Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου 2016

Σπάνια ντοκουμέντα: Μνήμη και Μαρτυρίες 1940-1944 [βίντεο]

Σπάνια φωτογραφικά και κινηματογραφικά στιγμιότυπα από την Κατοχή, την Αντίσταση και την Απελευθέρωση, μια μεγάλη ενότητα ντοκουμέντα που συνέλεξε η τότε «Ελληνική Υπηρεσία Ενημέρωσης» παρουσίαζει σε μία ταινία μικρού μήκους που δημιούργησε η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας (ΓΓΕΕ).

Το υλικό, τμήμα από μία ενότητα ντοκουμέντων που προσεγγίζει τις 5.000 φωτογραφίες, πολλές εκ των οποίων πρωτότυπες και ανέκδοτες, δεν φέρνει μόνο στο φως σημαντικά τεκμήρια, αλλά συγχρόνως βοηθά να μάθουμε εμβριθέστερα την Ιστορία. Το φωτογραφικό αρχείο της ΓΓΕΕ ξεπερνά συνολικά τις 100.000 φωτογραφίες σε πλήθος θεμάτων που σημάδεψαν τη νεώτερη Ιστορία και στόχος της ηγεσίας της είναι η ανάδειξη του υλικού αυτού.


-->

Η «Ελληνική Υπηρεσία Ενημέρωσης», όπως τότε ονομαζόταν η υπηρεσία, έδωσε τη δική της μάχη στη διάρκεια του πολέμου, προβάλλοντας όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις που αντιστάθηκαν στους κατακτητές. «Μια καλοδεχούμενη εξαίρεση στον κανόνα που θέλει τις πρόδρομες θεσμικές μορφές της Γραμματείας να αποτελούν φερέφωνο της καθεστηκυίας εξουσίας και κρατικό ιδεολογικό μηχανισμό», όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος, στις 13 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Η Αθήνα Ελεύθερη»Έκθεση μέχρι το τέλος του μήνα

Στο χώρο υποδοχής της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας (Φραγκούδη 11 και Αλεξάνδρου Πάντου, Καλλιθέα) φιλοξενείται, μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, η φωτογραφική έκθεση «Πρόσωπα του Πολέμου. Ελλάδα 1940-1944: Από την Κατοχή στην Απελευθέρωση», η οποία επιχειρεί να αφηγηθεί την τραγωδία και το έπος του πολέμου, μέσα από συνολικά σαράντα (40) φωτογραφίες, οργανωμένες στις εξής πέντε (5) ιστορικές Ενότητες: Στο Μέτωπο, Ο Λιμός της Κατοχής, Αντίσταση και Αντάρτικο, Συνέπειες του Πολέμου και Απελευθέρωση.

Η έκθεση περιλαμβάνει ακόμη, πρωτότυπο φωτογραφικό άλμπουμ του 1943 της Βούλας Παπαϊωάννου και πρωτότυπες φωτογραφίες από το αρχείο της ΓΓΕΕ, καθώς και βιβλία και δύο φύλλα εφημερίδων, την ημέρα της έναρξης του πολέμου (το έκτακτο φύλλο της ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ την 6η πρωϊνή της 29ης Οκτωβρίου και το κανονικό φύλλο της 29ης Οκτωβρίου) και τις ημέρες της απελευθέρωσης της Αθήνας (ομογενειακή εφημερίδα ΕΛΛΑΣ/HELLAS του Λονδίνου, το ελληνικό φύλλο της 13ης Οκτωβρίου και το αγγλόγλωσσο φύλο της 20ής Οκτωβρίου) από τις συλλογές της Βιβλιοθήκης της ΓΓΕΕ, η οποία διαθέτει πάνω από 15.000 καταγεγραμμένους τόμους βιβλίων και αρχείο εφημερίδων από το 1902 έως σήμερα, βρίσκεται στο ισόγειο του κτηρίου της ΓΓΕΕ και λειτουργεί για το ευρύ κοινό από τις 09:30 έως τις 14:30 καθημερινά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο salamina.press δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράφουμε τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.