Η ομιλία της Δημάρχου Σαλαμίνας στον Απολογισμό Πεπραγμένων 2014-2017

Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για μένα και τους συνεργάτες μου η σημερινή σας παρουσία στον Απολογισμό Πεπραγμένων της Δημοτικής μας Αρχής για την περίοδο Σεπτέμβριου 2014- έως και σήμερα.
Οι Δημοτικές εκλογές πραγματοποιήθηκαν τον Μάϊο του 2014 όπου μας κάνατε την τιμή να μας εκλέξετε ως Νέα Δημοτική Αρχή.
-->


Την διοίκηση του Δήμου, σύμφωνα με τον Νόμο την αναλάβαμε τον Σεπτέμβριο του 2014.
Την έναρξη της Δημοτικής περιόδου σηματοδοτούν δύο σημαντικά γεγονότα, μετά τον θάνατο του μακαριστού Μητροπολίτη μας Βαρθολομαίου, νέος Μητροπολίτης Μεγάρων και Σαλαμίνας ανακηρύσσεται ο Σεβασμιότατος κ.κ. Κωνσταντίνος.
Στον αθλητικό τομέα ο ΝΑΟΣ με τους αδελφούς Κόνσολα φέρνει στην Σαλαμίνα χρυσά μετάλλια ύστερα από την επιτυχία των παιδιών στο παγκόσμιο πρωτάθλημα κωπηλασίας στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας.

Όταν τον Σεπτέμβριο 2014 έγινε η ανάληψη από εμάς της διοίκησης του Δήμου, η καρδιά μας και η σκέψη μας ήταν γεμάτη όνειρα να παράξουμε έργο όσο πιο γρήγορα γινόταν, να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα, να εξυγιάνουμε τα οικονομικά του Δήμου, να οδηγήσουμε τον τόπο στην ανάπτυξη.
Μετά από ένα μήνα έρχεται έγγραφο από το Υπουργείο Εσωτερικών , που μας προσγειώνει στην σκληρή πραγματικότητα.
Τα οικονομικά στοιχεία του Δήμου μας για το 2013 και 2014 είναι τραγικά, και τον οδηγούν στην ολοκληρωτική κατάρρευση , ζητώντας από εμάς να πάρουμε δραστικά μέτρα για την εξυγίανσή του.

Η Οικονομική Υπηρεσία αδυνατεί να προσδιορίσει το χρέος και τα ακριβή ελλείμματα, γιατί κάθε μέρα προέκυπταν και νέα.
Τελικά και με την βοήθεια της Νομικής Υπηρεσίας
Που προσδιόρισε το ποσό των δικαστικών αγωγών το χρέος ανέρχεται περίπου στα 25.000.000 ευρω, εκ των οποίων 11.000.000 στο Τ.Π.Δ, 1.500.000 σε ΙΚΑ και ΕΦΟΡΙΑ και 12.500.000 σε προμηθευτές και εργολάβους.
Στην πορεία και μέχρι και σήμερα εμφανίζονται συνεχώς χρέη με την μορφή των εξωδίκων και αγωγών για έργα και προμήθειες που έχουν εκτελεστεί έξω από σύννομες διαδικασίες με αποτέλεσμα την υπερκοστολόγησή τους.
Το αποτέλεσμα της κακοδιαχείρισης , ήταν να βάλουν υποχρεωτικά το Δήμο μας στο Ταμείο εξυγίανσης και να καθυστερήσει η ύπαρξη προϋπολογισμού.
Για πρώτη φορά έχουμε προϋπολογισμό μετά από 2 σχεδόν χρόνια δηλαδή τον Απρίλη του 2016.

Για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα τεράστια προβλήματα και να σταθεί ο Δήμος στα πόδια του, ώστε να έχει την δυνατότητα τουλάχιστον επιβίωσης, χρειάστηκε να πάρουμε σκληρές και δύσκολες αποφάσεις.

