Ποιο είναι το τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων του Δήμου Σαλαμίνας

Εγκρίθηκε και ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το μοντέλο διαχείρισης απορριμάτων που βασίζεται στην Αποκεντρωμένη διαχείριση με έμφαση στην προδιαλογή. 
Η Δήμαρχος  διαβεβαίωσε  ότι δεν θα εμπλακούν Μ.Κ.Ο. ΚΟΙΝΣΕΠ και ιδιώτες καθώς και ότι ο Δήμος μας ακολούθησε συγκεκριμένο σχέδιο όπως όλοι οι ενδιαφερόμενοι Δήμοι , το οποίο βέβαια προσαρμόσθηκε σε τοπικό επίπεδο, με ενδεικτικό προϋπολογισμό και όλη η διαδικασία υλοποίησής του στηρίζεται στη χρηματοδότηση.Ο Δήμος μας σίγουρα θα έχει όφελος σε περίπτωση έγκρισής του.



Με τον όρο «Αποκεντρωμένη διαχείριση με έμφαση στην προδιαλογή», στον οποίο βασίζεται το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων του Δήμου Σαλαμίνας, νοείται ότι η διαχείριση του συνόλου των αποβλήτων (απορρίμματα, ογκώδη αντικείμενα, κλαδιά, μπάζα κλπ), πραγματοποιείται εξολοκλήρου από το Δήμο, δίνοντας όμως έμφαση στην προδιαλογή τους. Αποτελεί ένα νέο μοντέλο διαχείρισης, με προοπτική και σε όφελος της κοινωνίας. Αντιπαρατάσσει την ήπια, δημόσια διαχείριση με τη λογική της εγγύτητας και της μικρής κλίμακας, που αποσκοπεί στη μεγιστοποίηση της προδιαλογής και ανάκτησης υλικών, στον δραστικό περιορισμό της ανάμειξης των υλικών, άρα και των μονάδων επεξεργασίας και ενεργειακής αξιοποίησης σύμμεικτων απορριμμάτων και στην ασφαλή διάθεση μικρών ποσοτήτων υπολειμμάτων σε ΧΥΤΥ.
 Τα πλεονεκτήματα από την εφαρμογή του νέου μοντέλου διαχείρισης είναι ότι:
1)Ανταποκρίνεται στις προτεραιότητες της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας για τη διαχείριση των απορριμμάτων.
2)Μπορεί να εφαρμοστεί ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη μέθοδο διαχείρισης γιατί απαιτεί απλά μέσα και εγκαταστάσεις μικρής κλίμακας.
3)Παράγει ανακυκλώσιμα προϊόντα, υψηλότερης ποιότητας και αξίας.
4)Συμβάλει άμεσα στη μείωση της ανεργίας και μπορεί να υποστηρίξει συμπληρωματικά επαγγέλματα στην επαναχρησιμοποίηση, στην ανακύκλωση των υλικών, στην ενημέρωση κλπ.
5)Έχει το χαμηλότερο κόστος εγκατάστασης και λειτουργίας και εξασφαλίζει τα χαμηλότερα δημοτικά τέλη.
6)Είναι η ασφαλέστερη περιβαλλοντικά λύση αφού δημιουργεί τη μικρότερη δυνατή περιβαλλοντική επιβάρυνση και η ενεργειακά αποδοτικότερη, αφού εξοικονομεί τα μεγαλύτερα ποσοστά ενέργειας. 7)Ενεργοποιεί και ευαισθητοποιεί τους πολίτες, αφού απαιτεί τη συμμετοχή τους.
8)Εξασφαλίζει τον καλύτερο κοινωνικό έλεγχο του κυκλώματος διαχείρισης των απορριμμάτων και την αντιμετώπιση φαινόμενων παράνομης διάθεσης.

δείτε ΕΔΩ όλα τα στάδια της Αποκεντρωμένης διαχείρισης