Θεματικά Πάρκα στη Σαλαμίνα: Θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και θα τονώσουν την τοπική οικονομία

Μία πρωτότυπη ιδέα που θα φέρει χρήμα αλλά και ανάπτυξη στη  Σαλαμίνα, την οποία έχει κάνει γνωστή σε δήμο Περιφέρεια αλλά και τα ΜΜΕ, παρουσιάζει το διεθνές ίδρυμα «Σαλαμίς». Όπως γνωστοποιεί ο Πρόεδρος του Κυριάκος Μαριδάκης, πρόταση του Ιδρύματος είναι η δημιουργία 2 Θεματικών – εκπαιδευτικών πάρκων, το θεματικό πάρκο της Ναυμαχίας – μαρίνας στη περιοχή των Παλουκίων – Καματερού της Σαλαμίνας με προέκταση στο σύγχρονο ναυτικό θεματικό πάρκο στη Νησίδα του Αγ. Γεωργίου.

Τα Θεματικά Πάρκα θα συνδράμουν στην τουριστική προβολή όχι μόνο του νησιού αλλά ολόκληρης της Αττικής και θα ενισχύσει το τουριστικό προϊόν αλλά παράλληλα θα δημιουργήσουν άμεσα 400 +400 μόνιμες θέσεις εργασίας που ως επί το πλείστον θα καλυφθούν από κατοίκους της Σαλαμίνας.
Παράλληλα, ενισχύεται με αυτόν τον τρόπο, το επενδυτικό κλίμα και αυξάνεται η προσέλκυση επισκεπτών ακόμα και στην Αττική ενώ ενισχύεται η υποψηφιότητα της για την Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021 με τη συμπλήρωση 2.500 χρόνων από τη Ναυμαχία.
Τα πάρκα θα περιλαμβάνουν:
• Μουσεία (σχετικό με την περιοχή της Ναυμαχίας και τη Ναυτική παράδοση)
• Κινηματογράφους (προβολή της αρχαίας Σαλαμίνας και του Ελληνικού Ναυτικού)
• Μυθολογικό πάρκο
• Υδάτινο αθλητικό – ψυχαγωγικό πάρκο με θέμα « Ναυμαχία »
• Ξενώνα – Συνεδριακό Κέντρο
• Βιβλιοπωλείο – Βιβλιοθήκη
• Εστιατόριο
• Καφετέρια – Μπαρ
• Τουριστικά καταστήματα
• Χώρο σταθμεύσεως αυτοκινήτων Ι.Χ. και λεωφορείων
• Κτίριο διοικήσεως
Τα κτίρια θα καταλαμβάνουν περίπου το 10% της συνολικής εκτάσεως, ενώ στο σχέδιο υπάρχει πρόβλεψη για τη δημιουργία ενός πολυχώρου που θα υποστηρίζει λειτουργικά και θα προσφέρει στο κοινό ποικίλες δραστηριότητες (εκπαίδευση , πολιτισμός, αναψυχή, αθλητισμός, τουρισμός) σε συνδυασμό με την γεωγραφική εγγύτητα του με τον Αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Σαλαμίνας.
Αξίζει να αναφερθεί ότι ο σχεδιασμός των εγκαταστάσεων των Θεματικών Πάρκων θα γίνει με τρόπο ώστε να προστατευτεί και να εμπλουτιστεί το φυσικό περιβάλλον της περιοχής. Στον σχεδιασμό του έργου προβλέπεται η δημιουργία υδάτινων επιφανειών . Παράλληλα, για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των κτιριακών εγκαταστάσεων και γενικότερα των εγκαταστάσεων των Θεματικών Πάρκων θα αξιοποιηθεί η τεχνολογία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, χρησιμοποιώντας τις πλέον πρόσφορες από αυτές για την παραγωγή και την εξοικονόμηση ενέργειας (π.χ. ηλιακή ενέργεια, γεωθερμία, εφαρμογές ανακύκλωσης υλικών κ.τ.λ.).
Τα θεματικά πάρκα αυτά μπορούν να επισκέπτονται τουρίστες, μαθητές ακόμα και όσοι έρχονται στην Αττική για συνέδρια.
Το «Σαλαμίς», μάλιστα, δίνει και μερικές ενδιαφέρουσες ιδέες για τις θεματικές ενότητες των πάρκων :
1. Θεματικό πάρκο με θεματικό περιεχόμενο την παραδοσιακή αρχιτεκτονική.
- Θεματική περιοχή ναυτικής παράδοσης -Θεματική περιοχή αρχαίας ναυπηγικής
- Θεματική ενότητα υδάτινη αναπαράσταση
- Θεματική περιοχή αρχαιολογικής ανασκαφής
- Θεματική περιοχή Ναυμαχίας – Θεματική περιοχή της Αρχαίας Ελλάδας – Θεματική περιοχή Ελληνικής Μυθολογίας – έργα τέχνης και πολιτισμού της Αρχαιότητας.
- Θεματική περιοχή σημαντικοί Αρχαίοι Έλληνες
- Συνεδριακό και Εκθεσιακό Κέντρο
- Παιδότοπος
- Χώρος παραστάσεων – Αρχαίο Θέατρο
2. Θεματικό πάρκο με περιεχόμενα τον αθλητισμό και την αναψυχή.
- Υδατοψυχαγωγικό Πάρκο με περιεχόμενο την Ελληνική Μυθολογία-Ναυμαχία
3. Θεματική περιοχή
- Αρχαίο Στάδιο-Θεατρο Σαλαμίνος
- Τριήρης «ΟΛΥΜΠΙΑΣ»
- Θωρηκτό «ΑΒΕΡΩΦ»
- Α/Τ ΒΕΛΟΣ
πηγή: koinoniki.gr