Εν τω μεταξύ αρχίζει να κορυφώνεται η οικονομική κρίση, έγιναν 2 βουλευτικές εκλογές, ένα Δημοψήφισμα, πολλές διαπραγματεύσεις μέχρι να βρει η Νέα Κυβέρνηση τον βηματισμό της και εμείς να παλεύουμε με το τίποτα, βάζοντας από την τσέπη μας, ζητιανεύοντας από άλλους Δήμους υλικά, πετρέλαιο, λάμπες, ανταλλακτικά δικτύου ύδρευσης και ό,τι άλλο για να ανταπεξέλθουμε στην καθημερινότητα του πολίτη.
Δεχόμαστε την αγανάκτηση του κόσμου λες και είμαστε εμείς που φέραμε τον Δήμο σ’ αυτήν την κατάσταση, σαν να είμαστε εμείς που διοικούσαμε τον Δήμο χρόνια πριν.
Βάλαμε στόχο το νοικοκύρεμα και το πετύχαμε. Μειώσαμε δραστικά τις αλόγιστες σπατάλες στα καύσιμα, τα λιπαντικά, τα σταθερά και τα κινητά τηλέφωνα κλπ εξοικονομώντας πάνω από 500.000 € το χρόνο.
Παράλληλα προσπαθήσαμε να εισπράξουμε έσοδα εκμεταλλευόμενοι την ευεργετική για τους οφειλέτες διάταξη των 100 δόσεων.
Καταφέραμε να επιχορηγηθεί ο Δήμος από το Κράτος με το ποσό των 9.000.000 € για την εξόφληση των οφειλών προς ιδιώτες (5 από τα ληξιπρόθεσμα και 4 από το Ταμείο Εξυγίανσης).
Κάναμε ρύθμιση των οφειλών μας με την ΕΥΔΑΠ για να αποφύγουμε τις κατασχέσεις μέχρι να διευθετηθεί το θέμα της παραχώρησης του δικτύου.
Προβήκαμε σε ρύθμιση των χρεών μας στο ΙΚΑ και την Δ.Ο.Υ μέσω των παρακρατηθέντων πόρων.
Σ΄ αυτό το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον με τους πολίτες να μη μπορούν να ανταπεξέλθουν επαρκώς στις οικονομικές υποχρεώσεις τους προς τον Δήμο, η οφειλή των οποίων ανέρχεται στα 10.000.000 €, και με την κρατική επιχορήγηση να μειώνεται συνεχώς, εμείς με νοικοκύρεμα, αγάπη στην προσφορά μας, προσήλωση στους στόχους μας και σκληρή καθημερινή δουλειά, θέσαμε τις προτεραιότητες στην υλοποίηση έργων και εξυπηρέτηση των αναγκών των συμπολιτών μας.
Πρώτη μας προτεραιότητα οι ευπαθείς ομάδες, οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας που η κρίση τους οδήγησε στα κοινωνικά φαρμακεία, τα κοινωνικά παντοπωλεία και τα σισίτια.
ΕΤΣΙ
-Αναλάβαμε το κόστος του ρεύματος του σισιτίου του Ιερού Ναού Αγ. Ανδρέα.
-Καταφέραμε να μας παραχωρηθεί ξανά η χρήση των καταστημάτων στις εργατικές κατοικίες, με την παρέμβαση του Υπουργού κ. Τέρενς Κουίκ.
 Εκεί μεταφέραμε το κοινωνικό μας Παντοπωλείο, δίνοντας το παλιό κτίριο στο Κοινωνικό Φαρμακείο –Ιατρείο, το οποίο υπό την επίβλεψη της ακούραστης κ. Εφη Ζήζη και των συνεργατών της προσφέρει πολλά στους συμπολίτες μας.
-Με εκδηλώσεις που οργανώθηκαν και συνεχίζουν να οργανώνονται από την Κοινωνική Υπηρεσία μας ενισχύουμε συνεχώς με τρόφιμα το Παντοπωλείο.
Σ΄αυτή την προσπάθεια βρήκαμε χορηγούς τα σούπερ μάρκετ του Νησιού μας, τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον Τόπο μας αλλά και ανώνυμους πολίτες .
Ιδιαίτερα πρέπει να σημειώσουμε την παρέμβαση του δημοσιογράφου και παρουσιαστή του ΣΚΑΙ κ. Γιώργου Αυτιά ο οποίος σε σταθερή βάση μέσω της δράσης ‘όλοι μαζί μπορούμε‘ μας ενισχύει με τρόφιμα.
-Η κοινωνική υπηρεσία επιχειρεί και επιτυγχάνει πρόγραμμα σίτισης 622 οικογενειών μέσω Ευρωπαϊκού Προγράμματος.
-30 τόνοι φρούτα διανεμήθηκαν σε 507 άπορους συνανθρώπους μας, μέσω Ευρωπαϊκού Προγράμματος.
-50 συνάνθρωποί μας δέχονται συσσίτιο σε καθημερινή βάση σε συνεργασία με τον Ναύσταθμο Σαλαμίνας και διάφορα αρτοποιία το Νησιού μας.
-105 συμπολίτες μας έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι».
-32 άτομα συμμετείχαν σε πρόγραμμα «κατασκηνώσεις - Λουτροθεραπεία» για ηλικιωμένους και ΑΜΕΑ.
Κάθε 3 μήνες τα Σούπερ Μάρκετ «ΑΒ Βασιλόπουλος», «Σκλαβενίτης» και ‘Lidl” βοηθούν με επιταγές αναξιοπαθούσες οικογένειες.
-Τα εκπαιδευτήρια «Ηλιάδη» συχνά προσφέρουν τρόφιμα.
-----------
ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ και μέσω της κοινωνικής υπηρεσίας του Δήμου μας καταφέραμε:
-Να είμαστε ο μοναδικός Δήμος της χώρας που εκδίδει Ευρωπαϊκή εκπτωτική Κάρτα Νέων, ηλικίας 13-30 ετών που προσφέρει στους κατόχους της εκπτώσεις σε υπηρεσίες και προϊόντα , τόσο στην Ελλάδα όσο και σε 34 χώρες της Ευρώπης.
-Δημιουργήσαμε Δημόσιο ΙΕΚ. 240 μαθητές έχουν φοιτήσει μέχρι σήμερα.
-Δημιουργήσαμε κοινωνικό φροντιστήριο και στ΄Αμπελάκια υπό την επίβλεψη - προσφορά ατέλειωτων ωρών εργασίας της κ. Ελένης Αρακά και εθελοντών καθηγητών διαφόρων ειδικοτήτων. Με τεράστιες επιτυχίες των παιδιών που το παρακολουθούν. Τους ευχαριστούμε όλους μέσα από την καρδιά μας.
