ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΑΛΗΘΙΝΟ!!! Η ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΥ ΕΣΩΣΕ ΤΗΝ ΚΥΝΟΣΟΥΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΣΤΗΝ COSCO

H Διαπαραταξιακή Επιτροπή για την διεκδίκηση των Αρχαιολογικών χώρων της Σαλαμίνας ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο στις 16/10/16 για να διεκδικήσει στο παρά πέντε τους αρχαιολογικούς χώρους που κατείχε παράνομα ο ΟΛΠ. Στις 19 του ίδιου μήνα άρχισε Μαραθώνιος  συναντήσεων με τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας και τον Πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ. 

-->

Στην πρώτη συνάντηση με τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ η θέση του ήταν απόλυτη. « Η Κυνόσουρα ανήκει στον ΟΛΠ και προορίζεται για Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη» σύμφωνα με το ΦΕΚ 68/2013. Χάριν των αδιάψευστων στοιχείων που παρουσίασαν μέλη της Επιτροπής, πετύχαμε το ακατόρθωτο. Η ΚΥΝΟΣΟΥΡΑ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ Η ΖΩΝΗ Α' ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ 200 ΜΕΤΡΑ ΠΕΡΙΜΕΤΡΙΚΑ ΤΗΣ ΚΥΝΟΣΟΥΡΑΣ ΕΞΑΙΡΕΘΗΚΑΝ ΤΗΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ. 

Δεν ικανοποιήθηκαν όλες μας οι επιδιώξεις.

Στόχος μας είναι να διεκδικήσουμε όλους τους χώρους που κατέχει παράνομα ο ΟΛΠ και να αποκατασταθεί η νομιμότητα στον Ιερό χώρο της Κυνόσουρας.   Δυστυχώς οι περιοχές αυτές είναι υποβαθμισμένες από την ανεξέλεγκτη δράση ρυπογόνων μονάδων και την έλλειψη ελέγχου από τους εντεταλμένους φορείς. Δήμος, Περιφέρεια, Αποκεντρωμένη και προ πάντων το Υπουργείο Πολιτισμού, ανέχονται και αποθρασύνουν την παρανομία. 

Δύο σημαντικές λεπτομέρειες. Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ μας εξήγησε, ότι οι περιοχές τις οποίες κράτησε ο ΟΛΠ παρουσιάζουν οικονομικό ενδιαφέρον, διότι του αποδίδουν μισθώματα και ότι είναι ευθύνη του Δήμου να σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητες. 

Δεύτερη και σημαντικότερη λεπτομέρεια είναι το ενδιαφέρον που έδειξαν οι επικεφαλής της Cosco, για την τουριστική αξιοποίηση της Κυνόσουρας. Μετά την εξαίρεσή της από την παραχώρηση, προσφέρθηκαν να δαπανήσουν σημαντικά ποσά για την αποκατάσταση των ζημιών και την ανάδειξή της σε πρότυπο αρχαιολογικό-ιστορικό προορισμό.  Στη συνάντηση ήταν παρούσα η Δήμαρχος η οποία έδειξε ενθουσιασμένη. Έβαλαν όμως μία προϋπόθεση, να καθαρίσει ο Δήμος την περιοχή από τις παράνομες δραστηριότητες.

Δυστυχώς η Δήμαρχος δεν θέλει να συγκρουστεί με κανένα, και οι παράνομες δραστηριότητες συνεχίζονται. Θεωρεί ότι με ευχολόγια , παρακαλετά και επιστολές, θα αποκατασταθεί η νομιμότητα. Η θεωρία αυτή έχει αποτύχει μετά από τις εκατοντάδες επιστολές που έχουν σταλεί στο πέρασμα των χρόνων.

Για να μην υπάρχει αμφιβολία ως προς τις προθέσεις μας, δηλώνουμε ότι ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες του έγκριτου συνταγματολόγου κ. Γεραπετρίτη που ήταν  στην διάθεση της Διαπαραταξιακής Επιτροπής με σύμφωνη γνώμη της Δημάρχου.

