Β. Αστράκος: Έχω μετανιώσει πολλές φορές!

Συνέντευξη του πρ. Δημάρχου Βαγγέλη Αστράκου στις Ανατροπές και στη Βίκυ Ψυλλάκη. 

Στο Δημοτικό Συμβούλιο, όταν ο Βαγγέλης Αστράκος παίρνει το λόγο, ανεξάρτητα από το εάν κάποιος συμφωνεί πάντα με όσα λέει, όλοι τον παρακολουθούν με σεβασμό. Όχι μόνο γιατί σέβονται τη μακρά πολιτική του πορεία και εμπειρία αλλά διότι όλοι παραδέχονται τη διαφορετικότητά του. Ο Αστράκος, είτε είσαι οπαδός του είτε όχι, αποτελεί ακόμη, τόσα χρόνια μετά, φαινόμενο μέσα σ΄ ένα  χώρο, απ΄ όπου κατά κανόνα απουσιάζει η πολιτική σκέψη.
-->
Οι «Ανατροπές» έχουν παρακολουθήσει την πορεία του τα τελευταία είκοσι χρόνια κι έχουν φιλοξενήσει συχνά συνεντεύξεις του. Η σημερινή αποτελεί έναν ακόμη χείμαρρο, όπου ο πρ. δήμαρχος και βουλευτής μιλά για τις σχέσεις του με τη σημερινή δήμαρχο, για το έργο που άφησε η προηγούμενη δημοτική αρχή και ο ίδιος, για τις δυνατότητες που έχει ένας δήμος σήμερα να κάνει έργο, για τα δημοτικά συμβούλια, την παρακμή της πολιτικής και τα δικά του σχέδια για το μέλλον.



Κύριε Αστράκο, ενώ στηρίξατε την κ. Νάννου προεκλογικά, το τελευταίο διάστημα έχετε ξεκάθαρα διαχωρίσει τη θέση σας. Τι συνέβη και σήμερα δηλώνετε πως μετανιώσατε γι΄ αυτήν σας την επιλογή;
Β.Α. : Η ρήξη δεν ήρθε από τη μεριά μου, δεν την προκάλεσα εγώ. Είχαμε κάνει μια πολιτική συμφωνία με την κ. Νάννου, για να τη στηρίξω τη δεύτερη Κυριακή, η οποία δεν έγινε σεβαστή από τη στιγμή που ανέλαβε τη διοίκηση του Δήμου. Μας ζήτησε να τη στηρίξουμε και να συνδιοικήσουμε κατά κάποιον τρόπο. Ζήτησε δηλαδή από μένα και από τον κ. Σοφρά να πάρουμε διοικητικά πόστα και κάθε πρωί σ΄ ένα καφέ να χαράσσουμε από κοινού την πολιτική του Δήμου. Είχε προτείνει στον κ. Σοφρά να γίνει γενικός γραμματέας, θέση που εκείνος δέχτηκε. Εγώ πάλι δεν δέχτηκα να πάρω κάποιο διοικητικό πόστο, διότι έπρεπε να παραιτηθώ από το Δημοτικό Συμβούλιο, πράγμα που δεν ήθελα. Όμως υποσχέθηκα πως θα συμμετείχα στο διοικητικό τρίο. Ζήτησε τότε και τα δημοσιοποίησε αυτά σε μια καφετέρια όπου συμμετείχαν δημοτικοί σύμβουλοι και των δύο παρατάξεων. Εκεί και ανακοίνωσε τη στήριξή μας.
Δυστυχώς, μετά την ανάληψη της δημαρχίας, η κ. Νάννου ούτε καν μου τηλεφώνησε ξανά. Τράβηξε το δρόμο της, αγνοώντας μας. Άρα έδωσε μόνη της τέλος στην πολιτική συνεργασία, κρίνεται αφερέγγυα και ασυνεπής στο κομμάτι αυτό.
Ο δεύτερος λόγος που με ανάγκασε να διαχωρίσω τη θέση μου είναι η πολιτική της δημάρχου κατά τη διάρκεια αυτών των δυόμισι ετών πάνω σε θέματα, με τα οποία διαφωνώ κάθετα, όπως η αύξηση των δημοτικών τελών και του τιμολογίου ύδρευσης και  η παραχώρηση της ύδρευσης χωρίς αντάλλαγμα – ουσιαστικά χαρίζει  στην ΕΥΔΑΠ μια περιουσία δημοτική της τάξης των 100 εκατομμυρίων, δηλώνοντας απερίφραστη την ανικανότητά της να χειριστεί το δίκτυο.
