Διχασμένη η Τουρκία, «φτωχό» ναι στον Ερντογάν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος

Το «ναι» κερδίζει στο τουρκικό δημοψήφισμα, ωστόσο θα πρόκειται για μια πύρρειο νίκη του Ερντογάν, που έχασε τις μεγάλες πόλεις και διατήρησε δυνάμεις στην φτωχότερη ενδοχώρα. Το 51,34% υπέρ του evet αποτελεί ποσοστό πολύ χαμηλότερο των προεδρικών προσδοκιών, αν και ο ίδιος το «βλέπει» καθαρό. Ανακαταμέτρηση ψήφων ζητά η αξιωματική αντιπολίτευση.


Η καταμέτρηση των ψήφων του τουρκικού δημοψηφίσματος, που κρίνει τη μορφή που θα έχει στο μέλλον η Τουρκική Δημοκρατία, εξελίχθηκε σε θρίλερ. Το «ναι» είχε προβάδισμα εξ αρχής, αλλά με σημαντική πτωτική τάση όσο περνούσε η ώρα, όσο δηλαδή ενσωματώνονταν στο αποτέλεσμα μεγαλύτερα εκλογικά τμήματα.

Συγκεκριμένα, με καταμετρημένο το 99% των ψήφων σε εθνικό επίπεδο, το «ναι» προηγείται με 51,34%. Σε αντίστοιχα ποσοστά μπροστά το «όχι» σε Κωνσταντινούπολη και Αγκυρα. Στο 86% το ποσοστό συμμετοχής.

Σύμφωνα με το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο anadolu, στην Κωνσταντινούπολη, με καταμετρημένο το 88% των ψήφων το ποσοστό του «όχι» βρίσκεται οριακά πάνω από το 50%.

Σύμφωνα με το cnn turk, στην Αγκυρα με καταμετρημένο το 99,6% των ψήφων, το «όχι» προηγείται με 51%. Το cnn turk δίνει και την Κωνσταντινούπολη «κόκκινη», δηλαδή ότι το «όχι» προηγείται, με ποσοστό 51,2% σε καταμετρημένο 99,7% ψήφων.

«Καθαρό» βλέπει το αποτέλεσμα ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με πηγές του περιβάλλοντός του.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Ερντογάν είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ καθώς και με τον ηγέτη του εθνικιστικού κόμματος Ντεβλέτ Μπαχτσελί για να τους δώσει συγχαρητήρια για το αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με τις προεδρικές πηγές, ο Ερντογάν είπε στον πρωθυπουργό ότι είναι ευγνώμων στο έθνος που έδειξε τη θέλησή του στις κάλπες.

Δηλώσεις για το τελικό αποτέλεσμα πρόκειται να κάνει ο Μπιναλί Γιλντιρίμ στις 21:00, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης ήταν ο πρώτος που σχολίασε τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, σημειώνοντας ότι το «ναι» δεν είναι τόσο ψηλά όσο αναμενόταν, αλλά «σε κάθε περίπτωση είναι μπροστά».

Ωστόσο, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης της Τουρκίας, το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα CHP, θα ζητήσει την επανακαταμέτρηση του 60% των ψήφων του δημοψηφίσματος για τη συνταγματική αναθεώρηση, όπως έγινε γνωστό από την ηγεσία του.

Την ίδια ώρα, ο ηγέτης του εθνικιστικού κόμματος MHP Ντεβλέτ Μπαχτσελί δήλωσε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος συνιστά ένα «αδιαμφισβήτητα επιτυχημένο επίτευγμα». Επιπλέον επισήμανε ότι όλοι πρέπει να σεβαστούν το αποτέλεσμα.

Το θρίλερ της καταμέτρησης


Αν και αρχικά το ποσοστό υπέρ του «ναι» εμφανιζόταν πολύ υψηλό, στη συνέχεια, με την ενσωμάτωση όλο και περισσότερων εκλογικών τμημάτων, η τάση είναι σαφώς πτωτική.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το anadolu, στο 90% των ψήφων σε εθνικό επίπεδο, το «ναι» ήταν μπροστά με 52,8%. Στο 75% των ψήφων, το «ναι» ήταν μπροστά με 54,6%. Νωρίτερα, είχε μεταδώσει ότι στο 50% των ψήφων, το «ναι» προηγείται με 57%.

Τα πρώτα αποτελέσματα που μετέδωσε το NTV έδειχναν ότι με καταμετρημένο το 24% των ψήφων, το «ναι» συγκέντρωνε ποσοστό 63%.

Ευρωπαίοι παρατηρητές των εκλογών έδιναν 61,8% στο «ναι», στο 30% των ψήφων. Ωστόσο, οι ίδιοι ευρωπαίοι παρατηρητές δεν δίστασαν στη συνέχεια να εκτιμήσουν ότι η πτωτική τάση του «ναι», ενδεχομένως φέρει και την ανατροπή στο τελικό αποτέλεσμα, με το «όχι» να επικρατεί τελικά με 51,1%.