Πέμπτη, 28 Ιουλίου 2016

Ραγδαίες εξελίξεις με Μαρινόπουλο και Σκλαβενίτη

Ένα βήμα μακρυά από τη διάσωση βρίσκεται η αλυσίδας σούπερ μάρκετ Μαρινόπουλου και η οποία δεν αποκλείεται να συνοδευτεί μέσα και από ένα ακόμη deal.
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Σκλαβενίτη και τραπεζών για τον Μαρινόπουλο και τους 13.000 εργαζόμενους βρίσκονται στο τελικό στάδιο ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι στις διαβουλεύσεις παίρνει μέρος και η Fairfax του Καναδού επενδυτή Πρεμ Γουάτσα.

Σύμφωνα με το Έθνος και την Ημερησία, η Fairfax, η οποία είναι από τους μεγαλύτερους ξένους επενδυτές στην Ελλάδα -έχει επενδύσει στη Eurobank, την Grivalia, την Praktiker Ελλάς - είναι σε επαφές με τον Σκλαβενίτη, προκειμένου είτε να αποκτήσει ποσοστό στην εταιρεία, είτε να συμμετάσχει στο νέο σχήμα που θα δημιουργηθεί για τη διάσωση του Μαρινόπουλου.
Το ενδεχόμενο ύπαρξης δεύτερου επενδυτή άφησε ανοιχτό χθες και ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης, ο οποίος μιλώντας σε δημοσιογράφους επισήμανε ότι είναι πιθανόν να εμπλακούν νέοι επενδυτές. «Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις γύρω από την υπόθεση του Μαρινόπουλου. Θεωρούμε ότι υπάρχουν περιθώρια και δυνατότητες για θετική έκβαση στον κύκλο των διαπραγματεύσεων, που περιλαμβάνει φυσικά τις τράπεζες, την εταιρεία και πιθανόν νέους επενδυτές στην εταιρεία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σταθάκης.
Η είσοδος δεύτερου επενδυτή ο οποίος αποδεδειγμένα διαθέτει την απαραίτητη ρευστότητα, φαίνεται πως είναι κομβικής σημασίας, καθώς εκτιμάται πως θα επιμερίσει το ρίσκο και παράλληλα θα πολλαπλασιάσει τις πιθανότητες επιτυχία του εγχειρήματος.
Ένα από τα σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι αναφέρει πως το σχέδιο προβλέπει «κούρεμα» των απαιτήσεων των προμηθευτών από 50% έως 60% στις απαιτήσεις των προμηθευτών (ανάλογα με την περίπτωση), οι οποίες υπολογίζεται ότι υπερβαίνουν τα 700 εκατ. ευρώ, αναδιάρθρωση δανείων ύψους 200 εκατ. ευρώ με συμφερότερους όρους αλλά και ρύθμιση οφειλών προς το Δημόσιο ύψους περίπου 150 εκατ. ευρώ, οι οποίες θα εξοφληθούν σε 180 δόσεις.
Επιπλέον, ο νέος επενδυτής θα πριμοδοτηθεί με πρόσθετη χρηματοδότηση μεταξύ 300 και 350 εκατ. ευρώ, προκειμένου να επαναφέρει το σύνολο των σημείων της πολύπαθης αλυσίδας σε κανονικά επίπεδα λειτουργίας και να βάλει τέλος στη θλιβερή εικόνα που παρουσιάζουν σήμερα τα ράφια των καταστημάτων της. Αυτό, ωστόσο δεν σημαίνει πως κάποια σημεία μπορεί να κλείσουν ή να μεταβιβασθούν στον ανταγωνισμό.

Ο Σκλαβενίτης βασικός πρωταγωνιστής στη διάσωση

Βασικός πρωταγωνιστής στην απόκτηση όλου του δικτύου του «Μαρινόπουλου» παραμένει ο «Σκλαβενίτης» παρόλο που βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις μεταξύ της επιχείρησης με τη Fairfax του Καναδού επενδυτή Πρεμ Γουάτσα.
Οπως αναφέρουν πηγές, η οικογένεια Σκλαβενίτη επιθυμεί την απορρόφηση όλων των καταστημάτων, ωστόσο αναζητείται και επενδυτής ο οποίος θα μπορέσει να σηκώσει το χρηματοδοτικό ρίσκο.
Φέρεται λοιπόν ότι η Fairfax διαπραγματεύεται με τη «Σκλαβενίτης», ώστε είτε να μπει με ποσοστό στην ίδια την εταιρεία είτε να συμμετάσχει σε νέο σχήμα που θα δημιουργηθεί για το deal με τη «Μαρινόπουλος».

