Σχεδόν 7.200 πρόσφυγες και μετανάστες έχασαν τη ζωή τους το 2016 παγκοσμίως

Σχεδόν 7.200 πρόσφυγες και μετανάστες έχασαν τη ζωή τους ή εξαφανίστηκαν από τις αρχές του 2016, η πλειονότητα εξ αυτών στη Μεσόγειο, αριθμός αυξημένος κατά 20% σε σύγκριση με το 2015, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Διεθνής Οργανισμός για τη Μετανάστευση (ΙΟΜ).

-->


Από τους συνολικά 7.189 νεκρούς ή αγνοουμένους που καταγράφηκαν έως την Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου, οι 4.812 χάθηκαν επιχειρώντας τον διάπλου της Μεσογείου προκειμένου να φθάσουν στην Ιταλία, την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ισπανία.

Αυτό αντιπροσωπεύει κατά μέσο όρο 20 θανάτους την ημέρα και ο συνολικός απολογισμός θα μπορούσε επομένως να αυξηθεί περαιτέρω έως το τέλος του έτους κατά 200 έως 300 νεκρούς, προειδοποίησε ο διεθνής οργανισμός σε ένα δελτίο Τύπου.

Ο διάπλους της Μεσογείου, τον οποίο επιχείρησαν σχεδόν 360.000 επίδοξοι πρόσφυγες από τις αρχές του έτους, παραμένει η πιο επικίνδυνη διαδρομή, όπου έχει καταγραφεί το 60% και πλέον των θανάτων ή εξαφανίσεων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έλαβε την Παρασκευή ο ΙΟΜ, 88 άνθρωποι αγνοούνται μετά το ναυάγιο ενός πλοίου που μετέφερε 114 επιβάτες στα ανοιχτά της Ζαουίγια στη Λιβύη. Αυτές οι πληροφορίες δεν επιβεβαιώνονται από λιβυκές πηγές.

Ο ΙΟΜ επισημαίνει επιπλέον ότι ο αριθμός των θανάτων των μεταναστών σε άλλες περιοχές του κόσμου επίσης αυξήθηκε φέτος, ειδικά στη Βόρεια Αφρική και την Ανατολική Αφρική, την Κεντρική και τη Λατινική Αμερική και στα σύνορα μεταξύ του Μεξικού και των ΗΠΑ.