ΣΥΡΙΖΑ για Αυτοδιοίκηση: Προτείνει αλλαγές σε εκλογικό νόμο και Καλλικράτη

Αλλαγές στον εκλογικό νόμο αλλά και στον Καλλικράτη με μεταφορά μεταξύ άλλων εξουσιών από τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες προς τους υπόλοιπους θεσμούς της Αυτοδιοίκησης προτείνει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Οι αλλαγές αυτές προτείνεται να γίνουν  στο πλαίσιο ενός Τριετούς Προγράμματος για την αναβάθμισή της.
Σύμφωνα με την ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ το πλαίσιο πρέπει να συμπεριλαμβάνει τη δομή και τη λειτουργία των περιφερειών, των δήμων, τον εκλογικό νόμο των αυτοδιοικητικών εκλογών, αλλά και ευρύτερες μεταρρυθμίσεις που αφορούν τον εκλογικό νόμο των κοινοβουλευτικών εκλογών και τη συνταγματική αναθεώρηση.
Κομβικό σημείο για τη διοικητική μεταρρύθμιση είναι βεβαίως το πλαίσιο του «Καλλικράτη», το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταψηφίσει στη Βουλή. Το μείζον ζήτημα σχετικά με  τον «Καλλικράτη» δεν είναι η χωροθέτηση των δήμων αλλά το θεσμικό του πλαίσιο, το οποίο δεν είναι λειτουργικό, τονίζει η ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με την απόφαση, η εναλλακτική πρόταση θα πρέπει να συνίσταται στην ανατροπή του συγκεντρωτικού μοντέλου διοίκησης της χώρας και τη θέσπιση ενός πλαισίου που θα οδηγήσει σε μια ουσιαστική αποκέντρωση αρμοδιοτήτων, πόρων και  εξουσιών και, συνεπώς, σε μια ισχυρή Τοπική Αυτοδιοίκηση. Επιπλέον, στο πλαίσιο αυτό θα τίθενται ζητήματα ενδοδημοτικά και ενδοπεριφερειακά, με σκοπό την ενίσχυση των Τοπικών Συμβουλίων και την ουσιαστική τους παρουσία.  Το ζητούμενο είναι η ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μέσω της ανατροπής του συγκεντρωτικού μοντέλου που ισχύει σήμερα, στο οποίο όλες οι εξουσίες είναι συγκεντρωμένες στα πρόσωπα των περιφερειαρχών και των δημάρχων,  καθώς και την ενίσχυση της λαϊκής συμμετοχής.
Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με την απόφαση, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην εμπλοκή των θεσμών της Τ.Α. στις δομές της κοινωνικής οικονομίας.