Το σύνδρομο του πρώτου συμβούλου...ξαναχτυπά!

Πριν 26 μήνες και συγκεκριμένα στις 22 Αυγούστου του 2014, δηλαδή 3 μήνες μετά τη εκλογή της κας Ρούλας Νάννου στον Δημαρχιακό Θώκο,είχαμε δημοσιεύσει το παρακάτω άρθρο με τίτλο "Το σύνδρομο του πρώτου συμβούλου". Οι  σημερινές πολιτικές εξελίξεις,με την παραίτηση της κας Μπινιάρη, μας δικαίωσαν και μας δείχνουν για ακόμα μία φορά ότι η πολιτική σκηνή του νησιού μας είναι αρκετά προβλέψιμη! 

"Το σύνδρομο του πρώτου συμβούλου"

"Η ιστορία επαναλαμβάνεται την πρώτη φορά σαν τραγωδία και τη δεύτερη σαν φάρσα" είχε πει ο Μαρξ. Στη πολιτική ζωή του νησιού μας όμως από την πολλή επανάληψη έχουμε χάσει το λογαριασμό και πλέον δεν μπορούμε να διακρίνουμε που τελειώνει η τραγωδία και που αρχίζει η φάρσα αφού οι πρωταγωνιστές της έχουν καταφέρει να καταργήσουν  τα όρια.

--> Η πρώτη φορά ήταν στα τέλη της δεκαετίας του `80 όταν ο τότε δήμαρχος Σωτήρης Μπεγνής έδωσε το δακτυλίδι στον πρώτο σε σταυρούς σύμβουλό του και κουνιάδο του Θανάση Μακρή για να κατέβει σαν υποψήφιος βουλευτής.
Η ιστορία γνωστή, ο Σ.Μπεγνής απέτυχε και ήρθε σε ρήξη με τον Θ.Μακρή με αποτέλεσμα στις δημοτικές εκλογές του 1998 όπου αναμετρήθηκαν  ο Θ.Μακρής όχι μόνο κέρδισε τον "μέντορα" του αλλά τον έθεσε για πάντα εκτός πολιτικής.
Στον τότε νικηφόρο συνδυασμό του Θ.Μακρή (Σαλαμίνα 2000) πρώτος σύμβουλος σε σταυρούς ήταν ο Β.Αγαπίου (Αβραμόπουλο της Σαλαμίνας το έλεγαν τότε) ο οποίος με τη μεγάλη δημοτικότητα που είχε συν τη διάθεση του κόσμου για αλλαγή (μην ξεχνάμε ότι ο Μακρής ήταν δήμαρχος για 14 χρόνια) το 2002 ηγείται του συνδυασμού Νέα Αρχή και κερδίζει τις εκλογές.
Πρώτη σε σταυρούς, του συνδυασμού Νέα Αρχή, ήταν η πρώτο-εμφανιζόμενη Ρούλα Νάννου η οποία όμως ήρθε γρήγορα σε ρήξη με τον τότε δήμαρχο (με το σίριαλ μπουνιές & μαγνητοταινίες) και συμμάχησε με τον μεγάλο εχθρό του Αγαπίου τον Μακρή.
Στις εκλογές του 2006 σαν να έπεσε από τον "ουρανό" ο αεροπόρος Σπ.Σοφράς κερδίζει τις εκλογές και αφήνει άφωνους εχθρούς και "φίλους". Η συμμαχία Μακρή-Νάννου ηττάται με διαφορά ενώ ο πρώτος σε σταυρούς σύμβουλος του Σοφρά Γ.Τσαβαρής, δυσαρεστημένος από τον αναπάντεχο θρίαμβο του συνδυασμού του, ανεξαρτητοποιείται και ξεκινά τη σκληρή αντιπολίτευση η οποία θα τον οδηγήσει στο δημαρχιακό θώκο στις εκλογές του 2010 με πρώτο σύμβουλο σε σταυρούς τον Β.Αστράκο.
Έτσι ερχόμαστε στις εκλογές του 2014 με τον Β.Αστράκο να συμμαχεί με τον ορκισμένο εχθρό του Τσαβαρή Σπ.Σοφρά, τη Ρούλα Νάννου να περνά στο δεύτερο γύρο, όπου όλοι πλέον συμμαχούν μαζί της, και κερδίζει τις εκλογές.
Φυσικά δεν πρέπει να ξεχάσουμε την Ειρ.Μπινιάρη που από πρώτη στο συνδυασμό του Ομ.Παπασάββα βρέθηκε αντίπαλη του και πρώτη με το συνδυασμό της Ρούλας Νάννου αλλά και την Λ.Διγενάκη η οποία ενώ στις προηγούμενες εκλογές ήταν πρώτη σε σταυρούς με το συνδυασμό του Σπ.Σοφρά στις εκλογές του 2014 τάχθηκε υπέρ της υποψηφιότητας του Δ.Ελευσινιώτη με αποτέλεσμα όταν αυτή δεν ευδοκίμησε η κα. Διγενάκη να μείνει εκτός παιχνιδιού (προς το παρόν).


Η πολιτική ζωή της Σαλαμίνας τα τελευταία 25 χρόνια είναι ένα σίριαλ με προδοσίες και συμμαχίες στο οποίο κυριαρχεί σχεδόν πάντα το "σύνδρομο του πρώτου συμβούλου". Το τι μέλλει γενέσθαι κανείς δεν ξέρει αλλά με την ιστορία να επαναλαμβάνεται έχουμε την περιέργεια να δούμε πως θα πράξουν στο μέλλον η κα Ειρήνη Μπινιάρη, ο κ. Πέτρος Παπαθεοχάρης αλλά και ο κ.Αναστάσιος  Μιχαλάρος.