Μελέτη δενδροφύτευσης Δημοτικού Ανοικτού Σταδίου Σαλαμίνας

ΜΕΛΕΤΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΔΕΝΔΡΟΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ

(ΣΤΑΔΙΟ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ)

ΣΚΟΠΟΣ ΕΡΓΟΥ
Ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Σαλαμίνας «ΠΕΡΙΒΟΣ» στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του θα εκτελέσει μια σειρά δενδροφυτεύσεων με απώτερο σκοπό την οικολογική και αισθητική βελτίωση κάποιων επιλεγμένων περιοχών.


ΧΡΟΝΟΣ ΔΡΑΣΗΣ
Οι εργασίες δενδροφύτευσης προβλέπεται να εκτελεστούν από τον Νοέμβριο του 2016 έως τον Ιανουάριο του 2017.

ΠΕΡΙΟΧΗ
Η περιοχή που έχει επιλεγεί για τη φετινή χρονιά είναι το Δημοτικό Στάδιο Σαλαμίνας (γήπεδο του Αίαντα). Ο χώρος ανήκει στο Δήμο Σαλαμίνας και η διαχείρισή του ασκείται από το Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου Άθλησης Κοινωνικής Πολιτικής και Παιδείας του Δήμου Σαλαμίνας. (Α.ΚΟΙ.ΠΟ.Π)

ΥΠΑΡΧΟΥΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Ο χώρος του γηπέδου μεταξύ μεταλλικού κιγκλιδώματος και κτιστής περίφραξης, καταλαμβάνεται από κερκίδες στην Δυτική και Ανατολική πλευρά του ενώ στις στροφές (πέταλα) υπάρχουν ακάλυπτες επιφάνειες συνολικής έκτασης 2500τ.μ περίπου.
Φυτά υπάρχουν στη βόρεια πλευρά (χαλέπια πεύκη, κουκουναριά ), ενώ περιμετρικά της περίφραξης σε διάφορες θέσεις υπάρχουν κάποιοι βραχυχίτωνες οι οποίοι όμως είναι σε κακή κατάσταση.

Η περιοχή κλιματικά κατατάσσεται στον ημίξηρο όροφο, με θερμό χειμώνα και μέση ελάχιστη θερμοκρασία ψυχρότερου μήνα >7 C . Το μέσο ετήσιο ύψος βροχής είναι 372,9 mm, η απολύτως μέγιστη θερμοκρασία που σημειώθηκε ήταν 48 με θερμότερο μήνα τον Ιούλιο ενώ η απολύτως χαμηλότερη θερμοκρασία ήταν –5 με ψυχρότερους μήνες τους Ιανουάριο Φεβρουάριο. Η ξηρή περίοδος αρχίζει από τα τέλη Μαρτίου και διαρκεί μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου. ( Τα στοιχεία προέρχονται από τον πλησιέστερο Μ.Σ Ελευσίνας)

Φυτοκοινωνιολογικά κατατάσσεται στη θερμομεσογειακή διάπλαση της Oleo-Ceratonion (ελιά-χαρουπιά) της Ανατολικής Μεσογείου. Στη ζώνη αυτή μπορούμε να συναντήσουμε τα εξής είδη : Pinus halepensis, (κοινή πεύκη) Olea europaeaPistacia lentiscus, (σχίνος) Quercus coccifera(πουρνάρι), Juniperus s.p (άρκευθα) κ.α


ΘΈΣΕΙΣ ΦΥΤΕΥΣΗΣ --ΔΙΑΝΟΙΞΗ ΛΑΚΚΩΝ

Οι θέσεις που θα γίνουν οι φυτεύσεις είναι οι ακόλουθες:

