Τρίτη, 4 Απριλίου 2017

Μεταβίβαση ακινήτων: Επανέρχεται η βεβαίωση ΤΑΠ από τους δήμους

Eπανέρχεται με το άρθρο 60 του Πολυνομοσχεδίου για τους ΟΤΑ η υποχρέωση βεβαίωσης ΤΑΠ από τους δήμους για όσους θέλουν να μεταβιβάσουν τα ακίνητά τους.

-->

Η αιτιολογική έκθεση
Άρθρο 60
Βεβαίωση περί μη οφειλής Τ.Α.Π.
Με την προτεινόμενη ρύθμιση, επαναφέρεται σε ισχύ η παρ. 18 του άρθρου 24 του ν. 2130/1993 (Α΄ 62), σύμφωνα με την οποία, προκειμένου να συνταχτεί συμβόλαιο μεταβίβασης ακινήτου απαιτείται βεβαίωση του Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού , στην περιφέρεια του οποίου βρίσκεται το ακίνητο από την οποία να προκύπτει ότι δεν οφείλεται τέλος ακίνητης περιουσίας. Η βεβαίωση για τη μη οφειλή του ΤΑΠ κρίνεται απαραίτητη, καθώς παρέχει στους Ο.Τ.Α. δικλείδα ασφαλείας για την είσπραξη θεσμοθετημένου υπέρ αυτών εσόδου, όταν αυτή δεν διασφαλίζεται μέσω της είσπραξής του από τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας.  Παράλληλα, οι πολίτες οι οποίοι προβαίνουν στην αγορά ή στην πώληση ακινήτου γνωρίζουν την οφειλή που φέρει το ακίνητο. Περαιτέρω σημειώνεται ότι ο υπολογισμός του ύψους του ΤΑΠ συνεχίζει να ρυθμίζεται από την παρ. 18, του άρθρου 24 του Ν.2130/1993,χωρίς καμία τροποποίηση.

Η ρύθμιση
Άρθρο 60
Βεβαίωση περί μη οφειλής Τ.Α.Π.
Σε περίπτωση μεταβίβασης της κυριότητας των πάσης φύσεως ακινήτων για οποιαδήποτε αιτία και προ της υπογραφής του συμβολαίου οι πωλητές οφείλουν να προσκομίζουν στον συμβολαιογράφο βεβαίωση του οικείου ΟΤΑ στην περιφέρεια του οποίου κείται το ακίνητο, από την οποία να προκύπτει ότι δεν οφείλεται τέλος ακίνητης περιουσίας, άλλως το συμβόλαιο μεταβίβασης είναι άκυρο, ελέγχεται δε ο συμβολαιογράφος που το συνέταξε.
Η παρ. 3 του άρθρου 44 του ν. 4262/2014 (Α’ 114)  καταργείται.

5 σχόλια:

 1. Ανώνυμος4/4/17 21:29

  ΤΣΑΒΕΣ, ΤΣΑΒΕΣ, ΤΣΑΒΕΣ, ΤΣΑΒΕΣ,
  ΡΕ ΤΙ ΜΟΥ ΘΥΜΙΖΕΙ ΑΥΤΟ? ΤΙ ΜΟΥ ΘΥΜΙΖΕΙ?
  ΤΩΡΑ ΤΟ ΘΥΜΗΘΗΚΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΛΑΜΟΓΙΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
  ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΑΠΟ ΤΟ ΚΚΕ ΤΟ ΓΥΘΡΙΣΕ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΠΑΙΖΕΙ ΔΕΞΙΟΣ ΜΕ ΤΗ ΝΔ ΔΗΛΑΔΗ
  ΚΑΤΑ ΠΩΣ ΦΥΣΑΕΙ Ο ΑΝΕΜΟΣ "ΑΝΕΜΟΔΟΥΡΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ"

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ανώνυμος4/4/17 23:13

   Απορώ οι δεξιοί που είναι μαζί του πως τον ανέχονται αυτόν τον άνθρωπο που για το συμφέρον του τα πουλάει όλα, τώρα που η Νέα Δημοκρατία θα δώσει χρησμα ποιος θα πάει μαζί του.

   Διαγραφή
  2. Ανώνυμος5/4/17 16:06

   Ο διγενής Γρίβας, ο μίμης ο Ανδριανός, ο γαμάο, ο Ελευθεράνος και ο νούλας. Ομάδα αχτύπητη και δοκιμασμένη, πιστή και αφωσιωμένη. Πρώτη μούρη, ειδικευμένοι εισπράκτορες με γνώση και εμπειρία.

   Διαγραφή
 2. Ανώνυμος4/4/17 21:40

  ΡΕ ΤΖΑΒΑΡΙ ΚΟΥΜΟΥΝΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΣΕ ΦΑΝΤΑΣΤΩ ΚΟΥΜΟΥΝΙ ΡΕ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ανώνυμος5/4/17 21:06

  Α ΡΕ ΕΛΛΗΝΑ. ΕΠΕΙΔΗ Η ΔΕΗ ΤΑ ΕΧΕΙ ΒΡΕΙ ΣΚΟΥΡΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΣΕΠΡΑΤΤΕ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΣΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΕΝΩ ΗΤΑΝ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΗ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΩ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΠΟΥ ΕΠΕΡΝΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΤΑ ΡΙΧΝΕΙ ΠΙΣΩ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ.ΠΑΛΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΠΑΧΑΛΟ. ΑΙΣΧΟΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Tο salamina.press δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράφουμε τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.