Δυστυχώς η Δήμαρχος δεν έχει εφαρμόσει καμία πρόταση του κ. Γεραπετρίτη. Το πρώτο εξώδικο εναντίον του ΟΛΠ για την νομιμότητα της Σύμβασης δεν το υπόγραψε και αναγκαστήκαμε να το υπογράψουμε τέσσερα μέλη της Επιτροπής. 

Το δεύτερο εξώδικο εναντίον της σκοπούμενης εγκατάστασης πλωτών δεξαμενών στην Ψυτάλλεια, ενώ το ψήφισε ομόφωνα το Δημοτικό συμβούλιο και πάλι αρνείται να το υπογράψει, ακυρώνοντας τη σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Το θέμα είναι σοβαρό. Πρόκειται για δύο τεράστιες δεξαμενές οι οποίες θα τοποθετηθούν στο Β.Δ  τμήμα  της Ψυτάλλειας  θα υποβαθμίσουν δραματικά την περιοχή και θα βρίσκονται σε απόσταση πνοής από την Κυνόσουρα, το Αμπελάκι και τα Σελήνια . Ενώ όλοι οι νομικοί, ο Συνταγματολόγος και ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου τον οποίο συμβουλευθήκαμε μας βεβαιώνουν ότι μπορούμε να κάνουμε το εξώδικο, η Δήμαρχος αμφισβητεί τη γνώμη τους και με τη στάση της αφήνει ελεύθερο πεδίο δράσης στον ΟΛΠ.

Είμαστε υποχρεωμένοι να ρωτήσουμε γιατί αναλαμβάνει τέτοια ευθύνη, αντίθετα με τις επιταγές των πιο έγκριτων νομικών;

Το επιστέγασμα της διαφωνίας της Δημάρχου με την Επιτροπή, η οποία ακολουθούσε πιστά τις οδηγίες του  κ. Γεραπετρίτη, ήταν η κατάργηση της Επιτροπής με το ατιολογικό  ότι η Επιτροπή περάτωσε το έργο της. Ήταν μία μελανή σελίδα για το Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο με τις ψήφους της πλειοψηφίας και του κ. Σοφρά, πήρε μία αδιανόητη απόφαση.

Ενημερώνουμε τους πολίτες ότι δεν πάμε σπίτι μας όπως κάποιοι θα ήθελαν. Δημιουργούμε την «Επιτροπή Πολιτών για την ανάδειξη των Αρχαιολογικών χώρων της Σαλαμίνας», η οποία συνεχίζει το έργο της καταργημένης Διαπαραταξιακής Επιτροπής, με στόχο το παγκόσμιο ιστορικό γεγονός της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας, να αναδειχθεί και να αποτελέσει τεράστια πηγή τουριστικής ανάπτυξης για το νησί.  Συνεχίζουμε να ακολουθούμε τις οδηγίες του κ. Γεραπετρίτη τον οποίο στο εξής θα αμείβουμε με δικούς μας πόρους.  Ήδη δώσαμε εντολή να προχωρήσει το εξώδικο για την μη εγκατάσταση των πλωτών δεξαμενών στην Ψυτάλλεια, το οποίο υπογράφουν και Σύμβουλοι της μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου.

Καλούμε τους πολίτες να συστρατευτούν μαζί μας για την ανάκτηση και αξιοποίηση του αρχαιολογικού πλούτου του νησιού , βάσει της νομιμότητας. 

 «ΘΕΛΕΙ ΑΡΕΤΗ, ΤΟΛΜΗ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ»  η σύγκρουση με όσους παρανομούν και όσους καλύπτουν ή ανέχονται την παρανομία.

 Σύντομα θα ανακοινώσουμε ημερομηνία Συνέντευξης τύπου

Επιτροπή Πολιτών για την ανάδειξη των Αρχαιολογικών χώρων της Σαλαμίνας