Το μνημείο της Εθνικής Αντίστασης το Pokestop της Σαλαμίνας

Pokemon Go: Τι είναι και πώς παίζεται;

Ένας μικρός οδηγός για όσους δεν έχουν μυηθεί ακόμα στην τρέλα που ονομάζεται Pokemon Go.
Λογικά τις τελευταίες δύο εβδομάδες βλέπετε όλο και περισσότερο κόσμο να κυκλοφορεί στο δρόμο με το βλέμμα καρφωμένο στο κινητό του. Ή να σταματάει ξαφνικά και να αρχίζει να κάνει tap στην οθόνη μανιασμένα. Ναι, όλοι αυτοί οι άνθρωποι παίζουν Pokemon Go, και μάλλον έχετε ήδη ακούσει περί τίνος πρόκειται.


Πώς, όμως, θα καταφέρετε να παίξετε; Πώς θα πιάσετε τα αξιολάτρευτα Pokemon, και γιατί ακούτε συνέχεια να μιλούν για “αυγά” και “γυμναστήρια”; Αφήστε μας να τα πιάσουμε από την αρχή.

Βήμα 1ο: Δημιουργία λογαριασμού
Ό,τι πιο εύκολο, καθώς η εφαρμογή απλά σου ζητά να κάνεις login με τον Google λογαριασμό σου. Κυριολεκτικά με το πάτημα ενός κουμπιού είσαι έτοιμος να παίξεις. 

Βήμα 2ο: Η εισαγωγή

Μπροστά σου εμφανίζεται μία φιγούρα ενός τύπου, που συστήνεται ως Professor Willow. Θα είναι ο νεραϊδονονός σου καθ’ όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού, και σου λέει να διαλέξεις το αρχικό σου Pokemon. Οι επιλογές σου είναι οι τρεις κλασικές των παλιών παιχνιδιών: Bulbasaur, Squirtle ή Charmander. Όμως υπάρχει ένα μικρό μυστικό: Αν απορρίψεις αυτά τα Pokemon τέσσερις φορές, τότε μπροστά σου θα εμφανιστεί ακόμα μια επιλογή, η μασκότ της σειράς, ο Pikachu! 

Βήμα 3ο: Το περπάτημα



Αυτό το παιχνίδι έχει βαλθεί να μας κάνει να γυμναστούμε και να γνωρίσουμε την πόλη μας καλύτερα. Μάλιστα, έχει κερδίσει την εύνοια των απανταχού καρδιολόγων, γιατί έχει καταφέρει να κάνει τους gamers – αυτά τα μικρά ή μεγάλα παιδιά που συχνά κατηγορούνται ότι δεν κουνιούνται απ’ την καρέκλα τους – να περπατούν μερικά χιλιόμετρα καθημερινά για να πιάσουν Pokemon. Κάθε περιοχή έχει διαφορετικά είδη – με μερικούς συνήθεις ύποπτους από τα παιχνίδια να εμφανίζονται παντού, καταραμένα Zubat! – και πρέπει να επισκεφθείς διαφορετικές τοποθεσίες για να βρεις Pokemon ανάλογου είδους. Για παράδειγμα, σε μια παραλία θα υπάρχουν περισσότερα Pokemon νερού, και κοντά στις γραμμές του τραμ μπορεί να βρεις ηλεκτρικά Pokemon.

Βήμα 4ο: Τα αντικείμενα
Διάσπαρτα στην πόλη υπάρχουν τα Pokestop. Τα Pokestop, όπως τα περιγράφει το παιχνίδι, είναι σημαντικά μνημεία κάθε περιοχής, ή κτίρια που έχουν κάποια ιστορική σημασία. Ή και όχι. Για παράδειγμα, στη Σαλαμίνα  στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης:





Σε κάθε περίπτωση, αυτά τα Pokespot είναι σημαντικά, επειδή σου προσφέρουν κάθε αντικείμενο που θα χρειαστείς για να παίξεις το παιχνίδι. Ας δούμε μια μικρή λίστα με τα πιο σημαντικά:
*Pokeballs: Οι μπάλες που χρησιμοποιείς για να πιάσεις τα Pokemon. Θες να έχεις όσο περισσότερες γίνεται, γιατί μερικά Pokemon είναι κάπως δύστροπα και αρνούνται να πιαστούν με την πρώτη. Ή μπορεί απλά να αστοχήσεις.
*Potions και Revives: Έκανες μάχη και το Pokemon σου λιποθύμησε; Πολύ απλό: Το επαναφέρεις με ένα Revive και γεμίζεις την ζωή του με μερικά Potions. 
*Incense: Αυτό το αντικείμενο μιας χρήσης λειτουργεί σαν “παγίδα” που φέρνει τα Pokemon στον παίκτη. Φορώντας το, για 30 λεπτά ο παίκτης μπορεί να μείνει ακόμα και ακίνητος, και τα Pokemon θα εμφανίζονται μπροστά του. Πολύ πρακτικό αν εμφανιστεί στην περιοχή σου κάποιο σπάνιο Pokemon και δεν θες να το χάσεις.
*Eggs: Τα κλασικά αυγά του παιχνιδιού. Περιέχουν ένα Pokemon, αλλά δεν είναι εύκολο να το αποκτήσεις. Κάθε αυγό έχει έναν μετρητή (δύο, πέντε ή δέκα χιλιομέτρων) και πρέπει να περπατήσεις (ναι, να περπατήσεις, οι διαδρομές με το αυτοκίνητο δεν πιάνονται, γιατί το παιχνίδι αναγνωρίζει ότι πηγαίνεις με μεγάλη ταχύτητα) για να το σπάσεις και να προσθέσεις το Pokemon που κρύβει στη συλλογή σου. Όσο περισσότερα χιλιόμετρα χρειάζεται, τόσο πιο σπάνιο το Pokemon.
*Razz Berries: Κάτι σαν σνακ για Pokemon, που ξεκλειδώνονται μόλις ο παίκτης φτάσει στο επίπεδο 8, και βοηθούν στο να πιάσεις ένα Pokemon πιο εύκολα.