-Πετύχαμε πρόγραμμα «Διαδικτυακού Κοινωνικού Φροντιστηρίου» μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας ΑΡΝΟΣ ΕΠΕ, 107 παιδιά απέκτησαν δωρεάν πρόσβαση στα μαθήματα.
-Ιδρύσαμε Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών. 40 παιδιά ηλικίας 5 έως 12 ετών απασχολούνται καθημερινά στο χώρο του Δημοτικού σχολείου Αιαντείου.
- Το ΓΕΛ Σαλαμίνας ενισχύθηκε με αναβατόριο για την εξυπηρέτηση παιδιών με ειδικές ανάγκες και θα τοποθετηθεί σύντομα ένα ακόμη στο 1ο ΕΠΑΛ Σαλαμίνας.
-Πραγματοποιήθηκαν και συνεχίζουν, Προγράμματα επιμόρφωσης ενηλίκων στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Σαλαμίνας, που είναι μέρος του επιχειρησιακού προγράμματος «Εκπαίδευση Δια βίου μάθησης-Πρόγραμμα Εθνικής Εμβέλειας».
-Αλλάξαμε την χρήση γης στον Αγ. Αθανάσιο και με συνεχείς επισκέψεις και οχλήσεις μας στην ΚΤΥΠ, δηλ. τον πρώην ΟΣΚ, εξασφαλίσαμε την πρόθεσή τους για την δημιουργία Γυμνασίου-Λυκείου για την εξυπηρέτηση των παιδιών της ευρύτερης περιοχής του Αιαντείου.
-------
ΤΟ ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΟΜΕΑΣ ΤΗΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ.
Στους τρείς μήνες μετά τις εκλογές του Μαϊου και πριν αναλάβουμε τον Δήμο συμβαίνουν τα εξής:
- Απολύονται 80 άτομα που εργάζονταν με
ασφαλιστικά μέτρα και εγκαταλείπεται πλήρως η
καθαριότητα του νησιού.
-Τα απορριμματοφόρα μένουν ασυντήρητα και
παροπλισμένα, χωρίς καν λάστιχα.
-Ένας στόλος ανήμπορος να επιτελέσει το έργο του
-Η κατάσταση αυτή επιδεινώθηκε τους επόμενους μήνες με την έλλειψη προϋπολογισμού. Ούτε καύσιμα δεν μπορούσαμε να προμηθευτούμε νόμιμα πλέον.
Με αυτή την κατάσταση, χωρίς προϋπολογισμό και προτού γίνουν τα πράγματα στην καθαριότητα μη αναστρέψιμα, προσέφυγα τόσο στο Υπουργείο Εσωτερικών όσο και στον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον κ. Παυλόπουλο οι οποίοι υιοθέτησαν την ορθότητα των επιχειρημάτων μου και εκδίδεται Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δίνει την δυνατότητα στους προβληματικούς Δήμους να κάνουν χρήση των ανταποδοτικών εσόδων τους, παρά το γεγονός ότι στερούνται προϋπολογισμού.
Με την έκδοση της Πράξης αυτής η οποία έγινε και Νόμος του Κράτους, βελτιώθηκε η κατάσταση αφού:
-Μπορέσαμε πλέον και προμηθεύαμε νόμιμα τα οχήματα με Καύσιμα.
-Προμηθευτήκαμε λάστιχα μετά από πολλά χρόνια.
-Επισκευάστηκαν τα απορριμματοφόρα
-Αγοράσαμε λάμπες και ανταλλακτικά για το
διάτρητο δημοτικό δίκτυο ύδρευσης κ.ά.
-Εξασφαλίσαμε δανεικά φορτηγά με την βοήθεια του Αντιπ/ρειάρχη μας κ. Παναγιώτη Χατζηπέρου.
-Είμαστε από τους πρώτους Δήμους της χώρας που συντάξαμε και ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο ΤΟΠΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ανταποκρινόμενοι σε πρόσκληση της Περιφερειάρχου Αττικής κ. Ρένας Δούρου για ένα εναλλακτικό τρόπο διαχείρισης απ΄αυτό της μεταφοράς στο ΧΥΤΑ Φυλής, με σκοπό την μείωση του κόστους και την προστασία του Περιβάλλοντος.
Για την υλοποίησή αυτού του σχεδίου έχουμε υποβάλλει στο Ταμείο συνοχής πρόταση μαζί με τους Δήμους Μεγάρων και Ελευσίνας, για την δημιουργία 2 πράσινων σημείων και ενός χώρου κομποστοποίησης.
-Εκπονήσαμε για πρώτη φορά Κανονισμό Καθαριότητας.
-Αγοράσαμε 300 νέους κάδους .
-Τοποθετήσαμε βυθιζόμενους κάδους σε κεντρικές πλατείες του Νησιού.
-Προμηθευτήκαμε δύο λυόμενους οικίσκους για κάλυψη των αναγκών του αμαξοστασίου.
-Υπό την διεύθυνση περιβάλλοντος δημιουργήθηκε τμήμα διαχείρισης αδέσποτων ζώων με την συνδρομή κτηνιάτρων, εθελοντών και φιλοζωικών συλλόγων.
-Διοργανώσαμε την 1η ημερίδα ενημέρωσης για τα ζώα συντροφιάς. Η εταιρεία «Pedigree» στέκεται στο πλευρό μας προσφέροντας τροφή για τα υιοθετημένα ζώα.
-Συνάψαμε Προγραμματική σύμβαση με το Λιμενικό Ταμείο για την αποκομιδή και μεταφορά απορριμμάτων. Και σύμβαση με το ΣΜΑ ΣΧΙΣΤΟΥ για την μεταφορά ογκωδών και κλαδιών.
-Καθαρίστηκαν και βάφτηκαν τα ρείθρα των πεζοδρομίων και οι κολώνες της ΔΕΗ.
-Για πρώτη φορά στην ιστορία του Δήμου καθαρίστηκαν τα πρανή απ΄ άκρου εις άκρον στο Νησί μας. Μία εργασία που θα επαναλαμβάνεται την άνοιξη κάθε χρόνου όχι μόνο για ευπρεπισμό των δρόμων αλλά προπάντων για λόγους πυρκαϊάς.