Μα, κύριε Αστράκο, και σεις κάτι παρόμοιο δεν θα κάνατε; Εννοώ η διοίκηση Τσαβαρή.
Β.Α.: Μην ξεχνάτε πως μία από τις αιτίες που διαφώνησα και με τον κ. Τσαβαρή ήταν αυτή. Όμως πρέπει να σημειώσουμε πως σε μας υπήρχε μια ειδοποιός διαφορά. Δεν ήταν τότε συμφωνημένο το θέμα, προέκυψε και μάλιστα εμείς δεν μιλούσαμε για κυριότητα και χωρίς αντάλλαγμα αλλά για παραχώρηση για μία 20ετία, μετά το τέλος της οποίας το δίκτυο θα επανερχόταν στο Δήμο.  
Πέραν αυτών όμως, διαφωνώ και με τον τρόπο που ασκείται η σημερινή δημοτική πολιτική. Με τον Γ. Τσαβαρή, για παράδειγμα, διαφωνούσα για τους εθελοντές, που η σημερινή δήμαρχος κατήγγειλε τότε και δυστυχώς συνεχίζει να κάνει το ίδιο σήμερα. Και τη ρωτώ ευθέως: Πώς πληρώνονται οι εθελοντές σήμερα στο Δήμο και από ποια κονδύλια; Ας μου απαντήσει.
Μπορεί ένας δήμαρχος στην καρδιά μιας τόσο μεγάλης οικονομικής κρίσης να παράξει έργο;
Β.Α.: Οι δήμαρχοι μπορούν και πρέπει να μπορούν να παράγουν έργο σε κάθε εποχή. Τα οικονομικά όμως των δήμων δεν μπορούν να παράγουν έργο ανάπτυξης γιατί είναι ανταποδοτικά, που σημαίνει εισπράττω τόσα όσα η υπηρεσία χρειάζεται να δαπανήσει για να υπηρετηθεί. Επομένως, πέραν από την πάγια λειτουργία του, ο δήμος δεν μπορεί να κάνει ανάπτυξη σε έργα. Για να κάνει έργα αναπτυξιακά στον τόπο της, η δημοτική αρχή θα πρέπει να έχει την πολιτική και διοικητική ικανότητα να αποσπά κονδύλια από την κεντρική εξουσία κατ΄ αντιστοιχίαν με τα υπουργεία. Αυτό έκανα εγώ στη θητεία μου ως δήμαρχος και έτσι δημιούργησα αθλητικές εγκαταστάσεις (Κλειστό και ανοιχτά γήπεδα στο Βουρκάρι και στα Παλούκια κ.ά.) με κονδύλια από το υπουργεία Αθλητισμού τότε, υποδομές υγείας (το Κέντρο Υγείας, τη βελτίωση του ΙΚΑ, την ενοικίαση της Κλινικής του Χιώτη)  από το Υπουργείο Υγείας, το 1ο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο από το ΠΕΧΩΔΕ κ.ά. Για να γίνουν αυτά, πρέπει να έχεις πρόσβαση στην κυβερνητική εξουσία και να κάνεις μελέτες. Οι μελέτες είναι το κλειδί της ιστορίας, τα ποσά δίνονται για συγκεκριμένες μελέτες, άρα πρέπει να έχεις μία καλά οργανωμένη Τεχνική Υπηρεσία. Η οικονομική δυσπραγία αφορά τα λειτουργικά έξοδα μόνο. Για να κάνεις πρόγραμμα ανάπτυξης, πρέπει να τρέξεις . Όποιος προλάβει, θα πάρει – δεν έχει για όλους τα ίδια. 
