Σάββατο, 11 Μαρτίου 2017

Η “Ακρόπολη” της Σαλαμίνας στο έλεος των βιαστών της

Η Κυνόσουρα της Σαλαμίνας είναι το μέρος όπου υπάρχει ο Τύμβος των Σαλαμινομάχων και είχε στηθεί το τρόπαιο της νίκης των Ελλήνων εναντίον των Περσών. Λόγω της σπουδαιότητας της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας, σαν το γεγονός που έσωσε τον δυτικό πολιτισμό από τους βαρβάρους, ο χώρος προστατεύεται με την πιο αυστηρή αρχαιολογική νομοθεσία, αντίστοιχη με αυτή που προστατεύει την Ακρόπολη. Έχει χαρακτηριστεί ζώνη Α', αδόμητη και απόλυτης προστασίας όπου ρητά απαγορεύεται οποιαδήποτε κατασκευή και οποιαδήποτε δραστηριότητα.
-->

Παρ' όλα αυτά έχει υποστεί σοβαρές επεμβάσεις και αλλοιώσεις, που την έχουν κάνει αγνώριστη.  Μόνο ντροπή προξενεί η σημερινή κατάσταση. Ενώ δεν επιτρέπεται να πειράξεις ούτε χαλίκι, λειτουργούν παράνομα δύο ναυπηγεία, μια εγκατάσταση λυμάτων της ΕΥΔΑΠ, μία μονάδα επεξεργασίας υγρών αποβλήτων, μια κεραία κινητής τηλεφωνίας, υπάρχουν πλήθος σαπιοκάραβα  και ναυάγια, παράνομες κατασκευές και εγκαταστάσεις, παράνομα λιμενικά έργα, ένα εγκαταλειμμένο λατομείο, ενώ ο χώρος έχει μετατραπεί σε απέραντο σκουπιδότοπο. Το σύγχρονο άγος.
Καταγγέλλουμε τη διαχρονική αδιαφορία των υπευθύνων και ιδίως του Υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο με την ένοχη σιωπή του ανέχεται την απαράδεκτη κατάσταση. 
Ενώ αρνήθηκε μία ωριαία επίδειξη μόδας στην Ακρόπολη, ανέχεται την ακραία αυθαιρεσία και την  λειτουργία των πιο ρυπογόνων και οχλουσών δραστηριοτήτων στην "Ακρόπολη" της Σαλαμίνας. Οι ζημιές στο περιβάλλον είναι ανυπολόγιστες και μη αναστρέψιμες.
Καταγγέλλουμε την παράνομη κατοχή και εκμετάλλευση του ιερού χώρου από τον ΟΛΠ, χωρίς να διαθέτει το σχετικό δικαίωμα. Η συμμετοχή του στην καταστροφή της Κυνόσουρας είναι καθοριστική.
Καταγγέλλουμε τη συνεχιζόμενη ασέλγεια στον ιερό χώρο από τους κάθε λογής παράνομους και την αδιαφορία όσων την ανέχονται ή την καλύπτουν.
Επισημαίνουμε τις τεράστιες ευθύνες που έχουν διαχρονικά  ο Δήμος Σαλαμίνας και η Περιφέρεια Αττικής για την καταστροφή των αρχαιολογικών χώρων της Σαλαμίνας. 

Επειδή οι δεκάδες επιστολές, οι οποίες έχουν σταλεί στο Υπουργείο Πολιτισμού, δεν έχουν βρει καμία ανταπόκριση και επειδή τόσο η Κυνόσουρα όσο και η ευρύτερη περιοχή είναι ο χώρος όπου έγινε το Παγκόσμιο Ιστορικό γεγονός της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας, εξουσιοδοτούμε τον Νομικό μας Σύμβουλο Καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου κ. Γεραπετρίτη όπως προβεί σε κάθε νόμιμη ενέργεια και κατά παντός υπευθύνου για τη συνεχιζόμενη ασέλγεια του Ιερού χώρου.
Οι αρχαιολογικοί θησαυροί πρέπει να διασωθούν.
Η Κυνόσουρα από σκουπιδότοπος και άντρο παράνομων δραστηριοτήτων πρέπει να γίνει πρότυπος τουριστικός προορισμός.
Η Σαλαμίνα μπορεί και πρέπει να ζήσει καλύτερα.
Επιτροπή Πολιτών για την ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων της Σαλαμίνας.

11 σχόλια:

 1. Ανώνυμος11/3/17 20:34

  Αν πρεπει απο καπου να ξεκινήσει η επιτροπή πολιτών ειναι απο το δημο,αυτους πρεπει πρωτα να φέρεται προ των ευθυνών τους και μετα την κεντρική διοίκηση,αυτούς πρέπει στη πρώτη παράλειψη η παρανομία να τους πάτε στη δικαιοσύνη,απο τις ανακοινώσεις σας δείχνεται οτι αυτοί ειναι η κερκοπορτα στο θεμα της κυνοσουρας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ανώνυμος11/3/17 23:32

  Η επιτροπή Πολιτών για την ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων της Σαλαμίνας δεν έχει ακόμη καμία νομιμότητα για να μπορέσει να διεκδικήσει με αποτελεσματικότητα ένα τόσο σοβαρό και πολύπλοκο προβλήματος. Επίσης δεν γνωρίζουμε τα μέλη της επιτροπής και αν αυτά είναι ικανά και εάν μπορούν σε αυτά να προστεθούν και άλλα. Μήπως ο Κύριος Δερτούζος μπορεί να μας πληροφορήσει σχετικά;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ανώνυμος12/3/17 00:58

   Νομιμοποίηση έχει κάθε Έλληνας πολίτης να διεκδικήσει το δίκιο του και να απαιτήσει την εφαρμογή των νόμων. Όταν έχεις όραμα, πίστη στον αγώνα και οδηγό τον έγκριτο Νομικό Καθηγητή Συνταγματολόγο κ. Γεραπετρίτη, όλα μπορούν να συμβούν. Άλλωστε, η εξαίρεση της Κυνόσουρας από την Παραχώρηση, σε πείσμα όσων μας χλεύαζαν, δείχνει τι μπορούμε να πετύχουμε.
   Μέλη της Επιτροπής είναι προς το παρόν οι διαγραμμένοι της Διαπαραταξιακής. Καλοδεχούμενοι είναι όσοι θέλουν να ακολουθήσουν και συμφωνούν με τις αρχές που έχουμε καθορίσει όπως διαβάζετε στο δελτίο τύπου. Εγγεγραμμένα μέλη και όργανα προς το παρόν δεν υπάρχουν. Θα σας ενημερώσουμε πολύ σύντομα για τον τρόπο οργάνωσης και επικοινωνίας. Υπάρχει η συμπαράσταση του κόσμου , την εισπράττουμε και τους ευχαριστούμε
   Μάνος Δερτούζος

   Διαγραφή
  2. Ανώνυμος12/3/17 09:18

   Κύριε Δερτούζο Καλήμερα. Η προσπάθεια των μελών της επιτροπής είναι αξιέπαινη και όλοι οι κάτοικοι της Σαλαμίνας εύχονται το εγχείρημα να έχει θετικά αποτελέσματα. Αναμένουμε δημόσια ενημέρωση σχετικά με την είσοδο στην επιτροπή και άλλων μελών που θέλουν και μπορούν να προσφέρουν.

   Διαγραφή
  3. Ανώνυμος12/3/17 11:52

   Να σε διορθώσω 09:18, λες "όλοι οι κάτοικοι της Σαλαμίνας εύχονται το εγχείρημα να έχει θετικά αποτελέσματα",.... εκτός από τη Νάνου και το περιβάλλον της που ξόρκισε και διέγραψε την επιτροπή.
   Αυτή είναι η Νάνου με τα καθαρά χέρια που πάει χέρι-χέρι με την καθαρή παρανομία.

   Διαγραφή
  4. Ανώνυμος12/3/17 19:17

   Εσύ λαμόγιο πρέπει να πλένεις το στόμα σου με χλωρίνη ΄΄οταν μιλάς για την Νάννου.

   Διαγραφή
  5. Ανώνυμος12/3/17 22:18

   Μάλλον η Νάννου πρέπει να πλένει τα χέρια της με χλωρίνη για να καθαρίσουν από τα λάδια.

   Διαγραφή
 3. Ανώνυμος12/3/17 10:29

  Ο Δερτούζος γνωστός μαχητής των καταπατητών δασικών εκτάσεων του νησιού μας .Αδελφικός φίλος και στενός συνεργάτης του καταστροφέα του νησιού Θωμά Άγγελου ,υπόδικος για κατάχρηση χρημάτων από την σχολική επιτροπή αποφάσισε να σώσει τον αρχαιολογικό χώρο της Κυνόσουρας .Ένα θέμα με μεγάλα οικονομικά συμφέροντα έχοντας την απαίτηση ο κοσμάκης να τον ακολουθήσει σε αυτήν την μαύρη διαπλοκή θεωρώντας ότι θα γίνει ο ήρωας του νησιού .Ρε νομίζεις ότι ο λαός της Σαλαμίνας κοιμάται σε βαθύ ύπνο , κούνια που σε κούναγε κακομοίρη μου

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ανώνυμος12/3/17 15:01

   Παραθεσμικέ ο κοσμάκης σας ψήφισε για να βάλετε μία τάξη, πού να ξέρει ο έρημος ότι θα τα κάνετε πλακάκια με τους αρχιπαράνομους. Πίνετε νταμαρόλαδο και σπανόλαδο με τη νταμιτζάνα,είσαστε πιο μαύροι κι απ' τους μαύρους.

   Διαγραφή
 4. Ανώνυμος12/3/17 10:50

  Ο Δερτούζος ήταν και είναι το δεξί χέρι του τσαβαρή. Μπορεί να μας πει τι έκανε γι αυτά τα 4 χρόνια που ήταν στη διοίκηση και για τα οποία τώρα κόπτεται; Όταν ο Τσαβαρής αποκαλούσε την επιχωμάτωση 110 στρεμμάτων θάλασσας στην Κυνοσούρα για την κατασκευή διαλυτηρίου σαπιοκάραβων (Σπανόπουλος) ως μία "μικρή γλύστρα" ο εν λόγω κύριος χειροκροτούσε και υπερθεμάτιζε. Τώρα θέλει να μας το παίξει και προστάτης; Ήμαρτον!!
  Όσα λέει για τον Γεραπετρίτη είναι μπούρδες. Ο Γεραπετρίτης είναι νομικός, δεν είναι βλάκας για να απειλεί τους πάντες με εξώδικα, μηνύσεις και αγωγές όπως θέλουν να το παρουσιάσουν οι άρρωστοι. Επικαλούνται ένα φάντασμα που λέγεται Γεραπετρίτης χωρίς να υπάρχει ούτε ένα κείμενο του, ούτε μία υπογραφή του. Ο Δερτούζος δεμένος στο άρμα της συμμορίας που καταλήστεψε το Δήμο, έχει μεγάλη ευθύνη για τις τετελεσμένες και μη αναστρέψιμες καταστάσεις που δημιουργήθηκαν στη Κυνόσουρα. Όταν το 2013 ο Υπουργός Ναυτιλίας Μπουσουρούλης έβγαλε το ΦΕΚ που χαρακτήριζε όλη την παράκτια ζώνη ως ναυπηγοεπισκευαστική, αυτός και η συμμορία του (τσαβαρής και σία) το κρύψανε στο συρτάρι γιατί θέλανε να εξυπηρετήσουν τα μεγάλα συμφέροντα των ναυπηγείων. Αυτός είναι ο Δερτούζος με τα 52 κινητά της wind που τα χρέωνε στη Σχολική Επιτροπή σε βάρος της λειτουργίας των σχολείων μας. Αλήθεια ρε Δερτούζο για πες μας πού πήγαν τα όργανα παιδικής χαράς για τα οποία ο Γιάννος ζητάει τώρα 230.000 ευρώ από τη Δήμαρχο; Έμαθα ότι γυρίζεις από σύλλογο σε σύλλογο και ζητάς υπογραφές ότι δήθεν τους τα παρέδωσες αλλά τρως πόρτα. Για πες μας ρε Δερτούζο, ποιός αλουμινάς σου άλλαξε όλες τις πόρτες και τα παράθυρα στο σπίτι σου και πόσα πλήρωσες; Και μη μου πεις ότι ο συγχωρεμένος ο Πασχαλούδης ήταν φίλος σου και στα έκανε για την ψυχή της μάνας του; Α, να χαθείς παλιολαμόγιο που θέλεις να το παίξεις και προστάτης των συμφερόντων του Δήμου !!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ανώνυμος12/3/17 21:41

   προς 10,50:
   ρε φιλε, αν πραγματι εχεις στοιχεία στον εισαγγελέα, αν δεν εχεις βουλωστο.
   Απλα πράγματα.

   Καθησες κι εγραψες ενα κατεβατό χωρις λόγο.
   Θα μπορούσες απλα να πας τα στοιχεία σου στον εισαγγελέα, κι αν είναι αληθεια όσα γραφεις όλο το νησι θα είναι μαζί σου..
   αν όμως είναι μακακίες τότε γιατί παιδεύεσαι;;;;;

   Διαγραφή

Tο salamina.press δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράφουμε τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.