Προς πώληση τα νησιά του Σαρωνικού μεταξύ Αίγινας και Σαλαμίνας

Σημαντικές ευκαιρίες εντοπίζουν ξένοι μεγαλοεπενδυτές στην ελληνική κτηματαγορά. Αυτό επιβεβαιώνουν δύο πολυσυζητημένες αγοραπωλησίες ιδιωτικών νησιών που πραγματοποιήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα και οι οποίες μονοπώλησαν το ενδιαφέρον εγχώριων και διεθνών ΜΜΕ.
Πρόκειται για την αγορά του νησιού Στρογγυλή κοντά στο Μαράθι  από τον γνωστό ηθοποιό Τζόνι Ντεπ και την αγορά του νησιού Άγιος Θωμάς στον κόλπο της Αίγινας – διοικητικά πάντως ανήκει στην Κόρινθο – από τον αμερικανό μεγιστάνα Γουόρεν Μπάφετ και τον ιταλό εκατομμυριούχο Αλεσάντρο Πρότο.

Ενδεικτικές είναι οι εκτιμήσεις της βρετανικής εταιρίας ακινήτων Knight Frank, η οποία προέβλεψε την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα γίνουν και άλλες αγοραπωλησίες ιδιωτικών νησιών στην Ελλάδα σε χαμηλές τιμές. Σύμφωνα με την εταιρία, 20 ελληνικά νησιά τέθηκαν προς πώληση την περασμένη χρονιά, ενώ εκτιμάται πως ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί.
Τα δύο μεγάλα deals
Πίσω από τα δύο μεγάλα deals των τελευταίων ημερών βρίσκετα η εταιρία Proto Organisation Ltd, του ιταλού εκατομυριούχου A. Proto.
Η πρώτη αφορά την αγορά του νησιού Στρογγυλί με έκταση 218 στρέμματα. Σύμφωνα με όσα είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Στίβεν Τέιλορ, εκπρόσωπος Τύπου της εταιρείας ακινήτων Proto Organization Ltd στο Λονδίνο, ο Τζόνι Ντεπ κατέβαλε 4,2 εκ. ευρώ για να αποκτήσει το νησί και θα έρθει στην Ελλάδα τέλη Ιουλίου για να το δει από κοντά.
δεύτερη αφορά την αγορά από τον Γουόρεν Μπάφετ και τον Αλεσάντρο Πρότο του νησιού Άγιος Θωμάς με έκταση 1,2 τετραγωνικά χιλιόμετρα στον κόλπο της Αίγινας, σύμφωνα με δελτίο τύπου της εταιρείας Proto Group Ltd.
Η αγορά ολοκληρώθηκε την περασμένη Πέμπτη έναντι συνολικού τιμήματος 15 εκατομμυρίων ευρώ και δύο άνδρες αναμένεται να κάνουν ανάπτυξη ακινήτων στο νησί.

Πόλος έλξης τα ελληνικά νησιά

Για τον Αλεσάντρο Πρότο, μέτοχο μαζί με τον Κάρλος Σλιμ των New York Times, είναι η τρίτη μεγαλύτερη συναλλαγή σε ακίνητα με τον Γουόρεν Μπάφετ, ο οποίος είπε: «Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή και πολλοί άνθρωποι είναι έτοιμοι να επενδύσουν».
Η Ελλάδα και τα ελληνικά νησιά έχουν μετατραπεί σε πόλο έλξης των ξένων διασημοτήτων και επενδυτών.
Σήμερα πωλούνται τουλάχιστον 30 ελληνικά ιδιωτικά νησιά. Μπορεί το τίμημα για την αγορά τους να είναι χαμηλό, ωστόσο το κόστος για την ανάπτυξη τους αυξάνεται καθώς αυτή θα πρέπει ουσιαστικά να ξεκινήσει από το μηδέν. Επιπλέον μια σειρά παραγόντων καθιστά ιδιαίτερα δύσκολα τέτοια εγχειρήματα, όπως η δυνατότητα σύνδεσης με δίκτυα νερού, οι ενδεχόνες απαγορεύσεις δόμησης ή ακόμη και ίδια η προσβασιμότητα στο νησί.

www.saronicmagazine.com/