Σήμερα στη Σαλαμίνα γίνονται αναπτυξιακά έργα;
Β.Α.: Σήμερα δεν έχουν πάρει καμία χρηματοδότηση για κάποια μελέτη για νέο έργο στα δυόμισι αυτά χρόνια. Όσα εκτελούνται γύρω μας, προέρχονται από την προηγούμενη δημοτική περίοδο. Όπως η ολοκλήρωση της αποχέτευσης, στην οποία, όταν αναλάβαμε το 2011 είχαν διακοπεί οι εργασίες και χρειάστηκαν 10 εκατομμύρια ακόμη, που εμείς εξασφαλίσαμε και προχώρησε το έργο για να ολοκληρωθεί τώρα. Όπως η αποχέτευση των Αμπελακίων, της τάξης των 16 εκατομμυρίων. Ολοκληρώθηκε η μελέτη, υποβάλαμε πρόγραμμα, χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ και τη δημοπρατήσαμε κιόλας μέσα στα δύο χρόνια. Όπως τα έργα της αποστράγγισης των ομβρίων. Η μελέτη εκεί είχε προχωρήσει επί Σοφρά, πλην όμως είχε εκτελεστεί μόνο μικρό τμήμα στην Αγ. Μηνά και στην Κριτσίκη της τάξεως των 2,5 εκατομμυρίων. Ολοκληρώσαμε τη μελέτη στο σύνολο των 30 εκατομμυρίων, την υποβάλαμε και την χρηματοδοτήσαμε σε τρία τμήματα (Αγ. Λαυρέντιος – Παλούκια, Λ. Φανερωμένης και Αγ. Λαυρέντιος – Δημαρχείο, όπου και εκτελείται). Όπως η αποχέτευση του Αιαντείου ύψους 25 εκατομμυρίων, που εξασφαλίσαμε από το ΕΣΠΑ, τη δημοπρατήσαμε και είχα αναθέσει τη μελέτη. Δεν έχω καμία ενημέρωση τι γίνεται μ΄ αυτό το έργο.
Όλα αυτά τα έργα που σας ανέφερα, αν αθροιστούν, αγγίζουν τα 82 εκατομμύρια σε μια μόνο θητεία, πέρα από τα μικροέργα. Δεν θα έρχονταν εύκολα αν δεν υπήρχαν άνθρωποι, όπως ήμασταν εγώ και ο τ. δήμαρχος, που ξημεροβραδιαζόμασταν στη Βουλή, οργανώνοντας τον τρόπο παρέμβασης κάθε φορά στα αρμόδια υπουργεία. Οφείλω να πω βέβαια πως βοήθησαν κι άλλοι άνθρωποι, όπως ο Γρηγόρης ο Νιώτης (τότε αντιπρόεδρος της Βουλής), στο γραφείο του οποίου γίνονταν οι συσκέψεις, ο Διαμαντίδης ο Γιάννης, ο Λιντζέρης ο Δημήτρης. Με τη βοήθειά τους κάναμε τότε τις απαραίτητες παρεμβάσεις όπου χρειάζονταν.
Όταν εντάξατε το έργο των ομβρίων, υπήρξε πρόβλεψη και για την ασφαλτόστρωση των δρόμων;
Β.Α.: Μαζί μ΄ αυτό το έργο στο πρόγραμμα χρηματοδότησαν και πέντε εκατομμύρια για την αποκατάσταση των δρόμων που θα περνούσαν οι αγωγοί. Θα ήταν ένα συνοδό έργο, μια ξεχωριστή εργολαβία, το οποίο ουσιαστικά εξασφαλίσαμε από την Περιφέρεια με υπόσχεση από τον κ. Σγουρό. Πρέπει να το πω αυτό, πως και ο τ. δήμαρχος κ. Τσαβαρής και ο Αστράκος στην κυριολεξία κατασκηνώναμε στα γραφεία του Σγουρού και του τότε αντιπεριφερειάρχη Νήσων, κατασκηνώναμε και στη Βουλή, γιατί εκεί γίνονται οι παρεμβάσεις, με τους υπουργούς.
Μέσα στο δημοτικό συμβούλιο παραδεχτήκατε πως μετανιώσατε για τη στήριξή σας στην κ. Νάννου. Είναι το εκρηκτικό σας ταπεραμέντο που σας ωθεί σε στηρίξεις, για τις οποίες εκ των υστέρων μετανιώνετε;
Β.Α.: Δυστυχώς έχω μετανιώσει πολλές φορές κι αυτό είναι το κακό στην πολιτική ζωή. Την τελευταία 20ετία οι άνθρωποι που ασχολούνται με την πολιτική δεν έχουν βάσεις ιδεολογικές αλλά διακατέχονται από αντιλήψεις τεχνοκρατικές και οι τεχνοκρατικές αντιλήψεις λειτουργούν επιφανειακά και πρόσκαιρα μόνο στη βάση των οικονομικών συμφερόντων. Ενώ η πολιτική αναλύει και προωθεί τα θέματα τρισδιάστατα, δηλ. κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά. Γι΄ αυτό η πολιτική πάντα βρίσκεται κοντά στην αλήθεια και στην πραγματικότητα. Οι τεχνοκράτες γεννάνε πολιτικάντες όχι πολιτικούς. Η διαφορά είναι πως ο πολιτικάντης σκέπτεται πώς θα κατακτήσει ένα πολιτικό αξίωμα για ίδιο όφελος, ενώ ο ηθικά πολιτικός χρησιμοποιεί το αξίωμα αυτό προς όφελος του λαού και της κοινωνίας. Γι΄ αυτό δυστυχώς βρίσκονται έξω από το αξιακό μου σύστημα οι όποιοι πολιτικάντες που διαψεύδουν τις ελπίδες του λαού, είτε σε τοπικό είτε σε εθνικό επίπεδο.
