Η έκπληξη του Σαρωνικού: Το πιο κοντινό νησί στην Αθήνα είναι μια σούπερ καλοκαιρινή επιλογή για απόδραση!

Σάββατο πρωί και κατευθύνομαι προς το Πέραμα. Πρώτη φορά θα περνούσα απέναντι, στο ιστορικό νησί της Σαλαμίνας. Όση ώρα οδηγώ, προσπαθώ να σκεφτώ όλα όσα γνωρίζω για αυτή. Φυσικά, το πρώτο πράγμα που μου έρχεται στο μυαλό είναι η ναυμαχία του 480 π.Χ. Η απορία που μου γεννάται, όμως, είναι άλλη. Τι είναι αυτό που κάνει πλήθος κόσμου κάθε Σαββατοκύριακο να συγκεντρώνεται μπροστά στα φέριμποτ που σε περνούν απέναντι, για να εξασφαλίσουν μερικές ώρες ή ημέρες στο μεγαλύτερο νησί του Σαρωνικού; Η ώρα έχει φτάσει και επιβιβάζομαι στο πλοίο, ενώ χωρίς καν να το καταλάβω, σε λιγότερο από 15 λεπτά, βρίσκομαι στα Παλούκια, που είναι το γνωστό λιμάνι της.
Το συναίσθημα που μου δημιουργείται είναι κάπως περίεργο, γιατί από τη μια η πρώτη εντύπωση δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο, από την άλλη όμως σε καλωσορίζει με μία αύρα νησιώτικη που, θες-δεν θες, σε κάνει να νιώσεις ότι βρίσκεσαι διακοπές. Προχωράω στον παραλιακό δρόμο και εκεί συναντώ ένα μικρότερο λιμανάκι με παραδοσιακά καΐκια και ιστιοπλοϊκά, που άνετα θα μπορούσες να βρεις σε κάποιο από τα κοσμοπολίτικα νησιά όπως τον Πόρο ή τις Σπέτσες. Οι φοίνικες κατά μήκος του δρόμου τραβούν την προσοχή μου και με μεταφέρουν σε ένα πιο εξωτικό μέρος. Επόμενη στάση μου είναι η ιχθυαγορά, εκεί όπου τις πρωινές ώρες οι ντόπιοι μαζεύονται για να αγοράσουν φρέσκα ψάρια, κατευθείαν από τα ψαροκάικα. Ακριβώς απέναντι, οι ταβέρνες με καλούν να δοκιμάσω το παραδοσιακό πλατέτσι, το κουγκουγκουλουάρι (κολοκυθόπιτα), τα μουστουκούλουρα, τις τηγανίτες και το ψημένο στα ξύλα ψωμί. Στους κεντρικούς δρόμους της, όπως την Ακτή Καραϊσκάκη, τη Σαλαμινομάχων και την Αγίου Νικολάου, μοντέρνα cafés, μεζεδοπωλεία, ουζερί, αλλά και μαγαζιά με τουριστικά είδη έχουν την τιμητική τους και σου προσφέρουν μια μεγάλη ποικιλία επιλογών σε καφέ, φαγητό και αγορές.


Party by the sea...
Η ώρα για μία δροσερή βουτιά έχει φτάσει και αποφασίζω να επισκεφθώ τις δημοφιλείς παραλίες του νησιού. Στο ΝΑΤΟ και το Αιάντειο, στο νότιο τμήμα, χτυπάει η καρδιά της διασκέδασης πλάι στο κύμα. Μοντέρνα beach bars, που μπορούν να ανταγωνιστούν επάξια αυτά της αθηναϊκής Παραλιακής, «βουλιάζουν» από νεαρόκοσμο που έρχεται από όλες τις περιοχές της Αθήνας για να βουτήξει στα καταγάλανα νερά, να χορέψει μέχρι το επόμενο πρωί και να πιει το δροσερό του cocktail, αγναντεύοντας μαγευτικά δειλινά. Όμορφες παραθαλάσσιες καφετέριες θα συναντήσεις βέβαια και στις παραλίες Λυμνιώνα, Σεληνιών και Κακής Βίγλας αλλά και στις οργανωμένες πλαζ των Ζέφυρου, στο Αιάντειο, και Σπιθάρι, στο Ρέστη. Για όσους όμως αναζητούν την ηρεμία και την απομόνωση, η Αίας Κλαμπ και τα Περιστέρια είναι η ιδανική επιλογή, ενώ στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού οι Γιάλα, Ψιλή Άμμος, Άγ. Γεώργιος, Ηλιακτή και Στενό Φανερωμένης προσφέρουν απόμερες, γραφικές καλοκαιρινές γωνιές.

