Η “Ακρόπολη” της Σαλαμίνας στο έλεος των βιαστών της

Η Κυνόσουρα της Σαλαμίνας είναι το μέρος όπου υπάρχει ο Τύμβος των Σαλαμινομάχων και είχε στηθεί το τρόπαιο της νίκης των Ελλήνων εναντίον των Περσών. Λόγω της σπουδαιότητας της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας, σαν το γεγονός που έσωσε τον δυτικό πολιτισμό από τους βαρβάρους, ο χώρος προστατεύεται με την πιο αυστηρή αρχαιολογική νομοθεσία, αντίστοιχη με αυτή που προστατεύει την Ακρόπολη. Έχει χαρακτηριστεί ζώνη Α', αδόμητη και απόλυτης προστασίας όπου ρητά απαγορεύεται οποιαδήποτε κατασκευή και οποιαδήποτε δραστηριότητα.
-->

Παρ' όλα αυτά έχει υποστεί σοβαρές επεμβάσεις και αλλοιώσεις, που την έχουν κάνει αγνώριστη.  Μόνο ντροπή προξενεί η σημερινή κατάσταση. Ενώ δεν επιτρέπεται να πειράξεις ούτε χαλίκι, λειτουργούν παράνομα δύο ναυπηγεία, μια εγκατάσταση λυμάτων της ΕΥΔΑΠ, μία μονάδα επεξεργασίας υγρών αποβλήτων, μια κεραία κινητής τηλεφωνίας, υπάρχουν πλήθος σαπιοκάραβα  και ναυάγια, παράνομες κατασκευές και εγκαταστάσεις, παράνομα λιμενικά έργα, ένα εγκαταλειμμένο λατομείο, ενώ ο χώρος έχει μετατραπεί σε απέραντο σκουπιδότοπο. Το σύγχρονο άγος.
Καταγγέλλουμε τη διαχρονική αδιαφορία των υπευθύνων και ιδίως του Υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο με την ένοχη σιωπή του ανέχεται την απαράδεκτη κατάσταση. 
Ενώ αρνήθηκε μία ωριαία επίδειξη μόδας στην Ακρόπολη, ανέχεται την ακραία αυθαιρεσία και την  λειτουργία των πιο ρυπογόνων και οχλουσών δραστηριοτήτων στην "Ακρόπολη" της Σαλαμίνας. Οι ζημιές στο περιβάλλον είναι ανυπολόγιστες και μη αναστρέψιμες.
Καταγγέλλουμε την παράνομη κατοχή και εκμετάλλευση του ιερού χώρου από τον ΟΛΠ, χωρίς να διαθέτει το σχετικό δικαίωμα. Η συμμετοχή του στην καταστροφή της Κυνόσουρας είναι καθοριστική.
Καταγγέλλουμε τη συνεχιζόμενη ασέλγεια στον ιερό χώρο από τους κάθε λογής παράνομους και την αδιαφορία όσων την ανέχονται ή την καλύπτουν.
Επισημαίνουμε τις τεράστιες ευθύνες που έχουν διαχρονικά  ο Δήμος Σαλαμίνας και η Περιφέρεια Αττικής για την καταστροφή των αρχαιολογικών χώρων της Σαλαμίνας. 

Επειδή οι δεκάδες επιστολές, οι οποίες έχουν σταλεί στο Υπουργείο Πολιτισμού, δεν έχουν βρει καμία ανταπόκριση και επειδή τόσο η Κυνόσουρα όσο και η ευρύτερη περιοχή είναι ο χώρος όπου έγινε το Παγκόσμιο Ιστορικό γεγονός της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας, εξουσιοδοτούμε τον Νομικό μας Σύμβουλο Καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου κ. Γεραπετρίτη όπως προβεί σε κάθε νόμιμη ενέργεια και κατά παντός υπευθύνου για τη συνεχιζόμενη ασέλγεια του Ιερού χώρου.
Οι αρχαιολογικοί θησαυροί πρέπει να διασωθούν.
Η Κυνόσουρα από σκουπιδότοπος και άντρο παράνομων δραστηριοτήτων πρέπει να γίνει πρότυπος τουριστικός προορισμός.
Η Σαλαμίνα μπορεί και πρέπει να ζήσει καλύτερα.
Επιτροπή Πολιτών για την ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων της Σαλαμίνας.