Με «καμπάνα» απειλείται πάλι η Ελλάδα για τα λύματα στην Ελευσίνα

Έντεκα χρόνια μετά την απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ για την «πλημμελή επεξεργασία» των λυμάτων που καταλήγουν στον κόλπο της Ελευσίνας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπιστώνει ότι το πρόβλημα δεν έχει αντιμετωπιστεί και παραπέμπει εκ νέου την Ελλάδα, προτείνοντας την επιβολή προστίμων.

Το Δικαστήριο είχε αποφανθεί το 2004 ότι η Ελλάδα παραβίασε το δίκαιο της ΕΕ λόγω της πλημμελούς συλλογής και επεξεργασίας λυμάτων στον κόλπο της Ελευσίνας. Η Επιτροπή επισημαίνει ότι ως σήμερα δεν υπάρχουν κατάλληλα συστήματα επεξεργασίας λυμάτων στην περιοχή του Θριάσιου Πεδίου, κάτι το οποίο συνεπάγεται κινδύνους για την υγεία του ανθρώπου, τα εσωτερικά ύδατα και το θαλάσσιο περιβάλλον.



Η Επιτροπή ζητά τώρα από το Δικαστήριο να επιβάλει στην Ελλάδα πρόστιμο από την ημερομηνία της πρώτης απόφασης έως ότου η χώρα αντιμετωπίσει την παράβαση. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης μέχρι την ημερομηνία της δεύτερης απόφασης, το πρόστιμο ορίζεται με βάση ημερήσιο ποσό που πολλαπλασιάζεται επί τον αριθμό των ημερών συνέχισης της παράβασης. 

Αυτό οδηγεί, μέχρι σήμερα, στο ποσό των 15.943.620 ευρώ. 

Ακόμα, η Επιτροπή προτείνει την επιβολή ημερήσιου προστίμου ύψους 34.974 ευρώ, το οποίο θα αρχίσει να καταβάλλεται από την ημερομηνία της απόφασης του Δικαστηρίου και έως ότου η Ελλάδα συμμορφωθεί πλήρως με το δίκαιο της ΕΕ.

Προσθέτει, επίσης, ότι το ποσοστό συλλογής λυμάτων (μόνο το 28% αποχετεύεται και υποβάλλεται σε επεξεργασία) δεν έχει βελτιωθεί σχεδόν καθόλου από τον Ιούλιο του 2012, όταν τέθηκε σε λειτουργία η μονάδα επεξεργασίας λυμάτων.


πηγή:in.gr