Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2017

ΚΕΔΕ: Να αποσυρθούν οι δασικοί χάρτες -Είναι φωτο του 1945!

Τα προβλήματα που προκαλούνται από την ανάρτηση των Δασικών Χαρτών συζητήθηκαν στη τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ.
-->


Κατά  τη διάρκεια της συζήτησης διαπιστώθηκε ότι με την σημερινή ανάρτηση των Δασικών Χαρτών, τα προβλήματα που προκαλούνται δεν συμβάλλουν στην εξυπηρέτηση του σκοπού αυτού καθ΄ αυτού του έργου, που είναι να συμβάλλει στην ουσιαστική ανάπτυξη της χώρας, να υποστηρίξει τον ολοκληρωμένο χωροταξικό σχεδιασμό και να προστατεύσει το περιβάλλον. Τονίστηκε επίσης ότι τα προβλήματα προκλήθηκαν  διότι:
Πρώτον, οι χάρτες δεν πληρούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις, καθώς οι αεροφωτογραφίες που έχουν χρησιμοποιηθεί είναι του έτους 1945, ενώ σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει ευκρίνεια χρησιμοποιούνται αεροφωτογραφίες του έτους 1960.
Δεύτερον, οι χάρτες δεν έχουν θεωρημένα από τις πολεοδομικές υπηρεσίες τα σχέδια πόλης και τα όρια των οικισμών, δεν υπάρχει θεώρηση των ορίων των εποικιστικών εκτάσεων και δεν λαμβάνονται υπόψη οι αναδασμοί.
Τρίτον, οι δασικές υπηρεσίες ανά την Ελλάδα δεν περιέλαβαν στα περιγράμματα των αναδασωτέων εκτάσεων εκτάσεις ανέκαθεν γεωργικού χαρακτήρα, χαρακτηρίζοντας τις αναδασωτέες, υποχρεώνοντας τον πολίτη να υποβάλλει ένσταση σε μια έκταση την οποία η επιτροπή εξέτασης των αντιρρήσεων θα απορρίψει λόγω αναρμοδιότητας.
Τρίτον, οι ημερομηνίες υποβολής των ενστάσεων και ολοκλήρωσης της διαδικασίας είναι πολύ πιεστικές.
Στην τοποθέτηση του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης, τόνισε:
«Η ΚΕΔΕ θεωρεί ότι οι δασικοί χάρτες επρόκειτο να συμβάλλουν στην κατάρτιση του σωστού χωροταξικού σχεδιασμού, στη διευκόλυνση της ολοκλήρωσης του κτηματολογίου με εξασφάλιση της ιδιωτικής και δημόσιας περιουσίας και στη βιώσιμη ανάπτυξη των περιοχών. Γεγονός που δεν εξασφαλίζεται με τα σημερινά δεδομένα που έχουμε. Ως εκ τούτου ζητάμε:
 • Την αναστολή της διαδικασίας ανάρτησης και κύρωσης των δασικών χαρτών και επανεκκίνησής της, αφού εξασφαλιστεί η χρήση απεικονίσεων που αποτυπώνουν τη σημερινή κατάσταση.
 • Να ληφθούν υπόψη οι εποικιστικές εκτάσεις και οι αναδασμοί.
 • Να δοθεί παράταση της υποβολής αντιρρήσεων από δύο μήνες σε έξι μήνες.
 • Να μειωθεί το παράβολο, το οποίο να έχει συμβολικό χαρακτήρα.
 • Να συμμετέχουν εκπρόσωποι των δήμων, με γεωπόνο ή μηχανικό, στην Επιτροπή Αξιολόγησης Αντιρρήσεων που πρόκειται να συσταθεί».

2 σχόλια:

 1. Ανώνυμος19/2/17 15:08

  Κάθε φορά που κάτι πάει να γίνει για να λυθεί το δασικό πρόβλημα και οριοθετηθούν τα Ελληνικά δάση, η προσπάθεια αυτή υπονομεύεται από τους αιρετούς και θιγόμενους.
  Τόσα χρόνια που γίνονταν μελέτες, προτάσεις, αεροφωτογραφίσεις έλεγχοι νομιμότητας, σχεδιαγράμματα κλπ, γιατί η ΚΕΔΕ και οι θιγόμενοι δεν είχαν επέμβει και δεν είχαν υποβάλει τις δικές τους προτάσεις ή αντιρρήσεις;
  Έπρεπε δηλαδή να είχαν ολοκληρωθεί και αναρτηθεί οι δασικοί πίνακες για να διατυπώσουν τις αντιρρήσεις τους;
  Δεν γνωρίζουν οι Κύριοι της ΚΕΔΕ ότι το εν λόγω μείζον πρόβλημα θίγει τεράστια οικονομικά και ιδιοκτησιακά συμφέροντα;
  Γιατί λοιπόν Κύριοι το υπονομεύετε και προσπαθείτε το χρόνιο αυτό πρόβλημα να διαιωνίζεται;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ανώνυμος19/2/17 23:53

  Καλά κάνουν κ.Θάνο γιατί χτίσατε στα δάση του νησιού .... και λέγεσαι δασοφάγος , κατάλαβες ;;;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Tο salamina.press δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράφουμε τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.