Στην 4η θέση το διπλό σκιφ με Νικολαΐδου/Ασουμανάκη και 6η θέση για την τετράκωπο ελαφρών βαρών

Την 4η θέση στον τελικό του διπλού σκιφ στην Ολυμπιακή Ρεγκάτα του Ρίο ντε Τζανέιρο κατέκτησαν η Κατερίνα Νικολαΐδου με την Σοφία Ασουμανάκη. 

Το ελληνικό δίδυμο δεν ξεκίνησε καλά τον τελικό και έμεινε στην τελευταία θέση, αλλά μετά τα 1500 μέτρα της διαδρομής (2χλμ.) ανέβασε στροφές και προσπέρασε δύο αντιπάλους, καταλαμβάνοντας την 4η θέση, γεγονός που αποτελεί τεράστια επιτυχία παρά το γεγονός ότι δεν ήρθε το μετάλλιο.



Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε το διπλό σκιφ της Πολωνίας με τις Φούλατσικ-Κοζλόφσκα/Ναταλία Μάντατζ (7:40.10), ενώ το ασημένιο μετάλλιο κατέκτησαν οι Βρετανίδες Βικτόρια Θόρνλι, Κάθριν Γκρέιντζερ (7:41.05). 

«Τέταρτες... μέχρι την επόμενη φορά»
Τα προγνωστικά την έδιναν φαβορί για βάθρο, μαζί με την έμπειρη του ελληνικού διπλού σκιφ, Κατερίνα Νικολαϊδου. Στην εκκίνηση της κούρσας του τελικού, οι προσδοκίες της ΕΚΟΦΝΣ και των Ελλήνων... έφταναν μέχρι και στην κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου. Η 19χρονη κωπηλάτρια του ΕΝΟΑ, Σοφία Ασουμανάκη, εξήγησε τι πήγε λάθος στα πρώτα 500 μέτρα, μιλώντας στην κάμερα της κρατικής τηλεόρασης. «Τέταρτες... μέχρι την επόμενη φορά,» άφησε υποσχέσεις για το μέλλον η ύψους 1.91 κωπηλάτρια από την Κρύα Βρύση του Ρεθύμνου.

«Η αλήθεια είναι ότι ήταν ένας πολύ σκληρός αγώνας. Ολες οι κούρσες ήταν δύσκολες στο Ρίο. Προσπαθήσαμε για το καλύτερο. Όλοι πίστευαν πως θα δυσκολευτούμε με τον καιρό. Κι έτσι έγινε. Προσπαθήσαμε να κάνουμε την ανατροπή, μετά το κακό ξεκίνημα. Είχε, όμως κύμα και χτυπούσαν τα κουπιάς μας. Προσπαθήσαμε να καλύψουμε το χαμένος έδαφος, αλλά ήταν πολύ δύσκολο. Οι αντίπαλοί μας ήταν πίσω, σε καλύτερη θέση από εμάς, έβλεπαν και είχαν τον έλεγχο της κούρσας,» ήταν τα πρώτα λόγια της Ασουμανάκη.

Για λίγα δευτερόλεπτα, οι Ελληνίδες κωπηλάτριες έμειναν εκτός βάθρου, με την Ασουμανάκη, να επισημαίνει: «Δεν μπορώ να πω ότι δεν είμαι χαρούμενη με την 4η θέση. Μαζί με την Κατερίνα (σ.σ. Νικολαϊδου) δουλέψαμε πολύ σκληρά. Αφήσαμε πολλά, αφοσιωθήκαμε στο κουπί, τον χειμώνα στο κωπηλατοδρόμιο του Σχοινιά και το καλοκαίρι στη λίμνη της Καστοριάς. Είναι αρκετά επίπονο, φτάσαμε πολλές φορές να κλαίμε. Τα εμπόδια, όμως είναι για να τα ξεπερνάμε. Ό,τι δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό. Υπάρχει και επόμενη φορά... που μπορούμε να κυνηγήσουμε αυτό που δεν πετύχαμε στο Ρίο ντε Τζανέιρο».

Κολυμβήτρια μέχρι πριν τρία χρόνια, το 19χρονο κορίτσι από την Κρήτη είπε: «Ασχολούμαι μεν μόνο τρία χρόνια με την κωπηλασία, αλλά για να φθάσω ως εδώ είχα πολύ μεγάλη ομάδα πίσω μου να με στηρίζει. Θεωρώ πως πρέπει να είσαι λίγο τυχερός. Θέλω να ευχαριστήσω την οικογένειά μου που πάντα με στηρίζουν σε όλα, τους παράγοντες της Ομοσπονδίας που προσπάθησαν να μας παρέχουν ό,τι καλύτερο για την προετοιμασία μας δύο χρόνια. Την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (ΕΟΕ), τους χορηγούς μας και ιδιαίτερα τους προπονητές μας, Τζιοβάνι Ποστιλιόνε και Τόλη Παλαιοπάνο. Ειδικά, ο Παλαιοπάνος είναι... κηδεμόνας μας. Πιο πολύ βλέπουμε τον Παλαιοπάνο παρά τους γονείς μας. Ευχαριστώ και τους Ολυμπιονίκες Βασίλη Πολύμερο και Χρύσα Μπισκιτζή, τους φυσιοθεραπευτές και τους δύο γιατρούς μας».