Ο γόρδιος δεσμός του χρέους 1,3 δισ. ευρώ που έχει η αλυσίδα των 700 καταστημάτων αναμένεται να επιλυθεί ως εξής:

-Να γίνει «κούρεμα» των περίπου 750 εκατ. ευρώ που χρωστά η «Μαρινόπουλος» στους προμηθευτές της. Πληροφορίες θέλουν να φτάνει στο 60% για επιχειρήσεις οι οποίες διαθέτουν πάνω από 10 χρόνια εμπορεύματα στο δίκτυο και έχουν προλάβει στη διάρκεια αυτή να πετύχουν επιστροφή κεφαλαίων και δύο και τέσσερις φορές και στο 50% για εταιρείες με μικρότερη χρονική διάρκεια συνεργασίας, π.χ. κάτω από τα τέσσερα χρόνια.
-Θα αναδιαρθρωθούν τα δάνεια ύψους περίπου 200 εκατ. ευρώ χωρίς να αποκλείεται και το ενδεχόμενο «κουρέματος».
-Τα χρέη προς το Δημόσιο, τα οποία είναι γύρω στα 150 εκατ. ευρώ, όπως αναφέρουν πληροφορίες, θα διευθετηθούν με ρύθμιση 180 δόσεων.
Οι προβληματισμοί, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν να κάνουν με το τεράστιο ύψος χρηματοδότησης που αναμένεται να λάβει η αλυσίδα «Σκλαβενίτης».
Πάντως με όποιον τρόπο κι αν καταλήξει θετικά η υπόθεση «Μαρινόπουλου», ο όμιλος «Σκλαβενίτη» θα είναι ο κύριος μέτοχος στη νέα εταιρεία. Η κυριαρχία του στην ελληνική αγορά θα αλλάξει άρδην τον χάρτη της.

2 σχόλια:

 1. Ανώνυμος28/7/16 18:56

  Στο ριο ο αθλητης του ναυτικου αθλητικού ομιλου σαλαμινας λευτερης κονσολας (η αποφαση της συμμετοχης του η οχι θα κριθει στο ριο)

  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
  Σε συνέχεια της πρόκρισης της τετρακώπου άνευ ελ βαρών ανδρών, στους Ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο μετά τον αποκλεισμό της ρωσικής βάρκας μεταξύ άλλων από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Κωπηλασίας, η Ελληνική Κωπηλατική Ομοσπονδία έχει να ανακοινώσει τα εξής:
  Αμέσως μετά την ενημέρωση μας από την FISA και με εντολή του Τεχνικού συμβούλου της ΕΚΟΦΝΣ Τζιάνι Ποστιλιόνε πραγματοποιήθηκε στην Καστορία στις 27/7/2016 εργομετρικό τεστ με τους αθλητές που αποτελούσαν το πλήρωμα στη ρεγκάτα Ολυμπιακής πρόκρισης της Λουκέρνης: Σπύρο Γιάνναρο, Πέτρο Ντούσκο, Γιάννη Πέτρου, Θωμά Καραμήτρο καθώς και τους Παναγιώτη Μαγδανή, Λευτέρη Κόνσολα και Γιώργο Κόνσολα.
  Από το τεστ τους τέσσερις καλύτερους χρόνους πέτυχαν με σειρά κατάταξης οι : Μαγδανής Παναγιώτης, Ντούσκος Στέφανος, Γιάνναρος Σπύρος, Πέτρου Γιάννης οι οποίοι και θα στελεχώσουν τη βάρκα στους Ολυμπιακούς αγώνες.
  Ως αναπληρωματικοί θα συμμετάσχουν στην αποστολή οι Λευτέρης Κόνσολας και Θωμάς Καραμήτρος.
  Η αποστολή με συνοδό τον ομοσπονδιακό προπονητή Χρόνη Βλασταρίδη αναχωρεί αύριο Παρασκευή, το απόγευμα στις 1815

  https://www.facebook.com/%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%B7-%CE%9A%CF%89%CF%80%CE%B7%CE%BB%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B7-%CE%9F%CE%BC%CE%BF%CF%83%CF%80%CE%BF%CE%BD%CE%B4%CE%B9%CE%B1-%CE%95%CF%80%CE%AF%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%B7-%CF%83%CE%B5%CE%BB%CE%AF%CE%B4%CE%B1-279068068844540/?fref=ts

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ανώνυμος28/7/16 19:33

  Σήμερα στη λαική πήρε φωτιά και λαμπάδιασε το κουτί της ΔΕΗ που δίνει ρεύμα στο τσίρκο. Ευτυχώς που δεν τραματίστηκε κανένας από το κόσμο εκεί. Ηρθε και η πυροσβεστική. Μάλλον τα καλώδια του δήμου ήταν πολύ μικρά για τέτοιο φορτίο και αναρωτιέμαι πως είναι δυνατόν οι ηλεκτρολόγοι του δήμου έδωσαν ρεύμα από το κουτί αυτό.
  Ασχετοσύνη, Αδιαφορία ή πάρτε ρεύμα από όπου βρήτε δεν βαριέσαι;
  Ποιος έδωσε εντολή; Υπεύθυνος υπάρχει;
  Να πεις....τι ψάχνεις τώρα; στην Ελλάδα είμαστε και μάλιστα στην οπισθοδρομική και όλα εκ του προχείρου Κούλουρη!
  Ευτυχώς επαναλαμβάνω που δεν σκοτώθηκε κανείς

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Tο salamina.press δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράφουμε τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.