Πέμπτη, 28 Απριλίου 2016

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ- ΑΜΟΙΒΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΤΩΝ ΑΡΓΙΩΝ

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 8 ΜΑΙΟΥ ΜΕ 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ  ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ.

Η Γ.Σ.Ε.Ε  με ομόφωνη απόφαση της Εκτελεστικής της Επιτροπής και στηρίζοντας τον αγώνα της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών υπαλλήλων Ελλάδος (Ο.Ι.Υ.Ε) προκηρύσσει 24ωρη Γενική Απεργία για τηνΚΥΡΙΑΚΗ 8 ΜΑΙΟΥ, κατά την οποία έχει επιβληθεί το άνοιγμα των καταστημάτων, εντάσσοντας στην συγκεκριμένη απεργιακή κινητοποίηση τις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς.


Η συγκεκριμένη Κυριακή, μαζί με άλλες επτά, έχουν οριστεί με μνημονιακούς νόμους ως εργάσιμες για τον χώρο του εμπορίου, μέτρο που μας βρίσκει όλους κατηγορηματικά αντίθετους, αφού αφενός μεν οδηγεί στην κατάργησης της Κυριακάτικης αργίας και αφετέρου λειτουργεί αποκλειστικά προς όφελος των πολυεθνικών, οδηγώντας σε λουκέτο τις μικρές επιχειρήσεις του κλάδου.

Η ΓΣΕΕ παράλληλα, από την πρώτη στιγμή εξέφρασε την αγανάκτηση της για τις μεθοδεύσεις της Κυβέρνησης και την μετάθεση της Εργατικής Πρωτομαγιάς, επαναλαμβάνοντας ότι για τα συνδικάτα και τον κόσμο της μισθωτής εργασίας η Πρωτομαγιά δεν είναι αργία αλλά ημέρα μνήμης, τιμής και αγώνα. 

Το Εργατικό Κέντρο Σαλαμίνας καλεί τους εργαζόμενους στην συγκέντρωση μνήμης και διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί την ΚΥΡΙΑΚΗ 8 ΜΑΙΟΥ και ώρα 10.00 π.μ στο Εργατικό Κέντρο Σαλαμίνας. 

                                                                                                           Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΡΓΙΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ.

Το Εργατικό Κέντρο Σαλαμίνας , μέσω του Κέντρου Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων της ΓΣΕΕ, ενημερώνει τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα για την αμοιβή των αργιών του Πάσχα.

Η Μεγάλη Παρασκευή (29-04-2016) είναι υποχρεωτική αργία για τα καταστήματα. Σύμφωνα με τον νόμο
(άρθρο 4 ΒΔ 748/1966) απαγορεύεται η απασχόληση των μισθωτών και η λειτουργία των καταστημάτων μέχρι τις
13.00 της Μεγάλης Παρασκευής.
Για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις, η μεγάλη Παρασκευή δεν περιλαμβάνεται στις υποχρεωτικές αργίες που ορίζει ο νόμος
για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Ωστόσο οι ιδιωτικές επιχειρήσεις στην χώρα μας αργούν σε περίπτωση που η Μεγάλη Παρασκευή έχει χαρακτηρισθεί αργία ή ημιαργία από διάταξη ΣΣΕ, Κανονισμού Εργασίας της επιχείρησης, από επιχειρηματική συνήθεια και έθιμο, κατά το οποίο η επιχείρηση παραμένει κλειστή την ημέρα αυτή.

Το Μεγάλο Σάββατο (30-04-2016) είναι εργάσιμη ημέρα για τους εργαζόμενους που νόμιμα απασχολούνται Σάββατο στον ιδιωτικό τομέα, εκτός αν έχει καθιερωθεί αργία ή ημιαργία από διάταξη ΣΣΕ, Κανονισμού Εργασίας της επιχείρησης, από επιχειρησιακή συνήθεια και έθιμο, κατά το οποίο η επιχείρηση παραμένει κλειστή την ημέρα αυτή.

Για την Κυριακή του Πάσχα (01-05-2016)  ισχύει ο γενικός κανόνας της Κυριακής αργίας, δηλαδή  απαγορεύεται η απασχόληση των εργαζομένων.
Όσοι από τους μισθωτούς απασχοληθούν σε επιχειρήσεις που νόμιμα λειτουργούν κατά τις Κυριακές και τις λοιπές από τον Νόμο αργίες δικαιούνται τα παρακάτω:

1.αν αμείβονται με ημερομίσθιο, το σύνηθες καταβαλλόμενο ημερομίσθιο τους και προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο νόμιμο ωρομίσθιο τους για όσες ώρες απασχοληθούν.

2.αν αμείβονται με μηνιαίο μισθό, οφείλεται προσαύξηση 75% που υπολογίζεται στο 1/25 του νομίμου μισθού τους  για όσες ώρες απασχοληθούν.

3.αναπληρωματική ανάπαυση (ρεπό). Εφόσον οι εργαζόμενοι απασχοληθούν Κυριακή άνω των 5 ωρών δικαιούνται πρόσθετα και αναπληρωματική ανάπαυση (ρεπό), σε άλλη εργάσιμη ημέρα της εβδομάδας.

Σε περίπτωση που ισχύουν ευνοϊκότεροι όροι (π.χ από ΣΣΕ, Κανονισμό Εργασίας, επιχειρησιακή συνήθεια ή έθιμο) ως προς τις προσαυξήσεις της αμοιβής για την εργασία σε ημέρα Κυριακής (όπως και υποχρεωτικής αργίας), αυτοί υπερισχύουν.

Η Δευτέρα του Πάσχα (02-05-2016) είναι από τον νόμο ημέρα υποχρεωτικής αργίας για όλες τις επιχειρήσεις.
Στις επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν καταβάλλεται χωρία κάποια προσαύξησης το σύνηθες ημερομίσθιο σε όσους αμείβονται με ημερομίσθιο, ενώ σε όσους αμείβονται με μισθό καταβάλλεται ο μηνιαίος μισθός τους.

Εάν ο εργοδότης απασχολήσει το προσωπικό το οφείλει τα παρακάτω:

Για τις επιχειρήσεις που νόμιμα λειτουργούν  οι εργαζόμενοι που θα απασχοληθούν δικαιούνται:

1.Αν αμείβονται με ημερομίσθιο, το σύνηθες καταβαλλόμενο ημερομίσθιο τους και προσαύξηση 75%  που θα υπολογισθεί στο νόμιμο ωρομίσθιο τους για όσες ώρες απασχοληθούν.

2.στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι αμείβονται με μηνιαίο μισθό:
Α) αν πρόκειται για επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα κατά τις Κυριακές και τις λοιπές από τον Νόμο αργίες, οφείλεται προσαύξηση 75% που υπολογίζεται στο 1/25 του νόμιμου μισθού τους για όσες ώρες απασχοληθούν.

Β) αν πρόκειται για επιχειρήσεις που αργούν κατά τις Κυριακές και ημέρες αργίας και εκτάκτως θα λειτουργήσουν την Δευτέρα του Πάσχα, οφείλεται το 1/25 του συνήθως καταβαλλόμενου μισθού τους και επιπλέον προσαύξηση 75% επί του νομίμου ημερομισθίου για όσες ώρες απασχοληθούν.

ΓΕΝΙΚΗ ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ: ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΔΩΡΟΥ ΠΑΣΧΑ ΕΩΣ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΤΑΡΤΗ (28/04/2016)


                                                                                                                      Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

1 σχόλιο:

 1. Ανώνυμος28/4/16 19:29

  ρουλααααααααααααααααααααα εσενα ουτε να σεεεεεε χρονια πολλα ρουλααααααα

  Τους δημάρχους της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά κάλεσε τη Μ.Τετάρτη η ΣΕΠ ΑΕ (θυγατρική της Cosco) και ο πρέσβης της Κίνας και τους ξενάγησαν στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του λιμανιού, ενώ ακολούθησε γεύμα εργασίας.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση δεν προσκλήθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης. Προσκλήθηκαν και παρευρέθησαν οι δήμαρχοι Πειραιά, Περάματος, Νίκαιας-Ρέντη, Ελευσίνας, Ασπροπύργου και Μεγάρων, ενώ από τον Δήμο Κορυδαλλού παρίστατο ο αντιδήμαρχος, καθώς ο δήμαρχος απουσίαζε στο εξωτερικό. Ο δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος προσκλήθηκε, αλλά δεν παρευρέθη.

  Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, ο Κινέζος πρέσβης είπε στους δημάρχους ότι η Κίνα θα στηρίξει την επένδυση της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά και θα διαμορφωθούν αναπτυξιακές συνθήκες για ολόκληρη την περιοχή.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Tο salamina.press δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράφουμε τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.