Σ΄ ένα άλλο Δημοτικό Συμβούλιο εκραγήκατε και σεις, όπως βέβαια και πολλοί συνάδελφοί σας, εναντίον της προέδρου. Λειτουργεί σήμερα ο θεσμός του Δημ. Συμβουλίου κ. Αστράκο;
Β.Α.: Δεν λειτουργεί, έχει χάσει το κύρος του το Δ.Σ. Επικρατεί αυτό που λένε σήμερα απολιτίκ, λείπει η πολιτική εμπειρία, ώστε να μπορούν να ρεγουλάρουν τα πράγματα. Όταν η πρόεδρος δεν έχει πολιτική εμπειρία και προσπαθεί να εφαρμόσει τον Κανονισμό ως διοικητικό μέτρο, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την αντιπαράθεση και τις συγκρούσεις στο σώμα. Πρέπει να βλέπεις τους δημοτικούς συμβούλους ως πολιτικά πρόσωπα, όχι ως υπαλλήλους που πρέπει να τους δίνεις εντολές. Ο στρατιώτης δέχεται διαταγές, όχι ο πολιτικός. Ο πολιτικός εκφράζει πολιτική θέση κι αν δεν έχει, δεν περνά. Δεν ισχύει στο δημοτικό συμβούλιο η διαταγή του ανωτέρου. Πρέπει να υπάρχει ανοχή της πλειοψηφίας προς τη μειοψηφία κι αυτό πολιτικά σημαίνει προλαμβάνω. Οι κανονισμοί έχουν γίνει για να διευκολύνουν τη συζήτηση. Αν ο πρόεδρος δεν μπορεί να επιτύχει τον σεβασμό στο πρόσωπό του σημαίνει πως έχει αποτύχει. Όλα αυτά πηγάζουν πάντα από την έλλειψη πολιτικής παιδείας.
Ξέρετε, η διοίκηση είναι καθρέπτης της κοινωνίας. Όταν η κοινωνία δεν έχει πολιτική παιδεία, τι περιμένεις να επιλέξει; Εδώ η Βουλή έχει καταντήσει πέντε συντεχνίες, γιατροί, δικηγόροι, οικονομολόγοι, μηχανικοί και δημοσιογράφοι, που αλληλοστηρίζονται…
Σε μια οικονομική επιτροπή, όπου πάλι είχατε εκραγεί εναντίον της δημάρχου, είπατε πως θέλετε ν΄ αγιάσετε και δεν σας αφήνουν. Να αναμένουμε εξ΄ αυτού πως ο Βαγγέλης Αστράκος θα δώσει πάλι δυναμικό παρών στις επόμενες δημοτικές εκλογές; Και προς ποια κατεύθυνση;
Β.Α.: Ισχύει. Ενώ δηλ. προσπάθησα να απεγκλωβιστώ και να αποσυρθώ, οι διαψεύσεις από ανθρώπους που στήριξα με αναγκάζουν να διορθώσω. Θα επιλέξω τη στιγμή εκείνη, όχι κατ΄ ανάγκη κάποιον από τους υπάρχοντες. Κανείς δεν γνωρίζει ακόμη κι είναι πολύ νωρίς. Μπορεί να ασχοληθούν καινούριοι, που θα μας πείσουν ότι έχουν αξίες ηθικές και πολιτικές, δεν μπορώ σήμερα να το πω. Το βέβαιο είναι πως δεν θα απέχω. Θέλω να δώσω πάλι τη μάχη για να στηρίξω την άποψή μου. Να προβληθούν οι απόψεις μου και οι θέσεις μου.    

πηγή: anatropespress.blogspot.gr