Βήμα 5ο: Και πώς τα πιάνω;




Θεωρητικά, είναι το πιο απλό πράγμα. Μόλις ένα Pokemon εμφανιστεί δίπλα σου, το κινητό σου σε ειδοποιεί με μια δόνηση. Έπειτα, κάνεις tap πάνω στην φιγούρα του και σου ανοίγει η οθόνη της “μάχης”. Αν το κινητό σου στηρίζει την λειτουργία augmented reality, τότε θα δεις το Pokemon μέσω της κάμερας του κινητού, να στέκεται μέσα στο περιβάλλον σου. Αν το κινητό σου δεν στηρίζει αυτή τη λειτουργία, ή αν απλά δεν την θέλεις, την απενεργοποιείς και παίζεις το παιχνίδι με τα κανονικά του γραφικά. Το μόνο που έχεις να κάνεις, τότε, είναι να αγγίξεις την Pokeball, και να την εκσφενδονίσεις πάνω στο Pokemon που θες να πιάσεις, στοχεύοντας όσο περισσότερο μπορείς το κεφάλι του. 

Βήμα 6ο: Και τι κάνω μετά;
Εφόσον έχεις πιάσει τα Pokemon, το τι θα κάνεις είναι στο χέρι σου. Μπορείς απλά να έχεις την συλλογή, ή μπορείς να τα δυναμώσεις και να τα εξελίξεις. Αυτό γίνεται με τα candies, τα οποία είναι συγκεκριμένα για κάθε Pokemon. Για παράδειγμα, για να εξελίξεις ένα Pikachu, πρέπει να πιάσεις αρκετά ακόμα Pikachu, μέχρι να μαζέψεις τα candies που χρειάζεσαι. Με τα ίδια candies, επίσης, μπορείς να αυξήσεις το Combat Power των Pokemon σου για να τα κάνεις πιο δυνατά. Και αν είναι δυνατά, ήρθε η ώρα να επισκεφθείς μερικά γυμναστήρια.

Βήμα 7ο: Τα γυμναστήρια




Μόλις φτάσεις στο επίπεδο 5, θα εμφανιστεί ξανά ο καθηγητής Willow, για να σε ενημερώσει ότι πλέον είσαι μεγάλο παιδί και μπορείς να αρχίσεις να κάνεις μάχες. Έπειτα, θα σου ζητήσει να επιλέξεις μία από τις τρεις ομάδες που υπάρχουν στο παιχνίδι: Instinct (κίτρινη), Mystic (μπλε) και Valor (κόκκινη). Η επιλογή σου αυτή δεν πρόκειται να επηρεάσει το τι Pokemon θα συναντάς, αλλά σε βάζει στην διαδικασία να προσπαθείς να νικήσεις και να κατακτήσεις για την ομάδα σου τα γυμναστήρια των αντίπαλων ομάδων. Και αν αυτή η διαδικασία σου ακούγεται σαν κάτι που δεν θα σπαταλούσε κανείς χρόνο, σε ενημερώνουμε ότι τα περισσότερα γυμναστήρια στις κεντρικές περιοχές μπορεί να αλλάζουν χέρι ακόμα και κάθε… μισάωρο. Ταυτόχρονα, μπορείς να κάνεις μάχη και στα γυμναστήρια της δικής σου ομάδας, με σκοπό να τα κάνεις πιο δυνατά. 
Οι μάχες των γυμναστηρίων, πάλι, είναι κάπως διαφορετικές από αυτές που είχαμε συνηθίσει στα κλασικά παιχνίδια Pokemon. Η διαδικασία είναι υπερβολικά απλή, και ίσως από τα λίγα όχι και τόσο ικανοποιητικά στοιχεία του παιχνιδιού, καθώς οι μόνες επιλογές σου είναι να κάνεις tap πάνω στο αντίπαλο Pokemon για να του επιτεθείς και swipe αριστερά ή δεξιά για να αποφύγεις τις επιθέσεις του. 

Βήμα 8ο: ????
Ακόμα δεν ξέρουμε τι μέλλει γενέσθαι στα επόμενα patches του παιχνιδιού. Φήμες λένε πως θα υπάρξουν συγκεκριμένα events με βραβείο κάποιο από τα εξωφρενικά σπάνια θρυλικά Pokemon (γεια σου, Mewtwo) και περιμένουμε να ανανεωθούν οι επιλογές, καθώς αυτή τη στιγμή είναι διαθέσιμα μόνο τα Pokemon της πρώτης γενιάς. Μέχρι τότε, κατεβάστε την εφαρμογή, και καλό κυνήγι!