Πέμπτη, 5 Μαΐου 2016

ΕΚΔΙΚΑΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΕ Η ΑΙΤΗΣΗ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΝΗΣΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΝΟΣΟΥΡΑ

Στις 11 Μαίου εκδικάζεται από το Συμβούλιο της Επικρατείας η αίτηση ακύρωσης του Αντιπεριφερειάρχη Νήσων, κου Παναγιώτη Χατζηπέρου, και πολιτών της Σαλαμίνας Χ. Μαριδάκη, Δ. Καρούση, Π. Τουτουτζή, Ειρ. Μεταξά, Γ. Κοκκινόπουλος ,για το ζήτημα της Κυνόσουρας.
Διευκρινίζεται ότι ο κος Χατζηπέρος και οι πολίτες της Σαλαμίνας αιτήθηκαν την ακύρωση κατά πρώτον της σιωπηρής  άρνησης της Διοίκησης να απαντήσει στην από 15 Μαίου 2015 αίτηση των αιτούντων για οφειλόμενη νόμιμη ενέργεια και κατά δεύτερον κάθε πράξης  της Διοίκησης που αφορά στο διαγωνισμό παραχώρησης του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΠ (πλειοψηφικό πακέτο), άρα και της χερσαίας ζώνης λιμένος στην οποία περιλαμβάνονται οι επίδικες αρχαιότητες της Κυνόσουρας, επικαλούμενοι την παραβίαση του άρθρου 24 του Συντάγματος, του ν.3028/02, των διατάξεων του κοινοτικού και ενωσιακού κεκτημένου και των Διεθνών Συμβάσεων Προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Ενόψει του σημαντικού αυτού δικαστηρίου για το νησί της Σαλαμίνας και για ολόκληρη την Χώρα, ο κος Χατζηπέρος δήλωσε:


«Ανταποκρινόμενος στο πάγιο αίτημα των Σαλαμινίων για αξιοποίηση της αδόμητης Ζώνης Α της Κυνόσουρας ως μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς και για την εξαίρεσή της από την παραχώρηση στον ΟΛΠ και κατ’ επέκταση στην COSCO, ήταν ηθικό και πατριωτικό χρέος μου να προσφύγω στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της χώρας. Η Ελληνική Πολιτεία έχει κηρύξει από το έτος 1964 ως αρχαιολογικό και ιστορικό χώρο την περιοχή της Μαγούλας, που συμπεριλαμβάνει τον Τύμβο των Σαλαμινομάχων, τον όρμο Αμπελακίων και τις νησίδες Άγιος Γεώργιος και Ψυττάλεια. Εν τούτοις, η διαχρονική αδιαφορία της κεντρικής εξουσίας στις αλλεπάλληλες εκκλήσεις των κατοίκων της Σαλαμίνας και της αρμόδιας Εφορίας Αρχαιοτήτων για την ανάπλαση της συγκεκριμένης περιοχής, συντηρεί ένα θολό τοπίο αναφορικά  με την παραχώρησή της στον ΟΛΠ και συνεπώς στην COSCO μέσω ΤΑΙΠΕΔ. 

Είναι επείγον η κατάσταση αυτή να ξεκαθαριστεί το συντομότερο δυνατό μέσω της δικαστικής οδού, προκειμένου να προστατευθεί ένας ιστορικός χώρος παγκόσμιας εμβέλειας και να προασπιστεί το δημόσιο συμφέρον, με τρόπο απόλυτο και οριστικό. Βεβαίως υπάρχει ο κίνδυνος να αναβληθεί η εκδίκαση της αίτησης ακύρωσής μας λόγω ενδεχόμενης παράτασης της αποχής των δικηγόρων. Εντούτοις, ευχή μου και ευχή όλων των πολιτών της Σαλαμίνας, αλλά και των ευαισθητοποιημένων Ελλήνων και ξένων,  είναι η υπόθεση αυτή να εκδικαστεί το συντομότερο και να αναλάβει ο καθείς τις ευθύνες του. Δράττομαι δε, της ευκαιρίας να δηλώσω για μία ακόμη φορά ότι στηρίζω με παρρησία και έμπρακτα,  κάθε συλλογική δράση, που στοχεύει να προστατεύσει την περιοχή της Κυνόσουρας, αλλά και γενικά, κάθε δίκαιο αίτημα των πολιτών της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων
Παναγιώτης Χατζηπέρος

8 σχόλια:

