ΟΙ ΜΩΜΩΓΕΡΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ !!!

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΜΠΕΛΑΚΙΩΝ - ΣΕΛΗΝΙΩΝ 

ΣΑΒΒΑΤΟ 17 ΔΕΚΕΜΕΒΡΙΟΥ & ΩΡΑ 11:00

* Το δρώμενο διοργανώνεται από τον σύλλογο Ποντίων Σαλαμίνας, σε συνεργασία με το Ελληνικό σωματείο "ΟΙ ΜΩΜΩΓΕΡΟΙ "... υπό την αιγίδα του Δήμου Σαλαμίνας.
ΟΙ ΜΩΜΩΓΕΡΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ !!!
-->
( Ζωντανή διασκέδαση με Ποντιακή λύρα στην κεντρική Λεωφόρο των Αμπελακίων ( Ελ.Βενιζέλου ) εξω από το κοινοτικό κατάστημα που θα καταλήξει στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου ( έξω από το super market A.B) όπου θα στηθεί γλέντι με τσίπουρο και μεζέδες. )


Στις 1:00 οι Μωμώγεροι θα βρίσκονται και στους δρόμους των Σεληνίων ...από την αρχή της ακτής Θεμιστοκλέους έως την πλατεία του Αγ. Νικολάου...όπου και εκεί θα ακολουθήσει γλέντι με τσίπουρο και μεζέδες .


Το έθιμο των Μωμόγερων, το οποίο έχει ποντιακές ρίζες, προέρχεται από τις λέξεις μίμος ή μώμος και γέρος και συνδέεται με τις μιμητικές κινήσεις των πρωταγωνιστών. Αυτοί, φορώντας τομάρια ζώων – λύκων, τράγων ή άλλων - ή ντυμένοι με στολές ανθρώπων οπλισμένων με σπαθιά, έχουν τη μορφή γεροντικών προσώπων.
Οι Μωμόγεροι εμφανίζονται καθ' όλη τη διάρκεια του δωδεκαημέρου των εορτών των Χριστουγέννων και προσδοκώντας τύχη για τη νέα χρονιά, γυρίζουν σε παρέες στους δρόμους των χωριών και τραγουδούν τα κάλαντα ή άλλους ευχετικούς στίχους: «Αρχή κάλαντα και αρχή του χρόνου, πάντα κάλαντα, πάντα του χρόνου». Όταν δύο παρέες συναντηθούν, κάνουν ψευτοπόλεμο μεταξύ τους, ώσπου η μία ομάδα να νικήσει και η άλλη να δηλώσει υποταγή.
Το 2016 το εθιμικό δρώμενο των Μωμόγερων εντάχθηκε στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO.