Στον νουάρ κόσμο του Νίκου Γραμματικού

Σκηνή από τους Απόντες (1996) στο λόφο του Πρ. Ηλία 
Ενώ η νέα του ταινία, το ντοκιμαντέρ «Μήδεια, κρείσσων των εμών βουλευμάτων», παίζεται στις αθηναϊκές αίθουσες, ένα ολοκληρωμένο αφιέρωμα στο έργο του σκηνοθέτη Νίκου Γραμματικού αποκτά μεγαλύτερο ενδιαφέρον.
Για να γνωρίσει κανείς ή να θυμηθεί ή να καταλάβει καλύτερα τη διαδρομή ενός από τα μεγάλα και ιδιαίτερα ταλέντα του ελληνικού σινεμά. Το οργανώνει το «Cinemarian» στο Κουκάκι (Γενναίου Κολοκοτρώνη 42, τηλ 211 4002640).

◖ Το αφιέρωμα ξεκινάει την Κυριακή (20.30) με την «αστυνομική» ταινία «Η εποχή των δολοφόνων» (1993), που είχε κάνει αίσθηση στην εποχή της, αλλά είχε κυρίως συμβάλει στην ανάδειξη του γνωστού θεατρικού ηθοποιού Ακη Σακελλαρίου σε γνήσιο κινηματογραφικό ταλέντο. Στην προβολή θα παραστεί και ο σκηνοθέτης.
-->
◖ Τη Δευτέρα 5/12, στις 20.00, η κριτικός του κινηματογράφου Ιφιγένεια Καλαντζή θα παρουσιάσει μια από τις πιο διάσημες ταινίες του Νίκου Γραμματικού, τον «Βασιλιά» (2002), με τον Βαγγέλη Μουρίκη, από τις πρώτες κινηματογραφικές προσεγγίσεις στο θέμα της μη ανεκτικότητας της ελληνικής κοινωνίας. Την Τρίτη 6/12 στις 20.00 προβάλλεται το ντοκιμαντέρ «Νυχτολούλουδα» (1998) και ακολουθεί η «Αγρύπνια» (2005).
◖ Το αφιέρωμα κλείνει την Παρασκευή 9/12 με τις πιο εμβληματικές ταινίες του Νίκου Γραμματικού. Τους «Απόντες» (1996, φωτογρ.), για μια παρέα εφήβων στη Σαλαμίνα και την ωρίμανσή τους μέσα στον χρόνο, ταινία που ανέδειξε ηθοποιούς (π.χ. τον Νίκο Γεωργάκη) και αγαπήθηκε πολύ (21.00).
Και στις 23.00 την πρώτη μεγάλου μήκους του, την «Κλειστή στροφή», φιλμ νουάρ του 1991 με τον Μηνά Χατζησάββα και την Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου, που του είχε δώσει στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το βραβείο του πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη.
πηγή:efsyn.gr