Ρούλα Νάννου στην Εφ.Συν: «Όχι άλλα τέλη»

Σκληρά μέτρα καλείται να εφαρμόσει ο νησιωτικός δήμος που υπάγεται πλέον σε καθεστώς οικονομικής επιτήρησης
Το... ελληνικό Ντιτρόιτ ακούει στο όνομα Δήμος Σαλαμίνας. Ναι μεν ο δήμος του μεγαλύτερου νησιού του Αργοσαρωνικού, ως φορέας της γενικής κυβέρνησης, δεν μπορεί να κηρύξει ή να οδηγηθεί σε πτώχευση, είναι ωστόσο ο πρώτος ΟΤΑ που εντάσσεται σε πρόγραμμα εξυγίανσης.

Παρά την αύξηση των ανταποδοτικών τελών για το 2015 κατά 50% στην οποία προχώρησε η δήμαρχος Ισιδώρα Νάννου-Παπαθανασίου, τα έξοδα συνέχισαν να αυξάνονται δυσανάλογα με τα έσοδα και τα συνολικά χρέη του δήμου άγγιξαν τα 18 εκατ. ευρώ: 1,5 εκατ. στο Δημόσιο και τα υπόλοιπα σε εργολάβους, προμηθευτές και ιδιώτες που τους οφείλονταν ποσά από απαλλοτριώσεις.
Επειτα από διακανονισμούς με όλους τους εμπλεκομένους, το σύνολο των χρεών έπεσε στα 14,5 εκατ. ευρώ (7,5 εκατ. για το 2016). Ο ισολογισμός, όμως, του δήμου παρέμεινε «κόκκινος» και η υπαγωγή του στο πρόγραμμα εξυγίανσης ήταν το φυσικό επακόλουθο.
Ως εκ τούτου, ο Δήμος Σαλαμίνας βάσει της νομοθεσίας (ν.4270/2014 & ν.4316/2014), μεταξύ άλλων, καλείται:
●Να εφαρμόσει μέτρα για την είσπραξη οφειλών και να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή.
●Να αναστείλει ή να περιορίσει προσλήψεις.
●Να αυξήσει έσοδα από φόρους και τέλη.
●Να διαθέσει μέρος ή το σύνολο των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) επενδυτικών δαπανών για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών, κατά προτεραιότητα σε τρίτους.

«Οχι άλλα τέλη»

Η δήμαρχος Σαλαμίνας, Ισιδώρα Νάννου-Παπαθανασίου 
Μιλώντας στην «Εφ.Συν.» η δήμαρχος τόνισε κατηγορηματικά ότι δεν προτίθεται να προβεί σε νέα αύξηση τελών και ότι θα επιδιώξει να μειώσει το έλλειμμα μέσω δανείου που δικαιούται να λάβει από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και της επιχορήγησης που αναμένει από τον Λογαριασμό Εξυγίανσης που έχει συσταθεί για αντίστοιχες περιπτώσεις.
Σύμφωνα με την ίδια, σημαντική οικονομική ανάσα θα δοθεί στον Δήμο Σαλαμίνας με την εφαρμογή ενός μοντέλου αποκεντρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων, καθώς θα μειώσει το κόστος των 280 ευρώ/τόνο που απαιτείται για τη μεταφορά και εναπόθεση των τοπικών απορριμμάτων στη Φυλή. «Κάθε χρόνο προκύπτει έλλειμμα 3 εκατ. ευρώ από την καθαριότητα.
Από 7,5 εκατ. ευρώ έξοδα, εισπράττουμε 4,5 εκατ.», περιγράφει η κ. Νάννου-Παπαθανασίου. Ομως, τα χρέη δεν προέκυψαν μόνο από αυτόν τον τομέα. Συσσωρεύτηκαν «πάρα πολλά χρέη από το παρελθόν, από διάφορες εργασίες που δεν έγιναν νόμιμα στον δήμο.
Ζήτησα από το κράτος να προχωρήσει σε διαχειριστικό έλεγχο και δεν ήρθε κανένας», μας λέει η δήμαρχος που ανέλαβε καθήκοντα το 2014.
Η υπαγωγή του Δήμου Σαλαμίνας σε πρόγραμμα εξυγίανσης δεν εξέπληξε όσους παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Αυτοδιοίκηση. Και η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε λάβει κρατική επιχορήγηση για την αντιμετώπιση χρεών.
Το καλοκαίρι η σημερινή δήμαρχος, με επιστολές της στο υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ενημέρωνε για την κατάσταση υπολειτουργίας του δήμου, ενώ, την ίδια εποχή, εντάχθηκε στην ευνοϊκή ρύθμιση συμψηφισμού οφειλών σε Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία.
Παράλληλα, εντείνονται σε ευρύτερο επίπεδο οι διαμαρτυρίες δημάρχων απέναντι στο κράτος για την οφειλή θεσμοθετημένων πόρων στους δήμους, που αγγίζουν τα 450 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με υπολογισμούς αυτοδιοικητικών στελεχών.
Τα ποσά αυτά έχουν συμπεριληφθεί σε δημοτικούς προϋπολογισμούς. Εως το τέλος του χρόνου, μερίδα δήμων κινδυνεύει να μην ισοσκελίσει έσοδα και έξοδα.
Ο γενικός γραμματέας της ΚΕΔΕ, Γιάννης Μουράτογλου, προειδοποιεί: «Θα πρέπει άμεσα το υπουργείο Εσωτερικών, μέσα στον Δεκέμβριο, να αποδώσει πλήρως τους θεσμοθετημένους πόρους. Σε διαφορετική περίπτωση, τον Δήμο Σαλαμίνας θα ακολουθήσουν πολλοί άλλοι δήμοι».
Υπενθυμίζεται ότι οι πόροι της Αυτοδιοίκησης μειώθηκαν κατά 60% την περίοδο 2010-2014 και, ταυτόχρονα, ο θεσμός υποχρεώθηκε να συμβάλει στην επίτευξη πλεονασμάτων.

Στον δρόμο του Ντιτρόιτ

Το 2013, το Ντιτρόιτ, πρωτεύουσα της παγκόσμιας βιομηχανίας, έγινε η μεγαλύτερη πόλη στην ιστορία των ΗΠΑ που κήρυξε πτώχευση.
Ηταν το τελικό στάδιο ενός αργού θανάτου που ξεκίνησε δεκαετίες πριν με την κατάρρευση της αυτοκινητοβιομηχανίας. Εκτοτε, χρησιμοποιείται ως ένα κραυγαλέο παράδειγμα περιγραφής αντίστοιχων περιπτώσεων.
Στην Ελλάδα, ως γνωστόν, κανένας ΟΤΑ δεν μπορεί να βρεθεί στο σημείο να κηρύξει πτωχεύσει, καθώς αποτελεί φορέα της γενικής κυβέρνησης.
Σε οποιονδήποτε ΟΤΑ διαπιστωθεί σοβαρό οικονομικό πρόβλημα, επεμβαίνει το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας. Σε περίπτωση που ο δήμος δεν καταφέρει να ελέγξει τον προϋπολογισμό του, τίθεται υπό την επιβολή μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης.
Συντάκτης: