Πέμπτη, 16 Μαρτίου 2017

Σπουδαία αρχαιολογική ανακάλυψη! Εντόπισαν τον χώρο συγκέντρωσης του στόλου την παραμονή της ναυμαχίας της Σαλαμίνας!

Κυκλικός πύργος (διαμ. 7 μ.), από την οχύρωση του Κλασικού λιμένος
Διενεργήθηκε κατά τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο υποβρύχια αναγνωριστική έρευνα στις ανατολικές ακτές της Σαλαμίνας με σπουδαία ευρήματα. 
Αυτή είναι η πρώτη συστηματική υποβρύχια έρευνα, η οποία εγκαινιάζεται, από Ελληνικούς φορείς (με 20μελή επιστημονική ομάδα), σε βεβαρυμένο θαλάσσιο περιβάλλον, αλλά σε χώρο μείζονος ιστορικής σημασίας.

-->

Κύριο πεδίο της έρευνας του 2016 αποτέλεσε το εσώτερο (δυτικό) τμήμα του Όρμου του Αμπελακίου.

Πρόκειται για τον εμπορικό και πιθανότατα πολεμικό λιμένα της Κλασικής και Ελληνιστικής πόλης-δήμου της Σαλαμίνος, τον σημαντικότερο και πλησιέστερο του Αθηναϊκού κράτους, μετά από τους τρεις λιμένες του Πειραιώς (Κάνθαρο, Ζέα, Μουνιχία).

Πρόκειται, ακόμη, για τον χώρο συγκέντρωσης τμήματος του ενωμένου Ελληνικού στόλου την παραμονή της μεγάλης ναυμαχίας του 480 π.Χ., ο οποίος γειτνιάζει με τα σημαντικότερα μνημεία της Νίκης: το πολυάνδρειον (τύμβο) των Σαλαμινομάχων και το Τρόπαιον, επί της Κυνόσουρας.

Μακρός τοίχος (βραχίονας), μήκους 160 μ. περίπου, στο βορειοδυτικό τμήμα του Όρμου του Αμπελακίου (Αεροφωτογραφία Β. Μεντόγιαννης)

Εμφανίζεται και εξαφανίζεται ανάλογα με τη στάθμη της θάλασσας

Αναφορές στον αρχαίο λιμένα της Σαλαμίνος απαντούν στα έργα του γεωγράφου Σκύλακος (του 4ου αι. π.Χ.), του γεωγράφου Στράβωνος (του 1ου αι. π.Χ.-1ου αι. μ.Χ.) και του περιηγητή Παυσανία (του 2ου αι. μ.Χ.).

Από την έρευνα επιβεβαιώθηκε ότι και στις τρεις πλευρές του Όρμου του Αμπελακίου (βόρεια, δυτική και νότια) διατηρούνται καταβυθισμένες αρχαιότητες, οι οποίες σταδιακά βυθίζονται και αναδύονται, ανάλογα με την μεταβολή της στάθμης της θάλασσας, η πτώση της οποίας, ιδιαίτερα τον μήνα Φεβρουάριο, φθάνει το μισό μέτρο.

Στα αρχαία κατάλοιπα που αναγνωρίσθηκαν στον αιγιαλό και σε ρηχά ύδατα περιλαμβάνονται: λιμενικές δομές, οχυρωματικές κατασκευές και διάφορες κτηριακές εγκαταστάσεις.

Μετά από αεροφωτογράφηση, φωτογραμμετρική επεξεργασία και τοπογραφική και αρχιτεκτονική τεκμηρίωση όλων των ορατών στοιχείων, προέκυψε ο πρώτος ενάλιος αρχαιολογικός χάρτης της περιοχής, που θα αποτελέσει την βάση για την συνέχιση της έρευνας κατά τα επόμενα έτη.

Παράλληλα, εξελίχθηκε και η γεωφυσική και γεωαρχαιολογική έρευνα, από την ομάδα του Πανεπιστημίου Πατρών, με την χρησιμοποίηση, σε πρώτη φάση, ηχοβολιστή πλευρικής σάρωσης, θαλάσσιου μαγνητόμετρου και συστήματος συρόμενης υποβρύχιας κάμερας, με στόχο τον εντοπισμό στοιχείων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στον πυθμένα και τον προσδιορισμό της ακτογραμμής του Όρμου κατά την Κλασική εποχή.

Τα υψηλής ποιότητας ψηφιακά δεδομένα που συλλέχθηκαν αναμένεται να συμβάλουν σημαντικά στην ανασύνθεση της παράκτιας παλαιογεωγραφίας της περιοχής.

Τμήμα θεμελίωσης στιβαρής κτηριακής ή άλλης κατασκευής της Κλασικής περιόδου, δίπλα σε νεώτερο μώλο από αρχαίο δομικό υλικό, στην βόρεια πλευρά του Όρμου του Αμπελακίου (Φωτογρ. Χρ. Μαραμπέα)


Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει θαλάσσια (εν μέρει βαλτώδης) έκταση στην βορειοδυτική πλευρά του Όρμου, η οποία φαίνεται να αποτελεί προστατευμένη περιοχή.

Ορίζεται, στα νότια, από μακρό τοίχο (βραχίονα) εντυπωσιακού μήκους (160 μ. περίπου), στο πέρας του οποίου υπάρχει κυκλικός αμυντικός πύργος διαμέτρου 7 μ. (τύπου γνωστού από άλλους οχυρωμένους λιμένες), και στα ανατολικά, από νεώτερο μώλο (μήκους 48 μ.), κατασκευασμένο με αρχαίο οικοδομικό υλικό, ενδεχομένως επάνω σε αρχαίο υπόβαθρο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού, στα δυτικά του νεώτερου μώλου αποκαλύφθηκε, με επιφανειακό καθαρισμό, σειρά μεγάλων καλά λαξευμένων δόμων, στον άξονα Β.-Ν. και σε μήκος 12 μ. περίπου, που φαίνεται να ανήκει σε στιβαρή και επιμελημένη κτιριακή ή άλλη δομή, πιθανώς δημοσίου χαρακτήρα.

Σε κάποια απόσταση δυτικότερα, τεκμηριώθηκε η ύπαρξη μεγάλης επιμήκους κατασκευής, διαστάσεων 21 x 9,20 μ. περίπου.

Από τα κατάλοιπα που εντοπίσθηκαν στη νότια πλευρά του Όρμου, ξεχωρίζουν, από τα δυτικά προς τα ανατολικά, λιθορριπές (κυματοθραύστες), μώλος μήκους 40 μ. και μακρός τοίχος (μήκους 30 μ. περίπου) παράλληλος προς την ακτή, με συναπτόμενη τετράγωνη πυργοειδή (;) κατασκευή, διαστάσεων 6 x 6 μ.

Κυκλικός πύργος (διαμ. 7 μ.), από την οχύρωση του Κλασικού λιμένος, στον Όρμο του Αμπελακίου (Αεροφωτογραφία Β. Μεντόγιαννης)


Πλήθος θραυσμάτων και αγγείων

Στο πλαίσιο της εναρκτήριας έρευνας πραγματοποιήθηκε περισυλλογή επιφανειακών χαρακτηριστικών ευρημάτων στη βόρεια και στη δυτική πλευρά του Όρμου.

Απέδωσε πλήθος θραυσμάτων εμπορικών (οξυπύθμενων) αμφορέων και άλλων αγγείων διαφόρων περιόδων, 1 χάλκινο νόμισμα Κορίνθου του 4ου αι. π.Χ. και μικροαντικείμενα.

Το μεγαλύτερο ποσοστό της επιφανειακής κεραμεικής χρονολογείται στην Κλασική και στην Ελληνιστική εποχή και οπωσδήποτε συνδέεται με την λειτουργία των κύριων εγκαταστάσεων του λιμένος της Σαλαμίνος κατά τις ακμαιότερες φάσεις της Αθηναϊκής ιστορίας.

Άποψη του Όρμου του Αμπελακίου, από τα νοτιοδυτικά (Φωτογρ. Χρ. Μαραμπέα)

H έρευνα πραγματοποιήθηκε στην περιοχή Αμπελακίου-Κυνόσουρας, ως συνεργασία μεταξύ της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων (Ε.Ε.Α.) του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, υπό την διεύθυνση της Προϊσταμένης της Εφορείας Δρος Αγγελικής Σίμωσι, και του Ινστιτούτου Εναλίων Αρχαιολογικών Ερευνών (Ι.ΕΝ.Α.Ε.), υπό την διεύθυνση του Καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Προέδρου του Ινστιτούτου κ. Γιάννου Λώλου, με την συμμετοχή του Εργαστηρίου Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας του Πανεπιστημίου Πατρών, υπό τον Καθηγητή κ. Γιώργο Παπαθεοδώρου και με κύρια οικονομική υποστήριξη από το Βρετανικό Ίδρυμα Honor Frost.

πηγή: kerdos.gr

17 σχόλια:

 1. Ανώνυμος16/3/17 17:32

  μπραβο και καλη αρχη.....καποιοι ας τρεξουν τωρα να κανουν μυνησεις και καποιοι αλλοι για φωτογραφιες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ανώνυμος16/3/17 20:41

  Οταν σας τα έλεγε κάποτε ο γνωστός συμπολίτης μας και τώρα σας τα λει ο υιός του, δεν τον πιστεύατε. Τωρα δικαιονονται. Ας είναι καλά που μας άνοιξαν τα μάτια σε εμάς και στους πιο πάνω καθηγητές

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Τα μάτια των πιο πάνω καθηγητών, και ειδικά ενός από αυτούς, είναι ανοικτά από δεκαετίες τώρα. Δεν του τα άνοιξε κανείς. Δεν το ξέρετε; Να μαθαίνετε την πραγματικότητα.

   Διαγραφή
  2. Ανώνυμος18/3/17 01:59

   Ανοικτά δεν ήταν αλλιώς θα τα ειχαν ξεκινήσει οι καθηγηταδες προ πολλού αρα καποιοι αλλοι έτρεξαν για να τους βοηθήσουν και να ξεκινήσουν, μη τα παραβλέπουμε γιατι όλα εχουν μια εξήγηση.

   Διαγραφή
 3. Ανώνυμος16/3/17 20:49

  ΟΙ ΣΑΛΑΜΙΝΙΟΙ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΑΓΑΠΗΣΑΝ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΟΥΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ανώνυμος16/3/17 22:12

  Η καταργημένη επιτροπή που απλώς κάνει αντιπολίτευση και δίνει βήμα και λόγο σε ότι χειρότερο υπάρχει στο νησί .... τι έχει να πει τώρα; ΈΤΣΙ θα φύγουν σαπιοκάραβα και ναυπηγεία κύριοι κι όχι με δικηγόρους και μηνύσεις.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ανώνυμος16/3/17 22:33

   Πολύ σωστός. Αυτά τους έλεγε και η Δήμαρχος μέσα στο δημοτικό συμβούλιο. Η ανάδειξη των ιστορικών ευρημάτων θα εκτοπίσει από μόνη της όλες τις οχλούσες δραστηριότητες της περιοχής. Αλλά πού μυαλό να καταλάβουν !!

   Διαγραφή
  2. Ανώνυμος16/3/17 22:36

   Η καταργημένη επιτροπή δικαιώνεται πλήρως γιατί επάνω στα αρχαία λειτουργούν παράνομα ναυπηγεία και κάθε λογής βρωμοδουλειές τα οποία ανέχεται και νταντεύει η δήμαρχος και το υπουργείο πολιτισμού.
   Είναι υποχρέωση του δήμου και του υπουργείου πολιτισμού να σταματήσουν την ακραία παρανομία που έχει καταστρέψει την περιοχή. Όμως, τόσο η δήμαρχος, όσο και το υπουργείο πολιτισμού, χαϊδεύουν τους παράνομους.
   Έχουν τους λόγους τους...

   Διαγραφή
 5. Ανώνυμος16/3/17 22:25

  Να δούμε τι εκμετάλευση θα έχει αυτή η ανακάλυψη ενάντια στα συμφέροντα και στις "ιδιοκτησίες"!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ανώνυμος16/3/17 22:43

   Ένας παραπάνω λόγους να διώξουν αμέσως τους παράνομους και να καθαρίσουν την περιοχή.
   Για να γίνει αυτό κάποιος πρέπει να τους κυνηγήσει, κάποιος πρέπει να απαιτήσει σεβασμό στο περιβάλλον, τα αρχαία και τους νόμους.
   Ποιος θα το κάνει αυτό; Η Ρούλα αποκλείεται γιατί τα έχει βρει μαζί τους, το υπουργείο πολιτισμού κάνει πως δε βλέπει, μόνο η επιτροπή μπορεί να κάνει κάτι. Γιαυτό την κατάργησε η ΡΟυλίτσα.

   Διαγραφή
  2. Ανώνυμος17/3/17 01:55

   Νάτος πάλι ο ψυχασθενής των Σεληνίων. Ρε κανάς μπόγιας δεν υπάρχει;

   Διαγραφή
  3. Ανώνυμος17/3/17 10:27

   Mηνά 01:55, πάλι αϋπνίες είχες χθες βράδι. Πίνε ένα ποτήρι ζεστό νταμαρόλαδο και θα κοιμάσαι σαν πουλάκι.
   Φιλάκια.

   Διαγραφή
 6. Ανώνυμος16/3/17 22:49

  Τόσο η Ρουλίτσα όσο και το υπουργείο πολιτισμού δε λένε κουβέντα για απομάκρυνση των ναυπηγείων. Περιμένουν να φύγουν από μόνοι τους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ανώνυμος16/3/17 23:03

   ΟΤΑΝ ΤΡΩΝΕ ΔΕ ΜΙΛΑΝΕ!!!!!!

   Διαγραφή
 7. Ανώνυμος17/3/17 09:17

  Μόνο εάν ενωθούμε όλοι στο νησί και εκδηλώσουμε την υποστήριξη προς την δημιουργία ενός χώρου προβολής του νησιού τα πράγματα θα αλλάξουν..Πολιτισμός=φώς.Μουσείο Ναυμαχίας Σαλαμίνας.Ερευνητικό πρόγραμμα έρευνας του βυθού.Αναζήτηση συμμάχων και χρηματοδοτών.Πρώτα απ όλα όμας η κοινωνία να το αγκαλιάσει αυτό.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Ανώνυμος17/3/17 18:52

  οι έρευνες έγιναν τον Νοέμβριο - Δεκέμβριο. Η ανακοίνωση έγινε 16/3/2017. Δηλαδή ένα μήνα μετά την κατάργηση της επιτροπής. Τυχαίο;;; δεν νομίζω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ανώνυμος17/3/17 19:32

   Δεν υπάρχει καμία σχέση. Η έρευνα είναι αυτοτελής, επιστημονική, και τα πορίσματα ανακοινώνονται, όταν ολοκληρώνεται η επεξεργασία των εκάστοτε δεδομένων.

   Διαγραφή

Tο salamina.press δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράφουμε τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.