Απειλεί με κινητοποιήσεις η ΠΟΕ-ΟΤΑ - Κόκκινο πανί η διαχείριση των απορριμμάτων

Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων η ΠΟΕ-ΟΤΑ καλώντας την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τις θέσεις της στο θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων.
Με αφορμή το πράσινο φως που έλαβε η Περιφέρεια Πελοποννήσου από το Ελεγκτικό Συνέδριο για την κατασκευή σχετικής μονάδας με τη μέθοδο ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα), η Ομοσπονδία των συλλόγων των εργαζομένων στους δήμους
υπενθυμίζει ότι στο νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων υπάρχει η λογική της αποκεντρωμένης διαχείρισης με δημόσιο χαρακτήρα και με έμφαση στην προδιαλογή των υλικών.
Η απόφαση δε της Περιφερειακής Αρχής Αττικής να καταργήσει τον διαγωνισμό κατασκευής τεσσάρων «φαραωνικών» εργοστασίων δημιουργεί προσδοκίες για ένα διαφορετικό μοντέλο διαχείρισης με δημόσιο χαρακτήρα, προσθέτει στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία.
Ωστόσο, τονίζει, «οι προσδοκίες αυτές εξανεμίζονται από την πρόσφατη παρέμβαση της κυβέρνησης και την απόφαση κατασκευής υπέρογκα μεγάλου εργοστασίου διαχείρισης σύμμεικτων απορριμμάτων με τη διαδικασία των ΣΔΙΤ στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, εξασφαλίζοντας για 30 χρόνια προεγγυημένο κέρδος για τον εργολάβο και "ενταφιάζοντας" την ανακύκλωση. Ενώ με τον ίδιο τρόπο φαίνεται πως είναι προς υλοποίηση η διαχείριση απορριμμάτων στις Περιφέρειες Ηπείρου και Πελοποννήσου».
Τέλος, η ΠΟΕ-ΟΤΑ προειδοποιεί πως «δεν θα δεχτεί να ξαναπαιχτεί το έργο των ΣΔΙΤ και όσοι σκέφτονται να το ξαναπαίξουν θα μας βρουν και πάλι μπροστά τους, όπως γίνεται συνεχώς από το 2010».