Ο Εξωραϊστικός και πολιτιστικός Σύλλογος Αγ. Νικολάου Σαλαμίνος τίμησε τον πρώην Δήμαρχο κ. Σωτήριο Μπεγνή

 
Ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας που δόθηκε προς τιμή του πρών Δημάρχου Σαλαμίνας κ. Σωτ. Μπεγνή:

  Το Διοικητικό  Συμβούλιο του Εξωραϊστικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Αγ. Νικολάου Σαλαμίνος με ομόφωνη απόφαση του αποφάσισε στην εκδήλωση της κοπής της πίτας του Συλλόγου  να τιμήσει τον πρώην Δήμαρχο   κύριο Σωτήριο Μπεγνή.
   Ο κύριος Μπεγνής σπούδασε στο πολυτεχνείο Αθηνών άσκησε το επάγγελμα του πολιτικού μηχανικού και  εκλέχθηκε για πρώτη φορά   Δήμαρχος Σαλαμίνος τον Ιούνιο του 1975.

   
Τότε που όπως θα θυμούνται οι παλαιότεροι ο Δήμος μας ήταν ένας μικρός οργανισμός χωρίς αρμοδιότητες  χωρίς εξουσία και εντελώς ανύπαρκτος οικονομικά. Σας θυμίζω ότι είχε τρεις όλους και όλους υπαλλήλους και πέντε εργατοτεχνίτες μαζί με τον φύλακα και εργάτη του νεκροταφείου. Από εξοπλισμό είχε δύο παμπάλαια φορτηγά ένα ανοιχτό για την μεταφορά απορριμμάτων και ένα βυτιοφόρο για το κατάβρεγμα των χωματόδρομων .
  Τότε που η θάλασσα και στην παλιά πόλη και στα Παλούκια έφτανε μέχρι τα κατώφλια των σπιτιών και οι παραλιακοί χώροι είχαν καταστεί χώροι εναπόθεσης υλικών κατεδάφισης  και πάσης φύσεως απορριμμάτων  με αφόρητη δυσοσμία και ασχήμια .Τότε  που η πόλη μας ήταν χωρίς πολλούς ασφαλτόδρομους χωρίς δίκτυα και υποδομή ύδρευσης  χωρίς πολλά  σχολεία χωρίς πλατείες και κοινόχρηστους χώρους  και χωρίς πολεοδομικά σχέδια .
   Πέραν αυτής της καταστάσεως παρέλαβε και έναν Δήμο με  πολλά χρέη και πολλά εκκρεμεί τιμολόγια χωρίς να μπορεί να τα αντιμετωπίσει με τα μικρά  έσοδα του Δήμου.
   Ο δήμαρχος Μπεγνής με αγώνες ,με επίπονες προσπάθειες με προσωπικές θυσίες αλλά και με την ουσιαστική βοήθεια και συμπαράσταση των τότε δημοτικών συμβούλων του κατάφερε να αλλάξει την μορφή και την τύχη αυτής της πόλης .Την έβαλε σε μια πορεία προόδου και ανάπτυξης πάνω σε στέρεες βάσεις  πάνω στις οποίες στηρίχτηκαν οι επόμενοι που τον ακολούθησαν .
   Η πρώτη του προσπάθεια σαν Δήμαρχος ήταν  να τακτοποιήσει τα οικονομικά του Δήμου ώστε να επιτύχει στην συνέχεια τους στόχους που είχαν τεθεί και ήταν ,
-->
       1ον  ΤΑ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΑ ,όπου το παλιό ρυμοτομικό του 1925 ήταν πρόχειρο υποτυπώδες  και αν δεν  αναθεωρείτο άμεσα η κατάργηση του ήταν προ των πυλών .Ο κύριος Μπεγνής συνέταξε την μελέτη επέκτασης του σχεδίου πόλεως χωρίς να χρεώσει τον Δήμο ούτε μία δραχμή, η μελέτη αυτή εγκρίθηκε από το Υπουργείο το 1975 και κάλυπτε 1170 στρέμματα εκ των οποίων τα 500 ήταν πλατείες και κοινόχρηστοι χώροι. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να υπάρχουν και μερικοί  συμπολίτες μας παραπονούμενοι ,χωρίς όμως αυτά τα σχέδια η πολεοδομική κατάσταση στο Δήμο θα ήταν πολύ άσχημη ,οι 9 στις 10 οικοδομές που χτίστηκαν δεν θα μπορούσαν να χτιστούν και αυτό τα λέει όλα .
