Με αφορμή τον τρίτο δήμο μετά την Σαλαμίνα που εντάχθηκε στο πρόγραμμά οικονομικής εξυγίανσης η ΚΕΔΕ έστω και καθυστερημένα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου

Τον κίνδυνο να αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των δήμων που θα αναγκαστούν να ενταχθούν σε πρόγραμμα οικονομικής εξυγίανσης επισημαίνει, με επιστολή του προς τους υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Γ. Πατούλης. Με αφορμή την υπαγωγή στο πρόγραμμα του δήμου Αχαρνών, ο τρίτος δήμος που μπαίνει σε καθεστώς «εξυγίανσης» μετά τη Σαλαμίνα και τη Γόρτυνα Ηρακλείου Κρήτης, η ΚΕΔΕ σημειώνει ότι η οικονομική πολιτική προς τους δήμους είναι τέτοια που θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια πολλούς δήμους σε οικονομική κατάρρευση.

Υπογραμμίζει ότι πολλοί δήμοι θα έχουν πρόβλημα να κλείσουν τους προϋπολογισμούς του 2016 και να συντάξουν νέους το 2017 (ισοσκελισμένους, όπως απαιτεί ο νόμος), καθώς, ανάμεσα σε άλλα: Οι δήμοι δεν γνωρίζουν τι χρήματα θα λάβουν τελικά με το κλείσιμο του οικονομικού έτους 2016. Δεν γνωρίζουν αν θα αποδοθεί η νέα γενιά παρακρατηθέντων πόρων των δήμων, που η ΚΕΔΕ τους υπολογίζει σε τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ. Από αυτούς, ποσό ύψους 214 εκατομμυρίων ευρώ που είχε εγγραφεί στους προϋπολογισμούς των δήμων, δεν έχει δοθεί. Πόροι που εισέπρατταν οι δήμοι, όπως ο φόρος ζύθου, δεν τους διατίθενται. Τέλος, η μείωση των πόρων των δήμων ξεπερνά το 60%.
Βέβαια, λίγο αργά θυμήθηκε η ΚΕΔΕ να διαμαρτυρηθεί για το εν λόγω Πρόγραμμα Εξυγίανσης. Δεν θυμόμαστε καμία αντίδραση όταν ψηφιζόταν, ούτε για το περιεχόμενό του, που ουσιαστικά «λούζονται» οι εργαζόμενοι με τη στέρηση έργων και υπηρεσιών, ούτε για την περικοπή του 4% της κρατικής χρηματοδότησης των δήμων για τη στήριξη του Λογαριασμού Εξυγίανσης. Την ίδια ώρα, βέβαια, που διαμαρτύρεται για περικοπές στα οικονομικά των δήμων, όλα τα τελευταία χρόνια, συστηματικά και με συνέπεια, στρώνει το έδαφος για την ανάληψη από τους δήμους της δυνατότητας να επιβάλλουν και να διαχειρίζονται φόρους, ως... λύση στην οικονομική τους διαχείριση.