Η μάχη του πτυχίου

της Εβίνας Περδίκη*
Μήνες παρακολουθούμε το σίριαλ για το αν έχει ή όχι πτυχίο η Δήμαρχος Σαλαμίνας. Κακώς κατά την γνώμη μου, διότι ένα πτυχίο δεν σημαίνει τίποτα. Και ειλικρινά δεν κατανοώ τους λόγους που το άφησε να τραβήξει τόσο πολύ, χωρίς στ’ αλήθεια να βάλει τίτλους τέλους.

Η κακοστημένη παράσταση που παρακολουθήσαμε στο σχετικό βίντεο από το δημοτικό συμβούλιο δεν είμαι βέβαιη ότι έπεισε πολλούς. Ήταν κάτι απλό που θα μπορούσε να είχε λυθεί με αξιοπρέπεια, αλλά αντ’ αυτού παρακολουθήσαμε ένα απίθανο σόου με αρκετή δόση υστερίας και φωνές που δεν νομίζω ότι αρμόζουν σε μια κοινωνία που θέλει να λέγεται πολιτισμένη.


Το αν έχει ή όχι πτυχίο, προσωπικά δεν μ’ ενδιαφέρει καθόλου. Άλλα είναι τα στοιχεία που πρέπει να έχει κάποιος που κρατάει την τύχη του νησιού στα χέρια του. Τα πτυχία δεν κάνουν τον άνθρωπο, ούτε τα χρήματα, αλλά το ήθος, η πνευματική καλλιέργεια και ο σεβασμός στον συνάνθρωπο. Σεβασμό στον διαφορετικό, στον διαφωνούντα, σε όλους όσους απαρτίζουν την κοινωνία που την επέλεξε και την τίμησε με την ψήφο της.

Δεν γίνεται να παρακολουθούμε εσαεί τον διχασμό. Πρέπει κάποτε η Δημοτική Αρχή να συνειδητοποιήσει, ότι ένα είναι το νησί και ότι δεν αποτελείται από ρομπότ που δέχονται εντολές, αλλά από ανθρώπους που έχουν κάθε δικαίωμα να έχουν διαφορετική άποψη και να την εκφράζουν.

Ένα χρόνο μετά, βλέπω ότι τίποτα απ’ όσα προεκλογικά είχαν εξαγγελθεί δεν τηρείται. Ούτε καν το “ούτε ένα ευρώ χωρίς διαγωνισμό”! Αντίθετα βλέπω φάουλ απανωτά και απαξίωση, όχι μόνον των ιδεών που διέπουν την δημοκρατία, αλλά και των ανήμπορων συνδημοτών μας. Βλέπουμε τις κοινωνικές δομές να καταρρέουν, και δεν είναι μόνο οικονομικό το θέμα. Είναι έλλειψη θέλησης ή ικανότητας; Αν είναι θέμα ικανότητας, ίσως θα έπρεπε να δοκιμαστούν άλλα στελέχη, πιο έμπειρα αν υπάρχουν.

Τι έγινε μέσα σ’ αυτόν τον χρόνο για βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των δημοτών μετά τις αυξήσεις των δημοτικών τελών και της ύδρευσης; Απολύτως τίποτα!

Ειλικρινά θλίβομαι που τα γράφω αυτά, πίστευα ότι μια γυναίκα θα έσκυβε στοργικά στα προβλήματα των δημοτών που ολοένα οξύνονται σ’ αυτήν την τόσο βαθιά ανθρωπιστική κρίση. Με έκπληξη άκουσα φήμες, και ελπίζω να είναι μόνο φήμες, ότι θα γίνουν πάλι αυξήσεις δημοτικών τελών. Αναμένουμε.

Οι εικόνες που παρακολουθήσαμε να εξελίσσονται στη σκηνή της επίδειξης του πτυχίου είναι απαράδεκτες. Δείχνουν ότι κανείς δεν έχει συναίσθηση της κατάστασης. Δείχνουν να μην καταλαβαίνουν ότι δεν μας ενδιαφέρουν οι προσωπικές μάχες, αλλά το τι θα γίνει με τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει το νησί. Μας ενδιαφέρουν οι επιλογές και η στάση που θα κρατήσουν εκείνοι που διοικούν. Γιατί δυστυχώς προς το παρόν βλέπουμε μόνο αντίπαλα στρατόπεδα να μάχονται και το μόνο θύμα να είναι το νησί μας.


*Η Εβίνα Περδίκη είναι blogger - freethinkingisland.wordpress.com