Κυριακή, 13 Νοεμβρίου 2016

Τα ξύλινα τείχη που έσωσαν την Ελλάδα


Ένα ιστορικό βίντεο δημοσιεύθηκε από το Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος στο οποίο παρουσιάζεται η Ναυμαχία της Σαλαμίνας το 480 π.Χ. όπου οι Έλληνες αντιμετώπισαν τους Πέρσες.
-->


Ήταν το έτος 480 π.Χ. Οι Πέρσες, με αναρίθμητο στρατό και πλοία, είχαν εισβάλει στην Ελλάδα και προχωρούσαν προς την Αθήνα. Εμπρός σε αυτόν τον κίνδυνο, οι Αθηναίοι ζήτησαν χρησμό από το μαντείο των Δελφών για το τι να κάνουν. Η απάντηση του μαντείου ήταν ότι «τα ξύλινα τείχη θα σώσουν τας Αθήνας».


Ο Αθηναίος ιδιοφυής στρατηγός Θεμιστοκλής ερμήνευσε τον χρησμό σύμφωνα με τα σχέδιά του, ότι δηλαδή τα ξύλινα τείχη είναι τα πλοία. Άλλοι δεν ερμήνευσαν σωστά τον χρησμό, θεωρώντας ότι με το να στήσουν ξύλινα τείχη γύρω από την Ακρόπολη θα σώσουν την Αθήνα…

Ωστόσο ο Θεμιστοκλής εγκλώβισε με 350 τριήρεις τον περσικό στόλο, που αριθμούσε 1.200 πλοία, στα στενά της Σαλαμίνας και τον κατέστρεψε, σώζοντας την Αθήνα και την Ελλάδα…

Σκηνοθεσία και Παραγωγή: Bjørn Lovén
Σχέδια και Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Γιάννης Νάκας
Αφήγηση: Παναγιώτης Αθανασόπουλος - Επιμέλεια: Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος 

1 σχόλιο:

  1. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ15/11/16 11:58

    Το ερώτημα είναι, έως πότε πρέπει και μπορούν, "τα ξύλινα τείχη" να μας σώζουν!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tο salamina.press δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράφουμε τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.