Εν μέσω ενστάσεων ψηφίζεται τη Μ.Τρίτη το νομοσχέδιο για τους δασικούς χάρτες

Δεκτό επί της αρχής, επί των άρθρων και στο σύνολό του έγινε κατά πλειοψηφία από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο για τους δασικούς χάρτες, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί τη Μεγάλη Τρίτη εν μέσω ενστάσεων από την αντιπολίτευση.

-->


«Το έργο θα ολοκληρωθεί και οι δασικοί χάρτες θα κυρωθούν, αποτελώντας την βάση της διοίκησης και της ασφάλειας δικαίου» δεσμεύτηκε ενώπιον της επιτροπής ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος.

Για το νομοσχέδιο δήλωσαν πάντως ότι επιφυλάσσονται η Νέα Δημοκρατία, η ΔΗΣΥ, το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων. Καταψηφίζουν επί της αρχής το ΚΚΕ και η ΧΑ.

Τόσο η αξιωματική αντιπολίτευση, όσο και η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το ΚΚΕ, έκαναν λόγο για νομοσχέδιο που επιφέρει νέα χαράτσια στον αγροτικό κόσμο.

Ο εισηγητής της ΝΔ Κ. Σκρέκας υποστήριξε ότι οι παραγωγοί θα πληρώσουν «τέλη αντιρρήσεων», αλλά και «τέλη αλλαγής χρήσης», χωρίς να επιλυθεί το ζήτημα.

Εκ μέρους της Ένωσης Κεντρώων, ο Μάριος Γεωργιάδης συμφώνησε ότι ο αγροτικός κόσμος αδυνατεί να πληρώσει.

«Υπάρχει παρερμηνεία» υποστήριξε από την πλευρά του ο κ. Φάμελλος, εξηγώντας ότι δεν απαιτείται σε όλες τις περιπτώσεις, οι αγρότες να καταθέσουν τέλη αντιρρήσεων και διευκρίνισε ότι το νομοσχέδιο δεν αφορά σε πεδινές γεωργικές εκτάσεις, οι οποίες έτσι κι αλλιώς εξαιρούνται.

Ο αρμόδιος υπουργός σημείωσε ακόμα ότι το «περιβαλλοντικό» τέλος είναι πολύ μικρότερο από αυτό που είχε προσδιοριστεί επί ΝΔ. Άλλωστε, είπε, δίνεται η δυνατότητα οριστικής τακτοποίησης σε 100 δόσεις.

Ο κ. Φάμελλος ανέφερε επίσης πως το 95% των προτάσεων που κατέθεσαν οι εμπλεκόμενοι φορείς, έχουν ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο.

Ωστόσο, προανήγγειλε τροποποιήσεις, όπου απαιτηθεί, με βάση και τα θέματα που τέθηκαν στην πρωινή συνεδρίαση της ακρόασης φορέων στην Επιτροπή.

Εκπρόσωποι δασολογικών φορέων εξέφρασαν την άποψη ότι ακόμη κι αν προχωρήσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, ο νόμος κινδυνεύει στα δικαστήρια να κηρυχθεί αντισυνταγματικός. Την άποψη αυτή, εξέφρασε και η Διαμάντω Μανωλάκου, ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ.

Τέλος, ο αν. υπουργός Περιβάλλοντος προσέθεσε πως το μόνο που προβλέφθηκε, μέχρι να κυρωθούν οι δασικοί χάρτες μέσα στο 2017, είναι να μπορούν οι Επιτροπές Δασολογίου να δίνουν χαρακτηρισμούς για να μην σταματάει η αναπτυξιακή δραστηριότητα.

«Αφού δόθηκε χρονική προθεσμία έξι μηνών για την εξέταση των αντιρρήσεων, άρα τι θα γίνεται αυτή την περίοδο;» έθεσε το ρητορικό ερώτημα ο αρμόδιος υπουργός, προκειμένου να επεξηγήσει την εν λόγω πρόβλεψη.