20 χρόνια πριν...στη Σαλαμίνα


Δείτε τη Σαλαμίνα πριν 20 χρόνια μέσα από την ταινία "Απόντες" που γυρίστηκε στο νησί μας το 1996. Θα αναγνωρίσετε πολλά σημεία από τα οποία άλλα έχουν μείνει ίδια και άλλα έχουν αλλάξει.
Οι Απόντες είναι ελληνική δραματική ταινία του 1996, σε σκηνοθεσία του Σαλαμίνιου Νίκου Γραμματικού. Το σενάριο το έγραψε ο σκηνοθέτης σε συνεργασία με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο.
-->


Υπόθεση
Έξι παιδικοί φίλοι από τη Σαλαμίνα συναντιούνται σποραδικά από το Ευρωμπάσκετ του 1987 μέχρι το Μουντιάλ του 1994. Μέσα σε αυτήν την επταετία η ζωή τους εξελίσσεται και οι σχέση τους περνά στάδια. Βλέπουμε τις διαφορετικές τους κοσμοθεωρήσεις, τις ιδεολογικές τους διαφωνίες, τους καβγάδες, τις σχέσεις τους με τις γυναίκες, τους διαφορετικούς επαγγελματικούς δρόμους, την απόσταση που τους χωρίζει και τη φθίνουσα πορεία της φιλίας τους. Ταυτόχρονα με την ιστορία των έξι φίλων, βλέπουμε και τις σημαντικές αλλαγές που συμβαίνουν στο εγχώριο και παγκόσμιο επίπεδο εκείνη την περίοδο.

Βραβεία
Η ταινία απέσπασε 4 βραβεία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 1996 (καλύτερης ταινίας μεγάλου μήκους, σκηνοθεσίας, σεναρίου και β’ ανδρικού ρόλου). Επίσης, πήρε το βραβείο καλύτερης ταινίας από την Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου και από τα Κρατικά Βραβεία Ποιότητας ΥΠΠΟ