Συνεδρίαση Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας

Η προγραμματισμένη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας των Περιφερειακών Ενοτήτων Πειραιά και Νήσων πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τετάρτη 12 Απριλίου, σχετικά με τον σχεδιασμό και τις δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από τη εκδήλωση σεισμικών φαινομένων και για την λήψη μέτρων συντονισμού, πρόληψης και ετοιμότητας εν όψει της νέας αντιπυρικής περιόδου.

-->


Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κ. Παναγιώτης Χατζηπέρος, ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κ. Γεώργιος Γαβρίλης, ο Δ/ντής Αυτοτελούς Δ/νσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής κ. Ευστράτιος Δαβάκης, ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Πειραιά κ. Διονύσιος Κουτσούκος, εκπρόσωποι του  Πυροσβεστικού Σώματος, του Πολεμικού Ναυτικού, του Στρατού, του Λιμενικού Σώματος, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, των Δήμων, του Ο.Α.Σ.Π., της ΔΕΔΔΗΕ, φορέων και οργανώσεων και εθελοντικές ομάδες δράσης καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες της Αυτοτελούς Δνσης Πολιτικής Προστασίας και άλλων Δ/νσεων των Αντιπεριφερειών.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων τους καλωσόρισε και ευχήθηκε Καλή Ανάσταση και καλή αντιπυρική περίοδο. Τους ευχαρίστησε για την ομαλή συνεργασία που οδήγησε σε θετικά αποτελέσματα την προηγούμενη αντιπυρική περίοδο και τόνισε τη σοβαρότητα του ΣΟΠΠ με τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή επισημαίνοντας ότι «το προλαμβάνειν κρείττον του θεραπεύειν». Στη συνέχεια, συνέστησε στους Δήμους την έγκαιρη απομάκρυνση όλων των κλαδεμάτων και των υλικών που μπορεί να αποτελέσουν εν δυνάμει εύφλεκτα υλικά και την καταγραφή και συντήρηση όλων των διαθέσιμων οχημάτων και μηχανημάτων. Προς το Πυροσβεστικό δε Σώμα υπέδειξε την στρατηγική διασπορά των μέσων και οχημάτων για άμεση αντιμετώπιση πιθανών εστιών και την ενίσχυση των πυροσβεστικών κλιμακίων. Από τους εκπροσώπους της ΔΕΔΔΗΕ ζήτησε την έγκαιρη αποψίλωση και αποξήλωση στις περιοχές αρμοδιότητας της και την συνέχιση της αντικατάστασης των καλωδίων που διέρχονται μέσα από δασικές εκτάσεις με επενδεδυμένα καλώδια.
Αναφορικά με τον ΟΑΣΠ και στο πλαίσιο της δημιουργίας αντισεισμικής κουλτούρας, πρότεινε τη συνέχιση των εργαστηρίων σεισμικής αντιμετώπισης στα σχολεία και στους Δήμους με ρεαλιστική προσομοίωση κατά το δυνατόν.

Κλείνοντας, ο κ. Χατζηπέρος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι μία σεισμογενής περιοχή και απαιτείται η καλύτερη δυνατή προετοιμασία και οργάνωση του πληθυσμού. Στο πλαίσιο αυτό, η ΠΕ Νήσων προγραμματίζει κοινές δράσεις σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) και το Ινστιτούτο Γεωλογικών Μελετών (ΙΓΜΕ).