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ
Συνεργαζόμαστε με τις εταιρίες:
-GYTOP ΕΛΤΕΠΕ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ για την ανακύκλωση των ορυκτέλαιων των οχημάτων του στόλου
-ΦΩΤΟΚΥΚΛΩΣΗ ΑΕ για την ανακύκλωση των λαμπτήρων.
-ECOELASTIKA ανακύκλωση ελαστικών.
-ΕΥΘΥΜΙΑΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ανακύκλωση μελανοδοχείων των εκτυπωτών.
-ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ Α.Ε. για την οικολογική διαχείριση γυαλιού.
-ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΥΣΚΕΥΩΝ Α.Ε. για την ανακύκλωση μικρών και μεγάλων ηλεκτρικών συσκευών.
Η Δ/νση καθαριότητας θα τυπώσει ενημερωτικά φυλλάδια για την ανακύκλωση στους μπλε κάδους που αφού πλυθούν θα επανατοποθετηθούν, ενημερώνοντας συγχρόνως τους πολίτες για τον κανονισμό καθαριότητας.
Η καθαριότητα είναι στοίχημα, ο αγώνας όμως είναι άνισος αφού το Νησί μας έχει έκταση 95 τ.χιλ. και οι κάτοικοι ξεπερνούν τις 200.000 στις γιορτές και το καλοκαίρι.
Η συνεργασία με συλλόγους, φορείς, εκπαιδευτική κοινότητα και ο σεβασμός όλων μας στο περιβάλλον που είναι η ζωή μας, ίσως βοηθήσουν στην καλυτέρευση της εικόνας του Νησιού μας στον ευαίσθητο αυτό τομέα.
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΣΥΜΠΟΛΙΤΩΝ ΜΑΣ, ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΜΑΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ.
-Καταβάλαμε μεγάλη προσπάθεια και πετύχαμε την ίδρυση Γ.Ε.Φ (Γραφείο Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων) αφού τους παραχωρήσαμε ισόγειο γραφείο της Παλιάς Δημαρχίας και αναλάβαμε το κόστος λειτουργίας. Έτσι σταμάτησε η ταλαιπωρία των φορολογούμενων με το να πηγαίνουν στον Πειραιά.
-Επίσης με την παρέμβαση του Υπουργού κ. Τέρενς Κουίκ πετύχαμε την έκδοση ΦΕΚ για την ίδρυση παραρτήματος ΙΚΑ στα Αμπελάκια Σαλαμίνας που θα στεγάζεται στο εκεί ΚΕΠ.
Λόγω της συγχώνευσης των ασφαλιστικών ταμείων επήλθε καθυστέρηση επάνδρωσης του Παραρτήματος αλλά πιστεύω σε λίγους μήνες να έχει επιλυθεί το θέμα.
-Έρχεται έγγραφο ότι η ΔΕΗ κλείνει, κάναμε κινητοποίηση, συναντηθήκαμε με Διευθυντικά στελέχη της ΔΕΗ τους εξηγήσαμε, τους φιλοξενήσαμε στο Νησί μας και με την παρέμβαση της Βουλευτού κ. Νίνας Κασιμάτη ανακλήθηκε η απόφαση της Διοίκησης της ΔΕΗ για το κλείσιμο του Καταστήματος.
-Καθιερώσαμε για πρώτη φορά Αντιδημαρχεία Καθημερινότητας, ώστε οι ανάγκες του Πολίτη να τυγχάνουν άμεσης εξυπηρέτησης.
-Καθαρίστηκαν τα φρεάτια των ομβρίων υδάτων.
-Καθαρίστηκαν για πρώτη φορά όλες οι Δεξαμενές Νερού που τροφοδοτούν τις περιοχές.
-Επισκευάστηκαν κρασπεδόρειθρα και πεζοδρόμια στην Παραλία και στον Αγ. Νικόλαο.
-Κατεδαφίστηκε το Κτίριο που παρανόμως είχε κτιστεί στον Κοινόχρηστο Χώρο στον Αγ. Νικόλαο .
-Βάφτηκαν και επισκευάστηκαν τα Δημαρχεία Σαλαμίνας και Αμπελακίων
-Τοποθετήθηκαν ηλιακά φανάρια στην διασταύρωση Θέμιδος-Ευριπείδου, εκεί όπου καθημερινά συνέβαιναν ατυχήματα και θρηνούσαμε θύματα.
-Επισκευάστηκαν οι σχάρες στην Ακτή Καραϊσκάκη και στον δρόμο του Μαρινόπουλου-Νεκροταφείου
-Ασφαλτοστρώσαμε δρόμους και καθαρίσαμε παραλίες από ναυάγια και τσιμέντα .
-Επισκευάσαμε και ευπρεπίσαμε το χώρο που χρησιμοποιούν οι κάτοικοι στις Εργατικές Κατοικίες για να περνούν την ώρα τους.
-Επισκευάστηκαν και αποκαταστάθηκαν οι βλάβες στο δίκτυο νερού Σατερλί-Κανάκια, με χρήματα που εξασφαλίσαμε από την Περιφέρεια.
-Ανακατασκευάσαμε την πλατεία Κουφού.

ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ Α΄ΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Β΄ΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.
-Ολοκληρώθηκε η κατασκευή και εγκαινιάσθηκε η λειτουργία του νέου δημοτικού σχολείου Παλουκίων.
-Με εθελοντική εργασία και υλικά που προσφέρθηκαν από δημοτικό μας σύμβουλο λειτούργησε το τμήμα πληροφορικής στο σχολείο.
-Επισκευάστηκε η στέγη του 5ου Δημοτικού Σχολείου ένα πρόβλημα πολλών ετών.
-Βοηθήσαμε στην δημιουργία αίθουσας υπολογιστών
-Επισκευάστηκε το 2ο Δημοτικό Σχολείο και φτιάχτηκε αίθουσα πληροφορικής σε αυτό.
-Βάφτηκαν και επισκευάστηκαν όλα τα νηπιαγωγεία, δημοτικά , γυμνάσια και λύκεια.
-Η συνεργασία των Προέδρων της Α΄βάθμιας και Β΄βάθμιας Σχολικής Επιτροπής με την εκπαιδευτική κοινότητα είναι άψογη, όπως επιβάλλεται για την ομαλή λειτουργία των σχολείων που αποτελούν το δεύτερο σπίτι των παιδιών μας.
-Οι ανάγκες σε σχολική στέγη ξαφνικά γίνονται πολύ επιτακτικές. Έτσι τρέχουμε και δεν φτάνουμε που λέει ο θυμόσοφος λαός μας για να ανταποκριθούμε και σ΄αυτό το πρόβλημα.
-Επισκευάστηκε και εγκαινιάστηκε το παλιό σχολείο Αιαντείου.
-Εγκαταστήσαμε Αίθουσα προκάτ στο Λύκειο Σαλαμίνας για να καλύψουμε τις ανάγκες των υπεράριθμων μαθητών.
-Το παλιό σχολείο των Παλουκίων επισκευάζεται με γοργούς ρυθμούς για να στεγαστούν εκεί παιδιά με ειδικές ανάγκες.
-Δημιουργήσαμε και εγκαινιάσαμε γραφεία για την λειτουργία των ΙΕΚ.

