Το 2019 πιθανότατα να ξεκινήσει η Υποθαλάσσια Ζεύξη Σαλαμίνας - Περάματος

Αγωνία στον κατασκευαστικό κόσμο για το άνυδρο 2017

Πολύ δύσκολη αναμένεται η νέα χρονιά για τον τεχνικό και κατασκευαστικό κλάδο της χώρας. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς το σχεδόν άνυδρο 2016, θα αντικατασταθεί με ένα τελείως άνυδρο 2017. Ο λόγος είναι απλός. Οι λίγες δημοπρατήσεις που είδαμε την χρονιά που πέρασε θα δώσουν λίγα νέα έργα φέτος.
-->
Αυτό σημαίνει ότι τα λίγα νέα έργα που θα ξεκινήσουν φέτος δεν θα μπορέσουν σε καμία περίπτωση να ισορροπήσουν την κατασκευαστική αγορά γιατί πληθώρα καθυστερημένων έργων του ΕΣΠΑ 2007-2013 ολοκληρώνονται μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2017.
Το 2016, ένας από τους βασικούς λόγους των ελάχιστων δημοπρατήσεων ήταν η δέσμευση του μεγαλύτερου τμήματος του ΠΔΕ για την κάλυψη των έργων ΕΣΠΑ δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή συμμετοχή έληξε στις 31.12.2015. Αυτό με τη σειρά του λειτούργησε σχεδόν απαγορευτικά σε νέες δημοπρατήσεις με χρηματοδότηση από το Νέο ΕΣΠΑ 2014-2020.
Αν είχαμε μαζεμένες δημοπρατήσεις το 2016 θα είχαμε και μαζεμένα αιτήματα των αναδόχων για την προκαταβολή του 10% που προβλέπεται στα έργα με κοινοτική χρηματοδότηση.
Επίσης ένας δεύτερος λόγος που συνετέλεσε στις λίγες δημοπρατήσεις τις περυσινής χρονιάς είναι ο νέος Νόμος για τις Δημόσιες Συμβάσεις. Από την κατάθεση του τον Αύγουστο του 2016 και μετά, φρενάρισε σχεδόν εξολοκλήρου τις προγραμματισμένες δημοπρατήσεις καθώς θα έπρεπε σε πρώτη φάση να ενσωματώσουν τις διατάξεις του νέου Νόμου αλλά το σημαντικότερο είναι πως υπάρχει έλλειψη εγκεκριμένου προτύπου διακηρύξεων. Δεν είναι τυχαίο πως σύμφωνα με τον πίνακα του ΣΑΤΕ μόλις 30 έργα άνω του 1 εκ.ευρώ δημοπρατήθηκαν από την 1η Σεπτεμβρίου μέχρι την 31η Δεκεμβρίου.
Αυτός ο συνδυασμός λειτούργησε ως μία ανασχετήριος δύναμη στην παραγωγή δημόσιων έργων το 2016. Για τη νέα χρονιά τα πράγματα προβλέπονται ακόμα πιο δύσκολα γιατί ακόμα και αν από αύριο βγουν μαζεμένες δημοπρατήσεις τα έργα αυτά θα ξεκινήσουν το 2018. Η ανάλυση είναι απλή: όταν προκηρύσσεται ένα έργο, απαιτούνται περίπου 50 μέρες για να δημοπρατηθεί (περίπου 2 μήνες). Αυτό μας οδηγεί στον Μάρτιο-Απρίλιο. Εφόσον στη δημοπράτηση δεν υπάρξουν προβλήματα (άγονοι διαγωνισμοί, ενστάσεις, προσφυγές κ.α.) θα χρειαστούν κάποιοι μήνες για τον έλεγχο των φακέλων, την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και κατόπιν την υπογραφή της σύμβασης. Σήμερα οι δημοπρατήσεις στη χώρα διαρκούν κατά μέσο όρο 6-12 μήνες με εξαιρέσεις τόσο στο πάνω όσο και στο κάτω άκρο.
Στο χώρο των μεγάλων έργων φέτος, που οι αυτοκινητόδρομοι ολοκληρώνονται, η αντικατάσταση τους δεν φαίνεται να γίνεται, καθώς από τις πολύ λίγες περυσινές μεγάλες δημοπρατήσεις (μιλάμε για τις 3 εργολαβίες του Πάτρα-Πύργος, το Ψαθόπυργος-Ρίο που θα υπογραφεί τις επόμενες μέρες, το νότιο τμήμα του Ε65 Λαμία-Ξυνιάδα και την Ανάπλαση Φαληρικού Όρμου) δεν θα απορροφηθεί πάνω από το 30% των εργαζόμενων που απασχολήθηκαν στα έργα των αυτοκινητόδρομων.
Ακόμα όμως και τα μεγάλα έργα βγήκαν πέρυσι ή που περιμένουμε φέτος να βγουν στον αέρα όπως όλα δείχνουν είτε θα ξεκινήσουν το 2018 είτε το 2019, δηλαδή ακόμα μακρύτερα από όσο υπολογίζουν οι μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι. Με την προϋπόθεση ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχουμε δημοπρατήσεις των παρακάτω έργων, πιθανότητα να ξεκινήσουν το 2018 έχουν το Αεροδρόμιο στο Καστέλι, οι 5 εργολαβίες του Πάτρα-Πύργος, εφόσον χρηματοδοτηθεί το βόρειο τμήμα του Ε65 Τρίκαλα-Εγνατία, έργο-σκούπα Αμβρακία Οδού, 4 νέα σιδηροδρομικά έργα (Κιατο-Ροδοδάφνη, Λάρισα-Βόλος, Παλαιοφάρσαλος-Καλαμπάκα και Β`φάση Σταθμού Αθήνας) κ.α.
Για το 2019 έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να ξεκινήσουν η Γραμμή 4 και ο ΒΟΑΚ (αν δημοπρατηθούν μέχρι το καλοκαίρι), η Υποθαλάσσια Σαλαμίνας και άλλα 3 μεγάλα σιδηροδρομικά έργα (Ροδοδάφνη-Ψαθόπυργος, Ρίο-Πάτρα, Θεσσαλονίκη-Προμαχώνας).
Η χρονιά αναμένεται να είναι για γερά «στομάχια» για τους εργαζόμενους στον τεχνικό κλάδο καθώς είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα πρέπει μετά το τέλος των έργων ΕΣΠΑ είτε να πάρουν «μεταγραφή» στις εταιρείες που θα τοποθετηθούν στα νέα έργα, είτε να περάσουν από τον θάλαμο αναμονής μέχρι να ξεπηδήσουν project που θα μπορέσουν να συνεχίσουν την επαγγελματική τους σταδιοδρομία.
Η δυσκολότερη χρονιά σύμφωνα με σχεδόν σύσσωμο τον κατασκευαστικό και τεχνικό κλάδο έχει ξεκινήσει. Αν τελικά στεφθεί ως τέτοια θα το δούμε στη συνέχεια.

πηγή: ypodomes.com