AΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΚΟΕ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

KEIMENO AΝΑΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ ΤΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΓΝΩΜΟΝΑ ΓΟΡΓΙΑ ΕΜΜ. ΨΥΛΛΑΚΗ (ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ  Ε.Μ.Π.- ΑΘΗΝΑ-) , ΣΤΙΣ 5.8.2016
ΘΕΜΑ : ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΕΛΕΣΗΣ Ή ΜΗ ΤΟΥ ΑΔΙΚΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΑΤΟΜΩΝ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΥΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟΥ ΑΔΙΚΗΜΑΤΟΣ ΣΧΕΤΙΚΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ( ΝΟΣΗΜΑΤΑ , ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΖΩΗΣ ΛΟΥΟΜΕΝΩΝ ΚΛΠ ) ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΟΓΙΣΤΟΥΝ ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ –ΑΝ ΔΙΑΠΙΣΤΩΘΕΙ ΟΤΙ ΥΦΙΣΤΑΝΤΑΙ –ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ( ΑΤΟΜΑ Ή ΦΟΡΕΙΣ) ΠΟΥ ΕΝΩ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΟΥΝ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΔΕΝ ΤΟ ΕΠΡΑΞΑΝ

Σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα του διαδικτύου, το ΠΑΚΟΕ ( ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΚΕΝΤΡΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ) πραγματοποίησε πρόσφατα  έρευνα σε 153 από τις πιο πολυσύχναστες ακτές κολύμβησης στην Αττική και στους γειτονικούς νομούς  που χρησιμοποιούνται  από χιλιάδες Αθηναίους, τουρίστες κλπ. Tα αποτελέσματα των ερευνών αυτών αναρτήθηκαν  στις  16.6.2016   στην ιστοσελίδα του (www.pakoe.gr , ΄΄ Η ετήσια έρευνα για τις ακατάλληλες και κατάλληλες παραλίες εντός και εκτός Αττικής΄΄  ). Bάσει των μετρήσεων που πραγματοποιήθηκαν, διαπιστώθηκε ότι 96 είναι οι κατάλληλες παραλίες για κολύμβηση (ποσοστό καταλληλότητας 62,74%) και 53 είναι οι ακατάλληλες (37,26%),  σε σύνολο 153 που αναλύθηκαν. Την έρευνα διεξήγαγε το ΠΑΚΟΕ – όπως αναφέρει – στα ιδιόκτητα πιστοποιημένα εργαστήριά του  από τις 1 Μαΐου έως τις 15 Μαΐου  2016 . Με βάση  τα αποτελέσματα  των ερευνών αυτών, πολλές παραλίες της Αττικής με εισιτήριο εισόδου  (π.χ. πλαζ ακτής Βουλιαγμένης )   , ακόμη και παραλίες που έχουν βραβευτεί με τη Γαλάζια Σημαία (πλαζ ΕΟΤ Βάρκιζας ) φέρονται να έχουν ύδατα ακατάλληλα για κολύμβηση και  επικίνδυνα για την Δημόσια Υγεία  με μεγάλο αριθμό κολοβακτηριδίων και εντεροκόκκων (ευθύνονται για πρόκληση ουρολοιμώξεων,  ενδοκαρδίτιδων , ενδοκοιλιακών λοιμώξεων, πυελικών λοιμώξεων , ακόμη και μηνιγγίτιδας)  ,  πάνω από τα  επιτρεπτά όρια των 250/100 ml  και 100/100ml  αντίστοιχα (ΟΔΗΓΙΑ 2006/7/ΕΚ).
Σε ανάλογες έρευνες και μετρήσεις προβαίνει το ΠΑΚΟΕ ανελλιπώς τα τελευταία χρόνια . Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σύμφωνα με αποτελέσματα έρευνας που αναρτήθηκαν  στις  4.6.2014   στην ιστοσελίδα του (www.pakoe.gr ,  ΄΄ ποιες είναι οι καθαρές παραλίες στην Αττική για το     2014΄΄ ) σε 217 από τις πιο πολυσύχναστες ακτές κολύμβησης στην Αττική και στους γειτονικούς νομούς  που χρησιμοποιούνται από χιλιάδες Αθηναίους, τουρίστες κλπ διαπιστώθηκε ότι 109 είναι οι κατάλληλες παράλιες για κολύμβηση (ποσοστό καταλληλότητας 50,23%) και 108 είναι οι ακατάλληλες (49,77%),  σε σύνολο 217 που αναλύθηκαν. Με βάση  τα αποτελέσματα  των ερευνών αυτώνακόμη και τότε, πολλές παραλίες της Αττικής με εισιτήριο εισόδου  , όπως και παραλίες που είχαν βραβευτεί με  Γαλάζια Σημαία , φέρονταν να έχουν ύδατα ακατάλληλα για κολύμβηση και  επικίνδυνα για την Δημόσια Υγεία  .
Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει το ΠΑΚΟΕ , οι αρμόδιες Διευθύνσεις των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι λιμενικές αρχές και ο ΕΟΤ υποχρεούνται να συνεργασθούν για την εφαρμογή ανασταλτικών μέτρων, με ιδιαίτερη έμφαση στη σήμανση περί της ακαταλληλότητας                    των υπ΄όψιν ακτών κολύμβησης .
Έχοντας υπ΄όψιν όλα τα ανωτέρω και επειδή έχει υπάρξει μεγάλη δημοσιότητα – όπως άλλωστε  κάθε χρόνο τέτοια εποχή κατά τα τελευταία έτη –  ως προς την επικινδυνότητα και ακαταλληλότητα  πολλών παραλιών σε περιοχές  της Αττικής και  αναλυτική αναφορά  στα  αποτελέσματα των ερευνών του ΠΑΚΟΕ που   αναρτήθηκαν στις  16.6.2016   στην ιστοσελίδα του ( www.pakoe.gr ) χωρίς καμιά μέχρι τώρα ουσιαστική παρέμβαση και διερεύνηση της αλήθειας από τα αρμόδια όργανα της ελληνικής Δικαιοσύνης , απαιτείται :
 Να διερευνηθεί η τέλεση ή μη του αδικήματος της έκθεσης ατόμων                               σε κίνδυνο  καθώς και οποιουδήποτε άλλου αδικήματος σχετικού με την πρόκληση  κινδύνου για την δημόσια υγεία (νοσήματα , κίνδυνος ζωής λουομένων κλπ)  και να καταλογιστούν ποινικές ευθύνες  – αν διαπιστωθεί ότι υφίστανται – σε αυτούς ( άτομα ή φορείς ) που ενώ θα έπρεπε να προστατεύσουν την Δημόσια υγεία δεν το έπραξαν  .
                                                                                       
 Μετά τιμής 
 Γοργίας Ψυλλάκης



πηγή:triklopodia.gr