Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Απλή αναλογική και μείωση θητείας για τους δημάρχους

Αλλαγές στον «Καλλικράτη» μελετά η κυβέρνηση. Οι εξουσίες των δημάρχων ψαλιδίζονται, καθώς εισάγεται απλή αναλογική και μείωση θητείας, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος.

-->
Η πρόθεση της κυβέρνησης Τσίπρα να προχωρήσει σε αλλαγές στη θεσμική συγκρότηση και λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εξαγγέλθηκε από πέρυσι. Μάλιστα, ήρθε ως συνέχεια της καθιέρωσης της απλής αναλογικής.
Οι δήμαρχοι αντέδρασαν έντονα στις πρώτες διαρροές στοιχείων και πολλοί απέδωσαν τις προθέσεις στο γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ που ήρθε στην εξουσία στις αρχές του 2015 δεν είχε καταφέρει λίγους μήνες νωρίτερα να εκλέξει δημάρχους με τη δική του «σημαία» (μόνον 8 στους 325).
Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας, μεταξύ των προτάσεων είναι:
Απλή αναλογική: Θα ισχύει και στις δημοτικές-περιφερειακές εκλογές και οι έδρες των δημοτικών-περιφερειακών συμβούλων θα μοιράζονται αναλογικά με βάση τα ποσοστά της πρώτης Κυριακής. Για να εκλεγεί δήμαρχος-περιφερειάρχης θα χρειάζεται και πάλι το 50%+1 των ψήφων και αν δεν το πάρει την πρώτη Κυριακή, θα αναμετρώνται οι δύο επικρατέστεροι σε δεύτερο γύρο. Εως τώρα, όποιος έβγαινε πρώτος τη δεύτερη Κυριακή λάμβανε σημαντικό μπόνους ώστε να διαθέτει τα 3/5 των συμβούλων.
Μείωση θητείας: Μόλις μία φορά το 2014 ίσχυσε η πρόβλεψη να γίνονται οι αυτοδιοικητικές εκλογές μαζί με τις ευρωεκλογές και οι τοπικοί άρχοντες να έχουν πενταετή θητεία όπως οι ευρωβουλευτές. Η πρόταση τώρα είναι να επιστρέψει η θητεία στην 4ετία και οι εκλογές να γίνονται τον Οκτώβριο για να αναλαμβάνει η νέα ηγεσία την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους.

Ψήφος στους μετανάστες: Μέσα στις προτάσεις περιλαμβάνεται και το δικαίωμα να έχουν δικαίωμα ψήφου και όσοι αλλοδαποί μένουν νόμιμα στην Ελλάδα. Βάσει των επίσημων στοιχείων του υπουργείου Εσωτερικών, οι νόμιμα διαμένοντες αλλοδαποί ήταν 580.161 άτομα τον Ιανουάριο του 2017 και αυτό σημαίνει αύξηση του εκλογικού σώματος κατά περίπου 6%. Εως τώρα είχαν δικαίωμα «εκλέγειν» οι υπήκοοι κρατών-μελών της ΕΕ στις ευρωεκλογές και τις δημοτικές εκλογές, ενώ προτείνεται να επεκταθεί το δικαίωμα και για τις περιφερειακές εκλογές.

5 σχόλια:

 1. Ανώνυμος22/2/17 16:28

  Η θητεία πρέπει να γίνει τριετής ώστε κάθε ανάξιος Δήμαρχος να παίρνει πόδι.Αν είναι άξιος ο λαός θα τον εκλέξει ξανά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ανώνυμος22/2/17 18:02

   Γιατί να είναι τριετής και όχι μονοετης;

   Διαγραφή
 2. Ανώνυμος22/2/17 19:30

  Πρέπει να θεσπισθεί ανώτατος χρόνος παραμονής Δημάρχων και συμβούλων.
  Συγκεκριμένα οι δήμαρχοι να μη μπορούν να επανεκλεγούν περισσότερο από δύο φορές και οι σύμβουλοι περισσότερο από τέσσερις.
  Έτσι θα εξαλειφθεί το φαινόμενο των αιώνιων δημάρχων και συμβούλων και κυρίως θα μειωθεί το πελατειακό κράτος και νέοι άνθρωποι θα μπουν στη Διοίκηση των Δήμων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ανώνυμος22/2/17 21:50

  Γιατί, ποιός εμποδίζει τους νέους ανθρώπους να μπουν στη διοίκηση του Δήμου; Ιδού η Ρόδος .......

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ανώνυμος23/2/17 08:53

  Απάντηση 21:50. Τους εμποδίζουν οι πελατειακές σχέσεις που έχουν δημιουργήσει τόσο χρόνια παραμονής στην τοπική αυτοδιοίκηση οι ηλικιωμένοι επαγγελματίες αιρετοί. Πως είναι δυνατόν ένας νέος να αντιμετωπίσει τα γερόντια που έχουν κάνει εκατοντάδες ρουσφέτια και έχουν δημιουργήσει μια απίστευτη και δυνατή σχέση με τους γλυφτοσάλιγκες ψηφοφόρους (ψήφισε με να σου κάνω το ρουσφέτι που μου ζητάς);

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Tο salamina.press δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράφουμε τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.