     2ον  ΥΔΡΕΥΣΗ ,πριν την δεκαετία του 50 η Σαλαμίνα υδρευόταν από τα διάσπαρτα πηγάδια, την δεκαετία του 50 απέκτησε ένα μικρό δίκτυο ύδρευσης και νερό από πέντε γεωτρήσεις. Την δεκαετία του 60 το νησί μας συνδέεται με την εταιρεία υδάτων από την πλευρά του περάματος και η ύδρευση του νησιού γινόταν με βυτιοφόρα .Την δεκαετία του 70 παρουσιάστηκαν προβλήματα στο νησί λόγω την μεγάλης και συνεχώς αυξανόμενης  κατανάλωσης. Το 1976 κατασκευάστηκε δίκτυο ύδρευσης σε όλη την έκταση της πόλεως, κατασκευάστηκαν μεγάλα έργα υποδομής  δηλ δυο μεγάλες δεξαμενές στη Σαλαμίνα και στο Αιάντειο και μεγάλοι τροφοδοτικοί αγωγοί. Τέλος  η Υδροδότηση έγινε από την πλευρά του Ασπρόπυργου ένα πολύ μεγάλο έργο που ξεκίνησε το 1981 και έλυσε οριστικά το πρόβλημα της υδροδότησης όσο και να αυξηθεί ο πληθυσμός του νησιού.
    3ον ΣΧΟΛΕΙΑ Για τα σχολεία καταρχάς να επισημάνω ότι μετά το 1970 για να κατασκευαστούν νέα σχολεία έπρεπε τα οικόπεδα να είχαν χαρακτηριστεί από τα πολεοδομικά σχέδια ως σχολικοί χώροι πράγμα που δεν υπήρχε στο παλιό παρά μόνο στο σχέδιο επεκτάσεως του 1977 (εδώ φαίνεται και πάλι η χρησιμότητα του σχεδίου πόλεως) .
   Επί των ημερών του κυρίου Μπεγνη έγιναν κατά χρονολογική σειρά τα εξής σχολεία,
   -.το τέταρτο Δημοτικό σχολείο.
   -.Το τρίτο Δημοτικό σχολείο.
   -.Το Δημοτικό σχολείο Παλουκίων όπου κατασκευάστηκε όροφος στο υπάρχον ισόγειο διπλασιάζοντας τις δυνατότητες του σχολείου.
   -. Το πρώτο Δημοτικό σχολείο  σε αντικατάσταση του παλαιού κτιρίου που εντέχνως χαρακτηρίστηκε επικίνδυνο και ακατάλληλο στους σεισμούς του 1981.Το έργο δημοπρατήθηκε το 1982 και οι εργασίες συνεχιστήκαν και τέλειωσαν επί Δημαρχίας κυρίου Αστράκου.
   -. Τεχνική σχολή , πολύ σπουδαίο σχολικό συγκρότημα σε έκταση 20 στρεμμάτων με σημαντικότατο τεχνικό εξοπλισμό .
   -.Προσθήκη στο Γυμνάσιο -Λύκειο , προστέθηκε κτίριο αποτελούμενο από πέντε αίθουσες με χρήματα του κυρίου Μπεγνή του αείμνηστου ιατρού Χιώτη και της σχολικής επιτροπής που είχε και την πρωτοβουλία της ανέγερσης  του κτιρίου.
   - Διθέσιο νηπιαγωγείο στο 2 Δημοτικό σχολείο .