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ-ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ιδιαίτερη μέριμνα δίνουμε για το Νομικό αυτό Πρόσωπο που βοηθά στην γνώση, την καλλιέργεια του πνεύματος, την ανάδειξη των λαογραφικών μας στοιχείων και της ιστορίας του Τόπου μας.
-Ένα τμήμα του παλαιού σχολείου των Παλουκίων επισκευάζεται για να φιλοξενήσει τη χορευτική μας ομάδα «ΕΡΕΥΝΑ» και θα λειτουργήσει για πρώτη φορά παιδική διαδραστική βιβλιοθήκη. Επίσης θα πραγματοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις ώστε επιτέλους στα Παλούκια να δημιουργηθεί ένα πολιτιστικό κύτταρο.
-Αναβαθμίστηκε η βιβλιοθήκη μας, αγοράστηκαν βιβλιοστάσια, τα βιβλία βγαίνουν από τα κουτιά, παίρνουν την θέση που τους αξίζει ως πνευματικοί μας θησαυροί. Η βιβλιοθήκη για πρώτη φορά γίνεται προσβάσιμη και δανειστική, μαθητές και πολίτες την επισκέπτονται και αναπτύσσονται με βάση το βιβλίο καθημερινά δρώμενα.
-Μετά από μεγάλες προσπάθειες καταφέραμε και αναστήσαμε το ξεχασμένο Πρόγραμμα Θησέας, εξασφαλίζοντας 560.000 ευρώ. Έτσι μετά από 7 ολόκληρα χρόνια αδράνειας, ξανάρχισαν οι εργασίες κατασκευής του Πολιτιστικού Κέντρου – Βιβλιοθήκης στ΄Αμπελάκια που θα είναι ένα πραγματικό κόσμημα και πρέπει να αναφέρω ότι είναι έργο που είχε αρχίσει να γίνεται επί δημαρχίας Τραυλού.
Για να αποπερατωθεί πλήρως θα χρειαστούν άλλα 600.000 ευρώ για τα οποία καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια να εξασφαλιστούν για να συνεχιστεί απρόσκοπτα το έργο.
-Για πρώτη φορά διοργανώσαμε 2ημερη έκθεση βιβλίου ζωγραφικής και λαϊκής παράδοσης με μεγάλη επιτυχία καθιερώνοντας την σαν θεσμό για τους Σαλαμίνιους ανθρώπους της τέχνης και του πνεύματος.
-Για πρώτη φορά η βιβλιοθήκη τιμά τον δωρητή και ιδρυτή του ναυτικού Μουσείου μας κύριο Γεώργιο Αποστολίδη.
-Αφού επισκευάστηκε το Σπίτι του ποιητή ΄Αγγελου Σικελιανού στην Φανερωμένη, γιορτάζουμε την επέτειο του θανάτου του με λαμπρό τρόπο, με τη διενέργεια αγώνα δρόμου από Σαλαμίνιους Μαραθωνοδρόμους, συναυλία από την Μπάντα του Δήμου, αναφορές στην ζωή και την ποίησή του.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Προς την κατεύθυνση της ανάδειξης γεγονότων, αξιοποίησης της ιστορίας και προβολής του ιστορικού Νησιού μας προβήκαμε στις εξής εκδηλώσεις:
-Αδελφοποιηθήκαμε με την Κοινότητα Χλώρακα της Κύπρου, εκεί όπου με αυτοθυσία αποβίβαζε ο συμπατριώτης μας καπτά Βαγγέλης Κουταλιανός τα όπλα και πυρομαχικά που μετέφερε από την Ελλάδα για τους αδελφούς μας Κυπρίους ενισχύοντας τον Εθνικο-απελευθερωτικό τους αγώνα εναντίον των Άγγλων το 1955.
Στα πλαίσια αυτής της αδελφοποίησης και προς τιμή του ήρωα Καπτά Βαγγέλη , με έξοδα των Κυπρίων αδελφών μας κατασκευάστηκε και εγκαινιάστηκε η προτομή του στην πλατεία Αγ. Μηνά παρουσία της Ελληνικής και Κυπριακής θρησκευτικής, πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας.
-Παρά την πίεση του χρόνου και με μηδενικό κόστος για το Δήμο, αλλά με την ουσιαστική βοήθεια εθελοντικής ομάδας αποτελούμενης από τους: Γιώργο Παχή, Έρη Σακελλαρίου, Στέφανο Μπινιάρη, Μανώλη Νικολαίδη, Γιώργο Χαραλάμπους, τον πρέσβη κύριο Αναστάσιο Βαρελλά και Γιάννη Χατζίδη, καταθέτουμε φάκελο για την διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας για το 2021.
Η υποψηφιότητά μας κατατάσσεται σε καλή σειρά, και όπως πάντα κάποια υποψηφιότητα ανακηρύσσεται πρώτη. Αυτή ήταν η Ελευσίνα της οποίας ευχόμαστε καλή συνέχεια και θερμά συγχαρητήρια.
- Με μια υπέροχη καλοκαιρινή συναυλία. μας τίμησε με την παρουσία της η Μπάντα του Πολεμικού μας Ναυτικού
-Με εθελοντική συμμετοχή απλών ανθρώπων, αλλά και επαγγελματικών σχολών χορού της Σαλαμίνας, δημιουργούμε δρώμενα στο θεατράκι Σεληνίων.
-Με τον μαέστρο κ. Τάσο Αναστασόπουλο δημιουργήθηκε εξαιρετική χορωδία στα ΚΑΠΗ μας.
-Οι χορωδίες του Απόλλωνα υπό την μαέστρο κ. Λαμπάρα Ευαγγελία και η χορωδία των εκπαιδευτηρίων Ηλιάδη με μαέστρο την κ. Θεώνη Μούλτου εμπλουτίζουν όλες της Εθνικές και πολιτιστικές μας εκδηλώσεις .
-Τιμώντας την ιστορία μας αναβαθμίσαμε ποιοτικά τις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της ιστορικής επετείου της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας.
Ο εορτασμός έλαβε χώρα στην παραλία του Καματερού με διάφορα δρώμενα που για όσους τα παρακολούθησαν ήταν φαντασμαγορικά.
Εντυπωσιακή υπήρξε και η εμφάνιση για πρώτη φορά στα νερά της Ναυμαχίας, της Θρυλικής Τριήρους «Ολυμπιάς» του Πολεμικού Ναυτικού με τους 170 κοπηλάτες.
Εκτός από τη συμμετοχή της στη λαμπρή τελετή, παρέμεινε και επί 3 ημέρες δεμένη στην προβλήτα του Καματερού, την οποία επισκέφθηκαν και ξεναγήθηκαν όλα τα σχολεία του νησιού καθώς και πλήθος κόσμου.
Εδώ θέλω να τονίσω την καθοριστική συμβολή του συμπατριώτη μας κ. Παναγιώτη Γκιόκα για την έλευση και συμμετοχή της Τριήρους Ολυμπιάς στον εορτασμό, τον οποίον ευχαριστούμε θερμά.
Η άριστη διοργάνωση είναι αποτέλεσμα μιας μεγάλης συλλογικής προσπάθειας Δημοτικών και κοινοτικών συμβούλων, του καλλιτεχνικού διευθυντή του φακέλου «Σαλαμίνα Πολιτιστική πρωτεύουσα 2021» κ. Γιάννη Χατζίδη, και στην οποία προσπάθεια συμμετείχαν με τον έναν ή άλλο τρόπο, το Πολεμικό μας Ναυτικό, ναυταθλητικοί σύλλογοι, η κοινοπραξία των φέρυμπώτ , καθώς και ομάδες εθελοντών συμπατριωτών μας.
-Οικονομική στήριξη για τον εορτασμό των Σαλαμινίων προσέφεραν η Αντιπεριφέρεια Νήσων , όσο και επιχειρηματίες της Σαλαμίνας και όχι μόνο, τους οποίους θερμά ευχαριστούμε.
Ευελπιστούμε ότι κάθε χρόνο η λαμπρή αυτή τελετή θα γίνεται λαμπρότερη.
-Ο Δήμος μας είχε την τιμή να υπογράψει πρωτόκολλο συνεργασίας με τον Δήμο Μαραθώνα για ένα μνημόνιο Πολιτιστικής Συνεργασίας για την ίδρυση Αμφικτυωνίας Αρχαίων Πόλεων της Ελλάδας.
-Δραστηριοποιηθήκαμε μαζί με τον Αντιπερ/άρχη μας και ενισχύσαμε την προσπάθεια του Υπουργείου Πολιτισμού, ώστε να συνεχιστούν οι εργασίες και να τελειώσει η αναστήλωση και ανάδειξη του Κυκλωτικού Ταφικού Μνημείου στις Κολώνες Αιαντείου.

