Λουκέτο στα Ναυπηγεία Περάματος, Σκαραμαγκά & Ελευσίνας!

Λουκέτο στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και απολύσεις εκατοντάδων εργαζομένων στη συγκεκριμένη μονάδα και χιλιάδων άλλων, στην Ελευσίνα και το Πέραμα, φέρνουν οι παλινωδίες της κυβέρνησης και η περίεργη τακτική της έναντι της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
 
Μετά από ενάμισι χρόνο κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με το Μέγαρο Μαξίμου και τα συναρμόδια υπουργεία Εθνικής Άμυνας, Οικονομικών και Ανάπτυξης να μην έχουν κάνει απολύτως τίποτα για τον ναυπηγικό κλάδο, η Κομισιόν ετοιμάζεται να ρίξει «καμπάνα» στη χώρα μας με πρώτα θύματα τους εργαζομένους.

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που ελήφθη αργά το απόγευμα της Παρασκευής και οι λεπτομέρειές της έγιναν γνωστές χθες, Δευτέρα, καλεί το Δικαστήριο να επιβάλλει στην Ελλάδα πρόστιμο 6.600.000 ευρώ λόγω της μη ανάκτησης ενισχύσεων ύψους 250.000.000 ευρώ που είχαν δοθεί στο Σκαραμαγκά από το 1994 ως το 2001. Η Κομισιόν είχε κρίνει τις επιδοτήσεις παράνομες το 2008, ενώ το Δικαστήριο είχε δεχθεί τις αιτιάσεις αυτές το 2012, ζητώντας από το Ελληνικό Δημόσιο να τις ανακτήσει. Επειδή έκτοτε δεν έχει γίνει τίποτα, η Κομισιόν ζητεί, πέραν του προστίμου των 6,6 εκατ. ευρώ και την καταβολή άλλων 35.000 ευρώ για κάθε ημέρα μη εφαρμογής της απόφασης.

Αν και η υπόθεση εκκρεμεί από το 2012, η προηγούμενη κυβέρνηση προσπαθούσε να βρει μια ρεαλιστική λύση, ώστε να προστατευθούν αφενός οι θέσεις εργασίας και αφετέρου τα συμφέροντα του Πολεμικού Ναυτικού. Στο πλαίσιο αυτό, το Μάιο του 2014, το Ναυτικό «κατέλαβε» τον Σκαραμαγκά και, με δικές του δαπάνες, οι εργαζόμενοι επέτυχαν, μέσα σε δύο μόλις χρόνια, το θαύμα ναυπήγησης τριών υποβρυχίων που ήδη βρίσκονται στο Αιγαίο από τον περασμένο Ιούνιο.

Όμως, ενώ όλοι γνώριζαν ότι η Κομισιόν θα «ξαναχτυπούσε» αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ναυπήγησης (στο διάστημα που μεσολάβησε δεν μπορούσε να κάνει τίποτα, επειδή επρόκειτο για θέμα εθνικής άμυνας και ασφάλειας μίας χώρας-μέλους της Ε.Ε.), η κυβέρνηση αδράνησε. Τα συναρμόδια υπουργεία ούτε προσπάθησαν να συμβιβαστούν με τους σημερινούς ιδιοκτήτες του Σκαραμαγκά (την Privinvest συμφερόντων των Εμιράτων και του Λιβάνου) ούτε επιχείρησαν να βρουν νέο αγοραστή ούτε και να εξυγιάνουν όλο τον ναυπηγικό κλάδο, καθώς παρόμοια κρίση αντιμετωπίζουν και τα ναυπηγεία Ελευσίνας.

Όσο κι αν ακούγεται απίθανο εν έτει 2016 κι όσο κι αν η Αθήνα έχει συμφωνήσει πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων με τους δανειστές, φαίνεται πως ο ναυπηγικός κλάδος βαίνει προς εθνικοποίηση τύπου Βενεζουέλας. Μια τέτοια λύση βρίσκει σύμφωνες και ορισμένες πλευρές στην Κομισιόν, καθώς το ενδεχόμενο κλείσιμο-εθνικοποίηση όλων των ναυπηγείων στην Ελλάδα, θα ενισχύσει αμέσως τα ανταγωνιστικά ναυπηγεία της Ιταλίας, της Ισπανίας ή και της Γερμανίας.

Πηγή: liberal.gr