 4ον ΟΔΟΠΟΙΙΑ.  Μέχρι το 1975 σχεδόν όλοι οι δρόμοι εκτός ελαχίστων ήταν χωματόδρομοι ,αυτοί οι δρόμοι διαμορφώθηκαν και ασφαλτοστρώθηκαν αλλάζοντας την φυσιογνωμία της πόλης. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει για την λεωφόρο Σαλαμίνος με τους ευκαλύπτους η οποία διαπλατύνθηκε στα 14 μέτρα με 2 μέτρα πεζοδρόμιο εκατέρωθεν.
   5ον ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΑΡΑΛΙΑΚΩΝ ΧΩΡΩΝ   Η κατάσταση στο Βουρκάρι και στα Παλούκια ήταν τραγική ,και ή δυσοσμία αφόρητη. Σε συνεργασία με το Λιμενικό ταμείο τα έργα περατώθηκαν προ του 1982 και  η εικόνα της πόλης άλλαξε και βελτιώθηκε θεαματικά. Από την μία δημιουργήθηκαν χρησιμότατοι λιμενικοί χώροι από την άλλη ελευθερώθηκαν τεράστιες παραλιακές εκτάσεις και πλατείες οι οποίες στην συνέχεια   διαμορφώθηκαν όπως ακριβώς έχουν σήμερα ,παιδικές χαρές,αναψυκτήρια, χώροι αναψυχής, αθλοπεδιές κ.τ.λ.
    6ον ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ από τους πρώτους Δήμους σε όλη την Ελλάδα  που κίνησε το θέμα της αποχέτευσης  ήταν ο Δήμος Σαλαμίνας   όπου το 1979 Ο κύριος  Μπεγνής έπεισε την Νομαρχία για την ανάγκη της αποχέτευσης.  μετά από δέκα χρόνια προσπαθειών συμφώνησε και η ΕΥΔΑΠ να αναλάβει την εξέλιξη της υπόθεσης και ενώ το 1995 προβλεπόταν να τελειώσει η αποχέτευση φτάσαμε στο 2017 και για διαφόρους λόγους ακόμα πολλά σπίτια δεν έχουν συνδεθεί .
  7ον ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΣ Ανακαινίστηκε ριζικά το 1997 εντός  της πόλης αλλά και στα περίχωρα  όπου δεν υπήρχε ούτε ένας λαμπτήρας.
   8ον ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ Ένα  παμπάλαιο ανοιχτό φορτηγό ,ο οδηγός του και δυο εργάτες αποτελούσαν όλον και όλον τον εξοπλισμό στον τομέα της καθαριότητος .Ο χώρος εναπόθεσης των απορριμμάτων ήταν κοντά στην πόλη δημιουργώντας άσχημες καταστάσεις ρύπανσης δυσοσμίας και κινδύνους πυρκαγιάς .Το 1978 η κατάσταση άλλαξε, ο Δήμος προμηθεύεται 4 κλειστά συμπιεστικά φορτηγά,  το προσωπικό αυξάνεται από τρείς σε δεκαοκτώ και τα απορρίμματα μεταφέρονται εκτός πόλεως.
   Αυτά και άλλα πολλά μικρότερα έργα έργα  έγιναν από  τον κύριο Μπεγνή ως Δήμαρχο και τα Δημοτικά Συμβούλια τις  χρονικές περιόδους 1975-1978,1979 έως 1982 και 1987εως 1989 .
   Εκτός όμως από τα έργα ο κύριος Μπεγνής   διακρίθηκε για την εντιμότητα του και την διαφάνεια , πράγμα που δεν αμφισβητείται από κανένα .
   Επίσης ο Κύριος Μπεγνής δεν πήρε ποτέ μισθό σαν  Δήμαρχος.

   Κύριε Μπεγνή κύριε Δήμαρχε το Δ.Σ του Συλλόγου για την προσφορά σας στο νησί μας σας προσφέρει μια αναμνηστική και τιμητική πλακέτα.