4ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ από το Λύκειο Ελληνίδων Σαλαμίνας - 22 έως 26 Ιουλίου 2015

Το Λύκειο των Ελληνίδων Σαλαμίνας,  εθνικός θεσμός,  φαινόμενο εθελοντικής προσφοράς,  συμπληρώνει εφέτος 33 χρόνια δημιουργικής, πολιτιστικής και κοινωνικής παρουσίας , στον χώρο του νησιού μας και στον ευρύτερο Ελλαδικό χώρο. Το Λύκειο των Ελληνίδων Σαλαμίνας, διδάσκει σε  200 περίπου παιδιά, τους αθάνατους Ελληνικούς χορούς. Έχει δημιουργήσει και συντηρεί, μια πλούσια Ιματιοθήκη 400ων  αυθεντικών παραδοσιακών φορεσιών, όχι μόνο Σαλαμίνας, αλλά και από όλα σχεδόν τα μέρη της Ελλάδας και 40 από αυτές,  είναι μουσειακά κομμάτια.
Η χορευτική μας ομάδα, εκπροσώπησε πολλές φορές την χώρα μας, στο εξωτερικό (Ιρλανδία, Ουγγαρία , Ιταλία, Γαλλία, Καναδά, Πολωνία, Πορτογαλία, Γερμανία, Τσεχία, Κύπρο, Βέλγιο) και έτυχε επαίνων θαυμασμού και διακρίσεων, τόσο για την άρτια εκτέλεση των ελληνικών χορών, όσο και για την εξαιρετική συλλογή των παραδοσιακών ενδυμασιών.


Από τις σημαντικότερες δραστηριότητες της χορευτικής ομάδας, ήταν η συμμετοχή της, σε παράσταση του Κεντρικού Λυκείου Αθηνών στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού το 1989,  στην έναρξη της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας 2008 στο ΠΕΚΙΝΟ, παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Παπούλια, και του Κινέζου ομολόγου του,  και τον Σεπτέμβριο 2013 στο ΒΕΑΚΕΙΟ θέατρο του Πειραιά έδωσε παράσταση για φιλανθρωπικό σκοπό της Μητρόπολης του Πειραιά με  θέμα : «ΑΣ’ ΤΡΑΓΟΥΔΗΣΩ ΚΙ’ ΑΣ’ ΧΑΡΩ, ΑΣ’ ΠΑΙΞΩ ΚΙ’ ΑΣ’ ΓΕΛΑΣΩ…»
Στο κοινό της Σαλαμίνας, στο Ευριπίδειο Θέατρο, έχουμε παρουσιάσει παραστάσεις μοναδικής σκηνοθεσίας, που απέσπασαν τις καλύτερες κριτικές

Όπως: «Ένας χάρτης μία ιστορία».. το1999  ,
             «"Της Παναγιάς τα πανηγύρια.» το .2000,                                                    
             «20 χρόνια χορεύοντας» …το 2002 ,
             «Ο ζωντανός ο χωρισμός, παρηγοριά δεν έχει»… το 2005,
             «Κίνηση, μέλος, λόγος, στήσαν χορό αντάμα…» το 2008,
             «Βαστάει ο δράκος το νερό , διψάει το πανηγύρι…» το 2010,
              και το 2012 την επετειακή παράσταση των 30 χρόνων, 
                        « Στου Χρόνου… τα γυρίσματα…» 

Τον Ιούλιο του 2009, τολμήσαμε & διοργανώσαμε για πρώτη φορά στη Σαλαμίνα, το  1ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ, φιλοξενώντας 3 ευρωπαϊκά συγκροτήματα (Πορτογαλίας, Ουγγαρίας, και Σικελίας) 90 άτομα, για πέντε ημέρες στο νησί μας.
Το 2011, διοργανώσαμε ξανά, το 2ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΤΗ ΣΑΛΑΜΙΝΑ, με μεγάλη επιτυχία φιλοξενώντας συγκροτήματα από ΡΩΜΗ, ΣΛΟΒΑΚΙΑ & ΚΥΠΡΟ. Σύνολο ατόμων,85.
Και το 2013 συνεχίσαμε δυναμικά για το 3ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ ΣΤΗ ΣΑΛΑΜΙΝΑ, από 17 έως 21 Ιουλίου,  με συγκροτήματα από ΠΟΛΩΝΙΑ, ΣΕΡΒΙΑ & ΟΥΓΓΑΡΙΑ, με μεγάλη επιτυχία και εξαιρετικές κριτικές για την πολιτισμική γιορτή που έχει γίνει θεσμός πλέον, στο νησί μας.
Θέλουμε λοιπόν να συνεχίσουμε αυτόν τον θεσμό, που διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια, και είναι ένα εξαιρετικό πολιτιστικό γεγονός για την Σαλαμίνα μας, διοργανώνοντας και φέτος, το  4ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ, από 22 έως 26 Ιουλίου 2015 στην ΣΑΛΑΜΙΝΑ,  φιλοξενώντας  90 άτομα  από  ΙΣΠΑΝΙΑ, ΡΟΥΜΑΝΙΑ & ΣΕΡΒΙΑ.
Το κόστος της φιλοξενίας και διοργάνωσης, είναι τεράστιο για τα σημερινά δεδομένα παρ’ ότι έχουμε μειώσει πάρα πολύ τις δαπάνες μας, αδυνατούμε οικονομικά, εφ’ όσον και οι Δημοτικές επιχορηγήσεις είναι ανύπαρκτες.
Καταλαβαίνουμε απόλυτα, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε σαν χώρα, αλλά πιστεύουμε, ότι αυτή τη στιγμή, είναι επιτακτικότερη ανάγκη, να συνεχίσουμε να προχωράμε και να αντιστεκόμαστε στην όποια αμφισβήτηση της χώρας μας!

 Γιατί η Παράδοση και ο Πολιτισμός, μας στηρίζει, μας κρατά ενωμένους, μας κάνει καλύτερους… Επίσης, γιατί στα παιδιά μας πρέπει να συνεχίσουμε να δίνουμε όραμα, ελπίδα και χαμόγελο!!!  
Θα είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή να είστε κοντά μας σ’ αυτή την συλλογική προσπάθεια.  Γι’ αυτό σας παρακαλούμε, αν είναι εφικτό , να έχουμε την οικονομική σας υποστήριξη,  ώστε να  υλοποιηθεί ο στόχος μας.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Για το Δ.Σ.

     Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Λ.Ε.Σ.                                                          Η Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
       ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ ΣΩΣΩ                                                       ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΜΗΛΙΤΣΑ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
ΓΛΑΥΚΟΣ  ΧΑΡΜΑΝΤΑΣ

Επικοινωνία:  κ. Σακελλαρίου  τηλ.  6938068050 .