Α. Το Βορειοδυτικό τμήμα. (ΦΩΤΟ 1)
Η θέση αυτή βρίσκεται πλησιέστερα στη θάλασσα (150 μέτρα) και το έδαφος είναι αρκετά αμμώδες.
Αρμυρίκια, καζουαρίνες, χαλέπια πεύκη, κουκουναριά, πικροδάφνη, ψευδοπιπεριά επιλέγονται για φύτευση παράλληλα του κιγκλιδώματος σε απόσταση 1-2 μέτρα από αυτό, καθώς και πλησίον της εξωτερικής περίφραξης. Ο φυτευτικός σύνδεσμος θα είναι 3Χ3 ή 2Χ2 για τον ενδιάμεσο χώρο. Σύνολο φυτών 20
Β. Το Βορειοανατολικό τμήμα.(ΦΩΤΟ 2)
Αρμυρίκια, καζουαρίνες, χαλέπια πεύκη, πικροδάφνη, ψευδοπιπεριά επιλέγονται για φύτευση παράλληλα του κιγκλιδώματος σε απόσταση 1-2 μέτρα από αυτό, καθώς και πλησίον της εξωτερικής περίφραξης. Ο φυτευτικός σύνδεσμος θα είναι 3Χ3 ή 2Χ2 για τον ενδιάμεσο χώρο. Σύνολο φυτών 5
Γ. Το Νοτιοδυτικό τμήμα.(ΦΩΤΟ 3)
Χαλέπια πεύκη, κουκουναριά, κυπαρίσσι, κουτσουπιά, πικροδάφνη, ράμνος, ψευδοπιπεριά επιλέγονται για φύτευση παράλληλα του κιγκλιδώματος σε απόσταση 1-2 μέτρα από αυτό, καθώς και πλησίον της εξωτερικής περίφραξης. Ο φυτευτικός σύνδεσμος θα είναι 3Χ3 ή 2Χ2 για τον ενδιάμεσο χώρο. Σύνολο φυτών 20
Δ. Το Νοτιοανατολικό τμήμα.(ΦΩΤΟ 4)
Αρμυρίκια, καζουαρίνες, χαλέπια πεύκη, κουκουναριά, κυπαρίσσι, πικροδάφνη, δενδρολίβανο, ράμνος ψευδοπιπεριά επιλέγονται για φύτευση παράλληλα του κιγκλιδώματος σε απόσταση 1-2 μέτρα από αυτό, καθώς και πλησίον της εξωτερικής περίφραξης. Ο φυτευτικός σύνδεσμος θα είναι 3Χ3 ή 2Χ2 για τον ενδιάμεσο χώρο. Σύνολο φυτών 20
Ε. Παρτέρι στη Δυτική ευθεία(ΦΩΤΟ 5)
Δενδρολίβανα και λεβάντες με φυτευτικό σύνδεσμο 0,5Χ0,5 κατά μήκος υπάρχοντος παρτεριού. Σύνολο φυτών 30

Θα ανοιχτούν λάκκοι από30Χ30εκ. έως 50Χ50εκ. ανάλογα με το μέγεθος του φυτού. Για το άνοιγμα των λάκκων θα χρησιμοποιηθούν μέλη του «ΠΕΡΙΒΟΣ». Το βάθος των λάκκων θα κυμαίνεται από 0,40-0,50μ ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες. Κατά τη διάνοιξη των λάκκων το επιφανειακό χώμα θα φυλάσσεται στο πλάι του φυτού για να χρησιμοποιηθεί κατά τη φύτευση. Μετά την ολοκλήρωση της εργασίας θα διαμορφωθεί λάκκος για την συγκράτηση του νερού κατά το πότισμα.

Για την προστασία των φυτών θα τοποθετηθούν πάσσαλοι στήριξης και όπου απαιτείται πλέγμα προστασίας.

ΦΥΤΕΥΣΗ


Κατά τη φύτευση τα φυτά θα τοποθετούνται κατακόρυφα μέσα στους λάκκους και αφού αφαιρεθεί ο φυτόσακος. Στον πυθμένα του λάκκου τοποθετείται επιφανειακό έδαφος που είχε φυλαχτεί στο πλάι του φυτού και συμπληρώνεται με το υπόλοιπο χώμα. Τέλος διαμορφώνεται ο λάκκος έτσι ώστε η τελική του επιφάνεια να βρίσκεται 5-10 εκ χαμηλότερα από την επιφάνεια του φυσικού εδάφους.