Όταν ρωτήθηκε γιατί δεν συνέχισε στην κολύμβηση απάντησε: «Απλά αισθάνθηκα πως δεν είχε κάτι άλλο να μου δώσει, αλλά θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Όμιλό μου στην κολύμβηση που με έμαθε το "ευ αγωνίζεσθαι" και να βάζω στόχους. Στο δρόμο μου βρέθηκε ο Βασίλης Πολύμερος και μου μίλησε για την κωπηλασία... ένιωσα πως κάτι καλό θα συμβεί και πήρα την απόφαση να αλλάξω άθλημα».

Και τώρα τι για την 4η Ολυμπιονίκη του Ρίο ντε Τζανέιρο, «Έχω το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κάτω των 23ων στο Ρότερνταμ (σ.σ. αναχωρεί στις 18 Αυγούστου), όπου θα κυνηγήσω αυτό που δεν πήρα με την Κατερίνα εδώ, για να το αφιερώσω σε όσους πίστεψαν σε εμάς. Και μετά διακοπές...»

Η κατάταξη, στο διπλό σκιφ γυναικών στην Ολυμπιακή Ρεγκάτα κωπηλασίας του Ρίο ντε Τζανέιρο (2016), έχει ως εξής:
1. Πολωνία Φούλατσικ-Κοζλόφσκα/Ναταλία Μάντατζ χρυσό 7:40.10

2. Μεγάλη Βρετανία Βικτόρια Θόρνλι/Κάθριν Γκρέιντζερ ασημένιο 7:41.05 

3. Λιθουανία Ντονάτα Βισταρτάιτε/Μίλντα Βαλτσιουλκάιτε χάλκινο 7:43.76 

4. ΕΛΛΑΔΑ Κατερίνα Νικολαϊδου/Σοφία Ασουμανάκη 7:48.62

5. Γαλλία Ελέν Λεφέμπρβ/Ελοντί Ραβέρα Σκαραμοτσίνο 7:52.03

6. ΗΠΑ Μέγκαν Ο΄Λίρι/Έλεν Τόμεκ 8:06.18


Στην 6η θέση η ελληνική τετράκωπος ελαφρών βαρών


Την 6η θέση κατέλαβε στον τελικό η ελληνική τετράκωπος ελαφρών βαρών των ανδρών, στην Ολυμπιακή Ρεγκάτα του Ρίο ντε Τζανέιρο. 

Και μόνο η παρουσία στην καταληκτική κούρσα για τους Στέφανο Ντούσκο, Σπύρο Γιάνναρο, Γιάννη Πέτρου και Παναγιώτη Μαγδανή ήταν... υπέρβαση, καθώς ενημερώθηκαν στις 26 Ιουλίου πως συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βραζιλίας, στη θέση της ρωσικής τετρακώπου που αποβλήθηκε (λόγω του θέματος με το ντόπινγκ). Στα τρία διαδοχικά μετάλλια σταμάτησε το σερί της ελληνικής κωπηλασίας σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Αν και πραγματοποίησε καλύτερο ξεκίνημα, από τα δύο ελληνικά πληρώματα που αγωνίστηκαν νωρίτερα (τη βαριά τετράκωπο στον ημιτελικό και το διπλό σκιφ γυναικών στον τελικό), το νεανικό πλήρωμα της ελαφριάς τετρακώπου δεν κατάφερε να αποφύγει την τελευταία θέση, πλασάρισμα για το οποίο, όμως κανείς δεν θα του επιρρίψει ευθύνες.

Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε η Ελβετία των Τράμερ, Σουρτς, Νιπμαν, Γκιρ με χρόνο 6:20.51, το ασημένο η Δανία με τους Μπαρσόε και Λάρσεν Γιάκομπ, Κάσπερ και Μόρτεν Γιόργκενσεν (6:22.85), ενώ το χάλκινο μετάλλιο κρέμασαν στο στήθος οι Γάλλοι Σολφοροσί, Μπαρούκ, Ρενό, Κολάρντ (6:21.97).

Τα μετάλλια στην τετράκωπο ελαφρών βαρών των ανδρών, στην Ολυμπιακή Ρεγκάτα κωπηλασίας του Ρίο ντε Τζανέιρο (2016), κατέκτησαν οι εξής:

1. Ελβετία χρυσό 
Τράμερ, Σουρτς, Νιπμαν, Γκιρ 6:20.51 

2. Δανία ασημένιο 
Μπαρσόε και Λάρσεν Γιάκομπ, Κάσπερ και Μόρτεν Γιόργκενσεν 6:22.85

3. Γαλλία ασημένιο 
Σολφοροσί, Μπαρούκ, Ρενό, Κολάρντ 6:21.97

4. Ιταλία 
Όπο, Γκορέτι, Λα Παντούλα, Ρούτα 6:25.52

5. Νέα Ζηλανδία
Λάσε, Τέιλορ, Μποντ, Χάντερ 6:28.14

6. Ελλάδα 
Μαγδανής, Ντούσκος, Πέτρου, Γιάνναρος 6:36.47