Nίνα Kασιμάτη: Θετική ανταπόκριση στην Ερώτηση που κατέθεσα στη Βουλή για τα Λιπάσματα και όλες τις εξαιρούμενες εκτάσεις του ΟΛΠ - Επισπεύδεται η απόδοση σε Πέραμα, Κερατσίνι, Δραπετσώνα, Σαλαμίνα και Πειραιά.

Στην Επίκαιρη Ερώτηση της Βουλευτή Β’ Πειραιά ΣΥΡΙΖΑ Νίνας Κασιμάτη σχετικά με την ολοκλήρωση της απόδοσης των εξαιρούμενων εκτάσεων της Σύμβασης Παραχώρησης μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και ΟΛΠ Α.Ε. στους Δήμους της Β’ Πειραιά Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Περάματος, Σαλαμίνας, καθώς και στον Δήμο Πειραιά, απάντησε χθες στη Βουλή ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής.

-->

Κατά την διάρκεια της συζήτησης η Νίνα Κασιμάτη σημείωσε ότι η δέσμευση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στους πολίτες της Β’ Πειραιά για την απόδοση του θαλάσσιου μετώπου, και ενάντια στην τσιμεντοποίηση της περιοχής των Λιπασμάτων, τηρήθηκε και υλοποιήθηκε: αφ’ενός με το νόμο 4342/2015, όπου προβλέφθηκε η οργανωμένη πολεοδομική ανασυγκρότηση - ανάπτυξη στο παραλιακό μέτωπο των 640 στρεμμάτων, ακυρώνοντας προηγούμενες προβλέψεις για τη χωροθέτηση και εγκατάσταση βιομηχανικών χρήσεων, αφ’ετέρου  με το ν. 4404/2016 αποδόθηκε η περιοχή των «Λιπασμάτων», καθώς και εξαιρέθηκαν από τη Σύμβαση Παραχώρησης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και ΟΛΠ Α.Ε. άλλες εκτάσεις σε Κερατσίνι, Δραπετσώνα, Πέραμα, Σαλαμίνα και Πειραιά, όπως το Καστράκι, το Λιμανάκι των Ερασιτεχνών Αλιέων, ο Αρμός, τα Ναυπηγεία Περάματος, ο Αρχαιολογικός χώρος της Κυνόσουρας κ.α.

Στη συνέχεια, η Ν. Κασιμάτη τόνισε την επιτακτική ανάγκη άμεσης έκδοσης της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, η οποία θα ρυθμίζει τη χρονική διάρκεια και τους όρους απόδοσης, προκειμένου να προχωρήσει συντεταγμένα η ανάπλαση της περιοχής των «Λιπασμάτων». Όσον αφορά δε στους υπόλοιπους εξαιρούμενους χώρους και εκτάσεις, ρώτησε για ποιους λόγους δεν έχει νομοθετηθεί ακόμη και πότε προβλέπεται η παραχώρηση στους παραπάνω δήμους.

Στην απάντηση του ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής ενημέρωσε ότι ο ίδιος έχει ήδη υπογράψει την Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία είναι στο στάδιο της συνυπογραφής από τους συναρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών και Περιβάλλοντος - Ενέργειας, και εκτίμησε ότι πολύ σύντομα θα ολοκληρωθεί η διαδικασία. Στο δεύτερο σκέλος της Ερώτησης ο Υπουργός απάντησε στη Βουλευτή ότι είναι σε συνεχή διαβούλευση με τους δήμους, προκειμένου να προσδιοριστούν οι εκτάσεις που θα παραχωρηθούν με νομοθετική ρύθμιση.

Στη δευτερολογία της η Νίνα Κασιμάτη επεσήμανε με ιδιαίτερη έμφαση ότι η Β’ Πειραιά έχει πληγεί πολυεπίπεδα από την κρίση, αναφέρθηκε στην έμπρακτη στήριξη του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης ώστε να ανακουφιστούν οι πολίτες, με  παρεμβάσεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί στις κοινωνικές υποδομές, καθώς και με νέες παραχωρήσεις εκτάσεων, η αξιοποίηση των οποίων θα αλλάξει την εικόνα των πόλεων αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής. Τέλος, χαιρέτησε την πολιτική βούληση και τις ενέργειες του Υπουργείου Ναυτιλίας που συντάσσεται σε αυτήν την προσπάθεια και δήλωσε από την πλευρά της πως θα αναμένονται οι υπογραφές των άλλων δύο Υπουργών, καθώς  και οι τοποθετήσεις των δήμων σχετικά με τις υπό παραχώρηση περιοχές.