ΦΥΤΑ
Τα φυτά που θα χρησιμοποιηθούν θα είναι κυρίως μεσογειακά, απόλυτα προσαρμοσμένα στα συγκεκριμένα οικοσυστήματα. Πιο αναλυτικά θα φυτευτούν :

Δενδρώδη

Κυπαρίσσι
Χαρουπιά
Κουτσουπιά
Χαλέπια πεύκη
Ψευτοπιπεριά
Αλμυρίκι
Καζουαρίνα

Θαμνώδη

Πικροδάφνη
Ράμνος.
Λεβάντα
Δενδρολίβανο


Τα συγκεκριμένα είδη εμφανίζουν μεγάλη αντοχή στην ξηρασία, στα φτωχά ασβεστολιθικά εδάφη, και όσα βρίσκονται πλησίον της ακτής έντονη αντοχή στα σταγονίδια της θάλασσας, ενώ παράλληλα διαμορφώνουν ένα φυσικό τοπίο, με ελάχιστες απαιτήσεις συντήρησης. Επίσης επιδρούν θετικά στην περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής, καθώς και στη διαμόρφωση της οικολογικής ισορροπίας.
Οι διαστάσεις και η ηλικία των φυτών έχουν επιλεγεί, με κριτήριο την μέγιστη δυνατή προσαρμοστικότητα και την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των οικονομικών μας πόρων.
Η προμήθεια των φυτών θα γίνει από το εμπόριο .

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ


Για τη συντήρηση προβλέπεται βοτάνισμα και σκάλισμα, τουλάχιστον δυο φορές την άνοιξη . Το έδαφος σκαλίζεται σε επιφάνεια 1τ.μ γύρω από το φυτό και σε βάθος 10εκ. , απομακρύνονται τα χόρτα, συμπληρώνεται χώμα αν έχει παρασυρθεί από τις βροχές και διαμορφώνεται ξανά ο λάκκος για να δέχεται το νερό του ποτίσματος ή της βροχής.
Η εργασία αυτή λόγω του ξηροθερμικού κλίματος, πρέπει να γίνεται νωρίς, όταν τα χόρτα έχουν εκβλαστήσει και βρίσκονται σε ύψος 10-15 εκ και πριν διαμορφώσουν καρπούς και αντλήσουν το διαθέσιμο νερό από το έδαφος των λάκκων.

Λίπανση προτείνεται να γίνει με μικτό λίπασμα 11-15-15. Η πρώτη λίπανση γίνεται με τη φύτευση ενώ η δεύτερη την άνοιξη του δεύτερου έτους με το σκάλισμα (100 gr λιπάσματος ανά φυτό.)

Τα δενδρύλλια θα ποτιστούν αμέσως μετά τη φύτευση καθώς και την πρώτη και τη δεύτερη θερινή περίοδο.
Συγκεκριμένα την πρώτη περίοδο προβλέπεται να γίνεται κάθε 7-8 μέρες και με ποσότητα 10-15lt ανά φορά. Κατά τη δεύτερη θερινή περίοδο τα ποτίσματα θα επαναλαμβάνονται κάθε 15 περίπου μέρες.
.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Το κόστος για την αγορά των φυτών ανέρχεται στο ποσό των 500 ευρώ περίπου το οποίο καλυφθεί από τον ΠΕΡΙΒΟΣ ή από χορηγίες, ενώ όλες οι άλλες εργασίες, εργαλεία και οχήματα, θα προσφέρονται από μέλη και φίλους του ομίλου.

Ο Συντάκτης της μελέτης
Μάρκος Ακύλας
Βιολόγος




ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΜΕ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΣΤΟΥΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΟΥ ΣΥΝΟΔΕΥΟΥΝ ΑΥΤΗΝ