Ο τρόμος χτύπησε και το Βερολίνο

Με ταχύτητα τουλάχιστον 60 χλμ./ώρα φορτηγό εισέβαλε στις 8 χθες βράδυ σε μία από τις πιο πολυσύχναστες χριστουγεννιάτικες αγορές της γερμανικής πρωτεύουσας παρασύροντας πλήθος ανθρώπων και σκορπώντας τον τρόμο και τον θάνατο.

Τουλάχιστον 12 νεκροί και 48 τραυματίες, κρατείται ένας ύποπτος που συνελήφθη 2 χλμ. από το σημείο του μακελειού και φέρεται να είναι ο οδηγός του φορτηγού, ενώ νεκρός είναι ο συνοδηγός.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Die Welt, ο οδηγός είναι πακιστανικής καταγωγής και έφτασε στη Γερμανία στις 16 Φεβρουαρίου. Το φορτηγό έφερε πολωνικές πινακίδες και μετέφερε δοκούς χάλυβα με προορισμό το Βερολίνο.
Ο Guardian μεταδίδει ότι ιδιοκτήτης της πολωνικής μεταφορικής εταιρείας που είχε ναυλωμένο το όχημα δήλωσε ότι ο οδηγός ήταν ξάδελφός του, απέκλεισε το ενδεχόμενο να ήταν αναμεμειγμένος σε τρομοκρατική επίθεση και ανέφερε ότι η τελευταία επικοινωνία που είχε μαζί του ήταν νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας.
Άφησε δε να εννοηθεί ότι θεωρεί πιθανό το φορτηγό να «κλάπηκε», με τους δράστες να κρατούν σε καθεστώς ομηρίας τον ξάδελφό του.
Όπως είπε ο Lukasz Wasik -διευθυντής μεταφορών της εταιρείας- στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο οδηγός τους ήταν 37 ετών και μετέφερε προϊόντα χάλυβα της γερμανικής βιομηχανίας Thyssen από την Ιταλία στο Βερολίνο.
Οι παραλήπτες στη γερμανική πρωτεύουσα του είπαν ότι δεν μπορούσαν να παραλάβουν τη Δευτέρα την παραγγελία τους και του ζήτησαν να διανυκτερεύσει στο Βερολίνο και να τους παραδώσει την παραγγελία το πρωί της Τρίτης.
«Χάσαμε την επαφή μαζί του περίπου στις 4 το απόγευμα», είπε ο Wasik. «Δεν ξέρουμε τι του έχει συμβεί, εάν σκοτώθηκε ή κρατείται όμηρος. Δεν ξέρουμε τίποτα και ανησυχούμε για την τύχη του».
Οι τελευταίες πληροφορίες από την αστυνομία του Βερολίνου φαίνεται να τείνουν προς αυτή την εκδοχή, αφού αναφέρεται ότι ο «συνεπιβάτης» που σκοτώθηκε στην πρόσκρουση είναι πολωνικής καταγωγής.
Οι αρχές δεν έχουν επιβεβαιώσει ακόμα την εθνικότητα του συλληφθέντος, ανέφεραν όμως ότι υπάρχουν υποψίες ότι το φορτηγό μάλλον «κλάπηκε» από οικοδομή στην Πολωνία.
Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ είπε ότι οι συνθήκες του επεισοδίου είναι αδιευκρίνιστες. «Δεν θέλω να χρησιμοποιήσω τη λέξη “επίθεση” ακόμα, αλλά πολλά στοιχεία το υποδεικνύουν», ανέφερε.
Το Γερμανικό Πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε ότι πιθανόν πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια, επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στην αστυνομία.
Εκπρόσωπος της κυβέρνησης δήλωσε ότι η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ είχε ενημερωθεί για την κατάσταση από τον Ντε Μεζιέρ και τον δήμαρχο του Βερολίνου και «πενθεί» για τα θύματα.
Την επίθεση καταδίκασε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ, συνδέοντας το επεισόδιο με «ισλαμιστές τρομοκράτες» προτού ανακοινώσει η γερμανική αστυνομία ποιος ευθύνεται.
Σε δήλωσή του ο Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι «ο ISIS και άλλοι ισλαμιστές τρομοκράτες συνεχώς σφάζουν χριστιανούς στις κοινότητές τους και σε χώρους λατρείας τους ως μέρος της παγκόσμιας τζιχάντ τους», είπε, χρησιμοποιώντας ακρωνύμιο για το Ισλαμικό Κράτος.
Σε ξεχωριστό μήνυμα Twitter σχολίασε ότι η επίθεση αυτή, μαζί με άλλες στην Τουρκία και την Ελβετία, δείχνουν ότι «τα πράγματα απλώς χειροτερεύουν. Ο πολιτισμένος κόσμος πρέπει να αλλάξει τρόπο σκέψης!»
efsyn.gr