Στην 3η θέση της ΕΕ με την ακριβότερη βενζίνη η Ελλάδα

Την τρίτη θέση κατέχει η Ελλάδα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την ακριβότερη τιμή βενζίνης, μετά την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του καυσίμου, που τέθηκε σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου. 

-->


Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις τιμές λιανικής των υγρών καυσίμων στις 9 Ιανουαρίου, το κόστος της βενζίνης στη χώρα μας (1,545 ευρώ ανά λίτρο) είναι το 3ο υψηλότερο ανάμεσα στα 28 κράτη-μέλη και αισθητά μεγαλύτερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, που διαμορφώνεται στα 1,379 ευρώ.

Η Ιταλία βρίσκεται στη δεύτερη θέση με τη βενζίνη να πωλείται μόλις 0,5 σεντ ακριβότερα (1,550 ευρώ) ανά λίτρο. Λιγότερα από 3 σεντ μάς χωρίζουν από την Ολλανδία, τη χώρα με την πιο «τσουχτερή» τιμή στην Ε.Ε., όπου η βενζίνη πωλείται 1,573 ευρώ ανά λίτρο.

Η μέση πανελλαδική τιμή είναι στα 1,545 ευρώ ανά λίτρο, που σημαίνει πως σε ορισμένους νομούς της χώρας η βενζίνη είναι αρκετά πιο ακριβή - με συνέπεια να ξεπερνά ακόμη και τη μέση τιμή στην Ολλανδία. Ο νόμος Ηρακλείου (1,604 ευρώ), ο νόμος Δωδεκανήσου (1,689 ευρώ) και ο νομός Κυκλάδων (1,759 ευρώ), είναι μερικά από τα παραδείγματα.

Το ύψος της μέσης πανελλαδικής τιμής «μεταφράζεται» σε άνοδο κατά 3,2% από το τέλος της προηγούμενης χρονιάς, καθώς στις 30 Δεκεμβρίου η αντίστοιχη τιμή ήταν 1,497 ευρώ ανά λίτρο. Αν και η αύξηση προκλήθηκε και από την άνοδο των διεθνών τιμών του πετρελαίου, στο διάστημα που μεσολάβησε, σημαντικότερο ρόλο έπαιξε η αύξηση του ΕΦΚ.

Η μεγαλύτερη αύξηση του ΕΦΚ στο ντίζελ κίνησης, που τέθηκε επίσης σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου, προκάλεσε την εκτίναξη της τιμής του καυσίμου κατά 7,9% στην εγχώρια αγορά. Έτσι, από τα 1,186 ευρώ ανά λίτρο που πουλιόταν το πετρέλαιο κίνησης στις 30 Δεκεμβρίου, έφτασε να πωλείται στα 1,280 ευρώ ανά λίτρο στις 6 Ιανουαρίου, σύμφωνα με το δελτίο του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης. 


in.gr