Όταν το βράδυ πέφτει...
Τίποτα δεν μπορεί να ολοκληρώσει καλύτερα μία ήδη ξεχωριστή ημέρα, από ένα ποτό δίπλα στη θάλασσα. Ξεκινάω να ανακαλύψω, λοιπόν, πού χτυπάει η καρδιά της νυχτερινής διασκέδασης στη Σαλαμίνα. Τα βήματά μου με οδηγούν στην περιοχή Σελήνια, εκεί όπου αγαπημένα στέκια αιχμαλωτίζουν την καρδιά του επισκέπτη. Οι καλοφαγάδες θα βρουν μαγαζιά για να πιουν το ουζάκι τους και να δοκιμάσουν φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, απολαμβάνοντας τον λουσμένο σε φως, επιβλητικό ναό του Αγίου Νικολάου. Και για τους ξενύχτηδες όμως, γύρω από την πλατεία τα café-bars σε προσκαλούν για ένα ποτάκι. Γιατί η συνέχεια αναμένεται ακόμα καλύτερη... Τα clubs στις περιοχές Αιάντειου και Κακής Βίγλας, αποτελούν no1 καλοκαιρινό προορισμό της νεολαίας που ετοιμάζεται για γλέντι μέχρι πρωίας.
Μπαίνοντας ξανά στο πλοίο για την επιστροφή, κοιτώντας το φωτισμένο λιμάνι της να απομακρύνεται, οι όμορφες εικόνες από τις αμμώδεις παραλίες, τις βραχώδεις ακτές, την πλούσια βλάστηση και τις ξεχωριστές ομορφιές της Σαλαμίνας περνούν μπροστά από τα μάτια μου. Ένα πράγμα μόνο σκέφτομαι... Ότι χαίρομαι πολύ για τον νέο προορισμό που προσέθεσα στην καλοκαιρινή μου λίστα!

Ήξερες ότι...
η Σαλαμίνα είναι το μεγαλύτερο νησί του Σαρωνικού και το πλησιέστερο στις ακτές της Αττικής;
βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του Σαρωνικού και χωρίζεται από τις ακτές της Αττικής με το Στενό της Πάχης βορειοδυτικά και το στενό του Πειραιά ανατολικά;
η Σαλαμίνα έχει πληθυσμό 38.022 κατοίκους;
έχει δύο ανεμόμυλους στο λόφο του Αγίου Νικολάου, που είναι κτίσματα του 18ου αιώνα;
η Ιερά Μονή Φανερωμένης, που βρίσκεται βορειοδυτικά του νησιού, ανεγέρθηκε τον 17ο αιώνα (1670) από τον  Όσιο Λαυρέντιο; Μάλιστα, ο ίδιος βρήκε την εικόνα της«Νεοφανείσης Παναγίας».
σύμφωνα με τη μυθολογία, το όνομα δόθηκε στο νησί από τον Κυχρέα; Σκοπός ήταν να τιμήσει τη μητέρα του Σαλαμίνα, που ήταν αδελφή της Αίγινας και μια από τις 50 κόρες του ποτάμιου θεού Ασωπού.
το νησί είναι επίσης γνωστό (ήδη από την αρχαιότητα) και με την ονομασία «Κούλουρη»,που προέρχεται από το ακρωτήριο «Κόλουρις άκρα» (σήμερα Πούντα), στο οποίο ήταν χτισμένη η αρχαία πόλη και το λιμάνι του 4ου αιώνα π.Χ.
ήταν πατρίδα του ομηρικού Αίαντα και του μεγάλου τραγικού Ευριπίδη; Επίσης ήταν τόπος διαμονής και δημιουργίας του ποιητή Άγγελου Σικελιανού.
στους ιερούς ναούς Αγίου Μήνα και Αγίου Δημητρίου υπάρχουν έργα του μεγάλου Σαλαμίνιου και Νεοέλληνα ζωγράφου Πολυχρόνη Λεμπέση και του γλύπτη Γιαννούλη Χαλεπά; Οι εκκλησίες βρίσκονται στο κέντρο της πόλης.
εδώ υπάρχει ο τάφος του ήρωα Γεώργιου Καραϊσκάκη; Τα οστά του επίσης φυλάσσονται στην εκκλησία του Αγ. Δημητρίου.
στην περιοχή Περιστέρια βρίσκει κανείς και το φημισμένο σπήλαιο του Ευριπίδη, το οποίο ήρθε στο φως από τον αρχαιολόγο καθηγητή κο Γιάννο Λώλο (1994-1997);
η Σαλαμίνα έχει τέσσερις ποδοσφαιρικούς συλλόγους; Αυτοί είναι ο Αίαντας, ο Αμπελακιακός, η Α.Ε. Σαλαμίνας και οι Σαλαμινομάχοι.
στο νησί υπάρχουν δυο πυκνόφυτα δάση; Το ένα είναι το δάσος της Φανερωμένης, στη βορειοδυτική πλευρά, ενώ το άλλο είναι αυτό στα Κανάκια, στη νότια πλευρά. Και τα δύο προσφέρονται για τζόκινγκ, κάμπινγκ, ιππασία, και διαδρομές με mountain bike.
η συγκοινωνία είναι συχνή; Ανά 15΄ λεπτά φεύγει πλοιάριο (Βενζινάκι) ή φεριμπότ από το Πέραμα του Πειραιά (διάρκεια 15΄, €6/2 άτομα και αυτοκίνητο) για Παλούκια και αντίστροφα. Επίσης υπάρχει και η γραμμή Παλούκια-Πειραιάς (διάρκεια 45΄). Η γραμμή φεριμπότ δεν διακόπτεται τη νύχτα. Δρομολόγιο φεριμπότ υπάρχει ακόμα από τη Φανερωμένη στη Νέα Πέραμο απέναντι (ανά 60΄, διάρκεια διαδρομής 3΄). Η μετακίνηση στο νησί γίνεται με λεωφορεία (ΚΤΕΛ) για κάθε οικισμό καθώς και με άφθονα ταξί.
athensmagazine.gr