Καταψήφισαν βουλευτές των ΑΝ.ΕΛΛ. μεταξύ αυτών και ο Δ. Καμμένος βουλευτής της Β Πειραιά τα άρθρα του ν/σ εναντίον των διακρίσεων

Με 201 ψήφους «υπέρ», 21 ψήφους «κατά», 5 ψήφους «παρών» πέρασαν τα τέσσερα πρώτα άρθρα του νομοσχεδίου κατά των διακρίσεων και των αυθαιρεσιών στην εργασία λόγω φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού, ενώ καταψήφισαν τρεις βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
Στην Ολομέλεια έγινε το πρωί ονομαστική ψηφοφορία μετά από πρόταση του ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Συμπαράταξη, του Ποταμιού και ανεξαρτήτων βουλευτών, με στόχο να αποτυπωθεί η διαφοροποίηση των ΑΝ.ΕΛΛ. στα άρθρα 1 έως και 4, που αποτελούν και βασικό κομμάτι του σχεδίου νόμου για την ίση μεταχείριση προσώπων ασχέτως φυλετικής και εθνοτικής καταγωγής.
Τα συγκεκριμένα άρθρα ψηφίστηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, τη Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι, την Ένωση Κεντρώων. «Παρών» δήλωσε το ΚΚΕ. «Κατά» δήλωσαν η Χρυσή Αυγή και τρεις βουλευτές του συγκυβερνώντος κόμματος οι Κ. Κατσίκης, Δ. Καμμένος και Μ. Κόλλια. 
Από τους Ανεξάρτητους Έλληνες «ναι» ψήφισαν ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος και ο Κωνσταντίνος Ζουράρης, ενώ απουσίαζαν από την ψηφοφορία οι Π. Καμμένος, Ελ. Κουντουρά, ο Γ. Λαζαρίδης, Β. Κόκκαλης.
Ο Σταύρος Κοντονής έκανε λόγο για «δυσάρεστες εκπλήξεις για τους εμπνευστές του αιτήματος διενέργειας ονομαστικής ψηφοφορίας επεφύλαξε η σημερινή διαδικασία.
Όχι μόνο τα υπό ψήφιση άρθρα 1, 2 3 και 4 του σχεδίου νόμου υπερψήφισαν βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων αποδεικνύοντας ότι κανένα πολιτικό ζήτημα δεν υφίσταται, αλλά το «ενδιαφέρον» είναι ότι τα καταψήφισε ο ανεξάρτητος κεντροαριστερός Λεωνίδας Γρηγοράκος. 
«Είναι προφανές ότι τις αιτιάσεις οι εκπρόσωποι της κεντροαριστεράς θα πρέπει να τις απευθύνουν και προς τον ομοϊδεάτη τους», δήλωσε ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης.
Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο καταρτίστηκε από τον τέως υπουργό Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλο, που ήταν και ο χθεσινός εισηγητής, και τον τέως γενικό γραμματέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Κωστή Παπαϊωάννου έχει παρουσιαστεί αναλυτικά από την «Εφ.Συν.» (15/11/2016).
Με τα άρθρα που τέθηκαν σε ονομαστική ψηφοφορία ορίζεται η προώθηση της αρχής της ίσης μεταχείρισης και η καταπολέμηση των διακρίσεων στον τομέα της απασχόλησης και της εργασίας (στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα) σύμφωνα με τις κοινοτικές οδηγίες. 
Επανακαθορίζεται - διευρύνεται η έννοια των διακρίσεων (έμμεση και άμεση) και του όρου «παρενόχληση» και εισάγονται νέοι ορισμοί (διάκριση λόγω σχέσης, διάκριση λόγω νομιζόμενων χαρακτηριστικών, πολλαπλή διάκριση, εύλογες προσαρμογές).
Μεταξύ άλλων, προστίθενται ως λόγοι απαγορευμένων διακρίσεων η εθνική καταγωγή, οι γενεαλογικές καταβολές, η χρόνια πάθηση, η οικογενειακή και κοινωνική κατάσταση, ο σεξουαλικός προσανατολισμός και η ταυτότητα και τα χαρακτηριστικά του φύλου. 
Ορίζεται ότι η αρχή της ίσης μεταχείρισης εφαρμόζεται σε όλα τα πρόσωπα, στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, ενώ δεν θίγει τις διατάξεις και τις προϋποθέσεις του νομικού καθεστώτος των υπηκόων τρίτων χωρών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.). 
Τέλος, καθορίζονται εκ νέου οι περιπτώσεις στις οποίες επιτρέπεται η δικαιολογημένη διαφορετική μεταχείριση λόγω ειδικών επαγγελματικών απαιτήσεων.

πηγή