 1. Ανώνυμος5/5/16 14:44

  Δράττομαι δε, της ευκαιρίας να δηλώσω για μία ακόμη φορά ότι στηρίζω με παρρησία και έμπρακτα, κάθε συλλογική δράση, που στοχεύει να προστατεύσει την περιοχή της Κυνόσουρας, αλλά και γενικά, κάθε δίκαιο αίτημα των πολιτών της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων».
  ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΕΥΓΕ ΣΤΟΝ Κ. ΧΑΤΖΗΠΕΡΟ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ Π Ο Λ Ι Τ Ε Σ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ Ο ΔΗΜΟΣ ΛΑΜΠΕΙ ΔΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ανώνυμος6/5/16 12:08

   Ο κος Χατζηπέρος κάνει την αίτηση στο ΣΤΕ "ενεργών ατομικώς",(..με το ατομικώς υπογεγραμμένο) και βγάζει δελτίο τύπου σαν αντιπεριφερειάρχης. Γιατί κε Χατζηπέρο;;;Γιατί στην αίτηση αποποιείσθε της ιδιότητας σας;;; Σας έχουν παρασύρει οι γνωστοί υπερφίαλοι διαχρονικοί υπερπροστάτες της Κυνόσουρας με το διαχρονικό μηδαμινό έργο;;;;

   Διαγραφή
 2. Ανώνυμος5/5/16 15:40

  Μπορεί να μας πει ο κ. Χατζηπέρος τι έλεγε "η αίτηση των αιτούντων" στις 15 Μαϊου 2105; Τι ζητούσαν τότε οι υπογράφοντες μεταξύ των οποίων και ο κ. Χατζηπέρος; Ποιο ήταν το αίτημα που στις 11 Μαϊου θα εκδικάσει το ΣΤΕ (εάν εκδικάσει λόγω απεργίας των δικηγόρων;) Θα πρέπει να απαντήσει ο κ. Χατζηπέρος γιατί δυστυχώς για μία ακόμη φορά προσπαθεί να παραποιήσει την πραγματικότητα. κε Χατζηπέρο το δις εξαμαρτειν ουκ ανδρός σοφού! Εσείς πεντάκις εξαμαρτείν και συνεχίζετε..........

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ανώνυμος5/5/16 19:16

  Κυκλοφόρησε το βιβλίο του Τ δημαρχου τσαμπαρη "Για πάντα κλέφτης"....μη το χάσετε!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ανώνυμος5/5/16 23:32

   Εγω σας προτείνω το βιβλίο των Τ.Δημάρχων {Για πάντα ηλίθιοι}...μη το χάσετε!

   Διαγραφή
 4. Ανώνυμος5/5/16 22:54

  Κύριε Χατζηπέρο, το ζήτημα της Κυνόσουρας έχει λήξει οριστικά και αμετάκλητα μετά από τις ενέργειες της Διαπαραταξιακής Επιτροπής και τις παραστάσεις που έκανε στο ΤΑΙΠΕΔ, το Υπουργείο Ναυτιλίας και την COSCO. Όπως σας έχουμε ενημερώσει κατ' επανάληψη, με την τελευταία αναθεώρηση της Σύμβασης Παραχώρησης με ημερομηνία 22 Οκτωβρίου 2015 και όπως επαναλαμβάνεται στην τελική Σύμβαση με ημερομηνία 10-12-2015 η Κυνόσουρα έχει εξαιρεθεί οριστικά και αμετάκλητα από την παραχώρηση στον ΟΛΠ και την COSCO.
  Εξ άλλου, η προσφυγή στο ΣΤΕ την οποία αναφέρετε και την οποία υπογράφω και εγώ, δεν στρέφεται εναντίον του ιδιοκτησιακού καθεστώς της Κυνόσουρας, αλλά μόνο στις χρήσεις γης και τους όρους δόμησης που επικρατούν εκεί. Η οποιαδήποτε απόφαση του ΣΤΕ δεν πρόκειται να θίξει τον ιδιοκτήτη και τον χρήστη και εκμεταλλευτή της περιοχής.
  Μην επανερχόμαστε σε ένα θέμα το οποίο έχει κριθεί και λήξει οριστικά.
  Να σας ενημερώσω επίσης ότι κατά την τελευταία επίσκεψή μας στην COSCO η οποία έγινε παρουσία της Δημάρχου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας κύριος Καρακώστας μας ενημέρωσε ότι δεν ενδιαφέρεται για την Κυνόσουρα πέραν της τουριστικής και αρχαιολογικής αξιοποίησης για την οποία προσφέρθηκε να βοηθήσει.
  Με πολλή αγάπη
  Γ. Κοκκινίδης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ανώνυμος6/5/16 01:21

  Kε Χατζηπέρο
  Είναι η πολλοστή φορά , που αναγκάζομαι δημόσια να τοποθετηθώ μετά τις συνεχείς αναφορές σας περί Κυνόσουρας, όπου ακόμη και αυτή τη στιγμή που υπάρχει η τελική Σύμβασης Παραχώρησης και όπου η Κυνόσουρα και συγκεκριμένα η Ζώνη Α η οποία εξαιρέθηκε της παραχώρησης, εσείς επιμένετε και ειλικρινά δεν καταλαβαίνω γιατί το κάνετε, να θεωρείτε αυτή τη στιγμή ότι η Κυνόσουρα παραχωρείται θολώνοντας το τοπίο
  Η Προσφυγή που κάνατε κ. Χατζηπέρο στο ΣτΕ μαζί με ακόμη 6 πολίτες της Σαλαμίνας, είχε ένα συγκεκριμένο αίτημα και σας γράφω ακριβώς αυτό που γράψατε στην αίτησή σας :
  ΖΗΤΑΜΕ
  Να ανακληθεί η υπ’ αριθμ ΥΑ 8216/38 14-2-2013 ΦΕΚ 68/ΤΑΑΠΘ/8/3/2013.
  Αυτό λοιπόν που ζητήσατε με το αίτημά σας ήταν να ανακληθεί το ΦΕΚ 68 του τότε Υπουργού Ε.Ν Μουσουρούλη που θα άλλαζε την χρήση γης της Κυνόσουρας και θα επέβαλε συντελεστές δόμησης και κάλυψης και δεν είχε καμία σχέση με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Κυνόσουρας..
  Το συγκεκριμένο όμως ΦΕΚ κε Χατζηπέρο έμεινε ΑΝΕΝΕΡΓΟ χωρίς καμιά αξία αφού ο συγκεκριμένος χώρος από το 2001 με το ΦΕΚ 1459 χαρακτηρίστηκε ΧΩΡΟΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΠΟΛΥΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
  Ο Μοναδικός λόγος που αναφερόμαστε σήμερα στο συγκεκριμένο ΦΕΚ 68 είναι για να θυμόμαστε έναν ανιστόρητο Υπουργό τον κ. Μουσουρούλη , που προσπάθησε αλλά απέτυχε οικτρά, να παραπλανήσει τους πάντες και να μετατρέψει τον χώρο σε ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη.
  Όπως γνωρίζετε μετά από αλλεπάλληλες συζητήσεις που έχουμε κάνει, μετά και τη τελική πλέον Σύμβαση παραχώρησης την οποία έχετε, η Κυνόσουρα και ειδικότερα η χαρακτηρισμένη τύπου Α ΖΩΝΗ ΕΞΑΙΡΕΘΗΚΕ ΤΗΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ. Επομένως δεν μπορώ να καταλάβω γιατί επιμένετε να θεωρείτε την Κυνόσουρα υπό παραχώρηση, δημιουργώντας ερωτηματικά στους πολίτες και να περιμένετε την απόφαση του ΣτΕ, η οποία καμία σχέση δεν θα έχει με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Κυνόσουρας πολύ δε περισσότερο με την παραχώρηση της προς την COSCO Η ΟΠΟΙΑ ΕΧΕΙ ΕΞΑΙΡΕΘΕΙ
  Μάνος Δερτούζος
  Δημοτικός Σύμβουλος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Ανώνυμος7/5/16 11:01

  Μανό σε ευχαριστούμε άλλη μια φορά που δράττοντας της ευκαιρίας μας ενημέρωσες για την θετική συμβολή σου στην επίλυση του γνωστού προβλήματος της Κυνόσουρας. Δεν μας έχεις ενημερώσει όμως καθόλου μα καθόλου για την εξέλιξη της ομόφωνης απόφασης του σημερινού δημοτικού συμβούλιου που αφόρα τα πενήντα τρία 53 κινητά τηλέφωνα της win τα οποία χρέωνες στην δευτεροβάθμια σχολική επιτροπή .Είναι πολιτικό σου χρέος να ενημερώσεις τους πολίτες του νησιού μας για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα που αφορά δαπάνες σχολικών μονάδων .Δεν λέω να είχες ζητήσει από μόνο σου να τεθείς σε διαθεσιμότητα ως να τελεσιδικήσει η όλη υπόθεση στα δικαστήρια . Έπρεπε τουλάχιστο να είχες παραιτηθεί από αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου , γιατί με ποια πολιτική οντότητα θα κατευθύνεις μια διαδικασία ενός οργάνου που ομόφωνα σε έχει στείλει στον εισαγγελέα ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Tο salamina.press δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράφουμε τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.