-Ιστορικό γεγονός για το Νησί μας θεωρούμε την έναρξη θαλάσσιων ανασκαφών στην περιοχή Αρχαίας Σαλαμίνας στ΄Αμπελάκια!!!!

Η Δ/ντρια Εναλίων Αρχαιοτήτων κ. Σίμωση μαζί με τον αρχαιολόγο - καθηγητή του πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Ιωάννη Λώλλο μας δήλωσαν ότι οι εργασίες εκσκαφής του πυθμένα για τον εντοπισμό των αρχαίων σκαφών θ΄αρχίσουν αρχές Ιουλίου αυτού του έτους με ορίζοντα πενταετίας.
Αφού εντοπισθούν τα σκάφη και καθαριστούν από τη λάσπη, αυτά θα παραμείνουν εκεί, γιατί κάθε προσπάθεια ανέλκυσής τους θα είναι μοιραία.
Ο χώρος θα γίνει επισκέψιμος με καραβάκι με γυάλινο πυθμένα.
Θα ήταν παράλειψή μου να μην αναφερθώ στους μακροχρόνιους αγώνες και προσπάθειες του κ. Χρήστου Μαριδάκη και της οικογένειας του, για την διατήρηση ζωντανής της ιστορικής μας μνήμης και ανάδειξης του ιστορικού γεγονότος της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας, τους ευχαριστούμε θερμά.
-Με συντονισμένες κινήσεις, συνεργασία με φορείς και επέμβαση στο ΤΑΙΠΕΔ και το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, καταφέραμε κάτι ανέλπιστο, την εξαίρεση της αρχαιολογικής ζώνης στην Κυνόσουρα από την σύμβαση παραχώρησης του Ο.Λ.Π.
-Στόχος μας η αξιοποίηση του ιστορικού χώρου.
Με ενέργειες μου προς το Υπουργείο Πολιτισμού, επισκέφτηκαν τον χώρο μηχανικοί του Υπουργείου και αναμένουμε να υλοποιηθούν οι προτάσεις μας.
Επιθυμούμε την δημιουργία Ιστορικού Πάρκου, διαδρόμων περιπάτου, φωτισμού και απομάκρυνσης των ναυαγίων.

Μέσα στον Ιούνιο θα υλοποιήσουμε ομόφωνη απόφαση του ΔΣ και θα πραγματοποιήσουμε τιμητική εκδήλωση αναγνώρισης του θεάρεστου έργου και της μακροχρόνιας προσφοράς του Αρχιερατικού μας Επιτρόπου Πατέρα Τιμόθεου. Σας προσκαλούμε όλους.
-Παραχωρήσαμε σε όλες τις οικοκυρικές πολιτιστικές σχολές του νησιού μας στέγη ώστε να συνεχιστούν οι παραδόσεις μας στις δημιουργίες κεντημάτων, στολών και εδεσμάτων.
-Παρά τις δυσκολίες των καιρών παραχωρήσαμε επίσης δημοτικούς χώρους στους παραδοσιακούς χορευτικούς συλλόγους Κρητών και Ποντίων, στο σύλλογο Τριτέκνων καθώς και στον Εμποροβιομηχανικό σύλλογο του νησιού μας.

ΔΥΣΚΟΛΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΣΙΓΟΥΡΑ, ΚΑΝΕΝΑΝ ΔΕΝ ΑΦΗΣΕ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΟΝ ΛΙΓΗΣΕΙ ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ, ΟΜΩΣ ΝΟΙΩΣΑΜΕ ΓΙ΄ΑΥΤΟΝ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΟΝ ΛΟΓΟ, ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΣΑΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΜΕ ΧΑΡΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΙΜΗ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΜΑΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΞΙΩΜΕΝΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ, ΟΣΟ ΚΑΙ ΤΟ ΝΑ ΤΙΜΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ, ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΜΑΣ.
-Δίνοντας έμφαση στην ψυχαγωγία των παιδιών διοργανώσαμε χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση του δήμου εκδηλώσεις κατά την περίοδο των εορτών, διοργανώνοντας Χριστουγεννιάτικα χωριά και παιδότοπους.
Για την τόνωση της τοπικής αγοράς σε συνεργασία με τον εμποροβιομηχανικό σύλλογο διοργανώθηκαν 15νθήμερες εκδηλώσεις με την συμμετοχή συλλόγων, σχολείων και παιδικών σταθμών με μεγάλη επιτυχία.
-Τα παιδιά διασκέδασαν στα αποκριάτικα πάρτι, που πραγματοποιήθηκαν από τον Δήμο.
-Τιμήσαμε την ημέρα της γυναίκας βραβεύοντας αξιόλογες προσωπικότητες του νησιού μας.
-Τιμήσαμε την μνήμη του οπλαρχηγού της επανάστασης Γεώργιο Καραϊσκάκη, τους ήρωες πιλότους που έπεσαν στα Ίμια.
Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣΤΙΖΕΙ ΟΛΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥΣ, ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΑΝΑΛΑΒΑΜΕ, ΕΞΑΛΛΟΥ ΣΑΝ ΠΡΩΤΟΣ ΒΑΘΜΟΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΕΧΟΥΜΕ ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ.
-Ο Δήμος μας βάσει στατιστικών στοιχείων βρίσκεται ανάμεσα σε 17 άλλους Δήμους με υψηλό ποσοστό ανεργίας. Έτσι εξασφαλίσαμε 170 θέσεις κοινωφελούς εργασίας 8μηνης διάρκειας για τους ανέργους. Για την πρώτη περίοδο 80 και μέσα στον Ιούνιο τα υπόλοιπα άτομα.
Τώρα που τελειώνουν οι πρώτοι εργαζόμενοι, τους ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου για αυτά που πρόσφεραν στον Δήμο και τους πολίτες της Σαλαμίνας.
-Στα πλαίσια υλοποίησης αυτού του προγράμματος που είναι μέσω ΟΑΕΔ και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεχθήκαμε τιμητική επίσκεψη από την αναπληρώτρια Υπουργό Εργασίας κ. Ράνια Αντωνοπούλου.
ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ
-Ο πολιτισμός ενός λαού φαίνεται και από τον σεβασμό που δείχνει στους νεκρούς του.
-Κατασκευάστηκε στέγαστρο 60 μέτρων με δωρεά της οικογένειας Γεωργίου Κανάκη.
-Κατασκευάστηκε κενοτάφειο.
-Διαχωρίστηκε με τοιχίο ο χώρος απορριμμάτων με το κυρίως νεκροταφείο.
-Στρώθηκαν διάδρομοι με μάρμαρα.
-Βάψαμε και ευπρεπίσαμε την εκκλησία του νεκροταφείου
-Κατασκευάστηκαν πόρτες στο Νεκροταφείο Αιαντείου.
-Εγινε περίφραξη στο νεκροταφείο της Κακή Βίγλας έπειτα από μεγάλο αγώνα της Προέδρου του Αιαντείου με την Αρχαιολογική Υπηρεσία.
-Δημιουργήθηκαν οστεοφυλάκια
-Κατασκευάστηκε χωνευτήρι , τοποθετήθηκαν είδη υγιεινής, πλακάκια, πόρτες στους χώρους που δεν υπήρχαν στο κοιμητήριο Αμπελακίων.

ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ
Η ζώνη λιμένος στο κέντρο του νησιού μας έπρεπε πραγματικά να ευπρεπιστεί και να της δωθεί η δέουσα προσοχή.
Ετσι έγιναν οι εξής παρεμβάσεις:
 -Απομάκρυνση των σαπιοκάραβων από το λιμάνι
-Καθαρισμός πυθμένα Βουρκαρίου από φάρο σε φάρο και σε απόσταση 30 μέτρων από την ακτή.
-Τοποθέτηση μεταλλικής κατασκευής και διαγράμμιση στην αποβάθρα των φερυμπότ στα Παλούκια για την εύρυθμη κυκλοφορία των οχημάτων.
-Καθαρισμός της παραλίας Χαλιώτη στην περιοχή Περιστερίων Σαλαμίνας μετά από ρύπανση που προκλήθηκε από παραπλέον πλοίο.
-Τοποθέτηση κιβωτίων ηλεκτρικής διανομής (πίλαρ) κατά μήκος του λιμένα Βουρκαρίου
-Εργασίες μόνωσης της Δημοτικής Ιχθυαγοράς
-Αντικατάσταση πυλώνων φωτισμού στην περιοχή Βουρκαρίου Σαλαμίνας δίπλα στην Δημοτική Ιχθυαγορά.
-Πραγματοποιήθηκε πλακόστρωση περιπάτου στην Νοτιανατολική πλευρά κρηπιδώματος του Λιμένα Βουρκαρίου.
-Σύνδεση της ιχθυαγοράς με το αποχετευτικό δίκτυο.
-Ψηφίστηκε κανονισμός περιπτέρων χερσαίας ζώνης λιμένος.
-Έγινε ηλεκτροφωτισμός Παιδικής Χαράς Βουρκαρίου
-Αποκαταστάθηκαν οι λειτουργικές φθορές στα κρηπιδώματα του Λιμένα Παλουκίων και στην προβλήτα Φανερωμένης
-Εκτελέστηκαν εργασίες ευπρεπισμού και ελαιοχρωματισμού εντός του Πάρκου Παλουκίων.
-Εκριζώθηκαν ξεροί φοίνικες, έγινε αποκατάσταση πλακών και φυτεύτηκαν δενδρύλλια ήμερης πεύκης.
-Εκτελέστηκαν εργασίες τοποθέτησης νέων ιστών φωτισμού εντός του πάρκου και νέα ηλεκτρική εγκατάσταση του κοινόχρηστου χώρου του καταστήματος και του συντριβανιού.
-Επισκευάστηκαν και αντικαταστάθηκαν τα χαλασμένα όργανα των παιδικών χαρών Παλουκίων, Βουρκαρίου και Αγ. Νικολάου.
-Ελαιοχρωματίστηκαν και οι τρείς παιδικές χαρές της Δημοτικής Ενότητας Σαλαμίνας.
-Εγινε εξομοίωση αλιευτικών καταφυγίων με ζώνη λιμένος

ΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΑΘΛΗΣΗΣ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Οι χώροι όπου αθλούνται τα παιδιά μας ήταν και αυτοί εγκαταλελειμμένοι στην πορεία των χρόνων και έτυχαν της ιδιαίτερης προσοχής μας και της άμεσης επιδιόρθωσης.
Αποκαταστάθηκε η νομιμότητα στα γήπεδα του νησιού, αφού μέχρι πρότινος καμία κλειστή ή ανοιχτή εγκατάσταση δεν ήταν αδειοδοτημένη.
Σε διάρκεια 12 μηνών έγιναν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου τα γήπεδα μας να έχουν άδεια και να λειτουργούν νόμιμα με όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές.
Ολοκληρώθηκε και η καταγραφή των εγκαταστάσεων στο Κτηματολόγιο.
Εργασίες τις οποίες κάναμε με σκοπό τον ευπρεπισμό των αθλητικών χώρων του Δήμου μας, αλλά και για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις της αδειοδότησής τους ήταν:

H Ανακαίνιση του κλειστού γυμναστηρίου Γεώργιος Καραϊσκάκης (Η διαμόρφωση της κερκίδας, ανακαίνιση των αποδυτηρίων, αγορά φορητού ηλεκτρονικού πίνακα).
Στο Κέντρο νεότητας: Έγινε αποκατάσταση κτιρίου και περιβάλλοντος χώρου βάψιμο, στεγανοποιήσεις .
Στο Γήπεδο Αμπελακίων: Πραγματοποιήθηκε βάψιμο εξωτερικά και εσωτερικά, αποκατάσταση της πυρασφάλειας του γηπέδου, αποκατάσταση μανδρών, προστατευτικών κιγκλιδωμάτων και κερκίδας .

Γήπεδο Λευτέρης Κόνσολας: Συντήρηση πλαστικού χλοοτάπητα, κατασκευή πάγκων για τις ομάδες, αντικατάσταση φωτιστικών σωμάτων .
Δημοτικό στάδιο ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ : Παρεμβάσεις στα αποδυτήρια (βαψίματα, αποκατάσταση τοιχοποιίας, στοκαρίσματα και αποκατάσταση φθορών σε πάγκους και κάγκελα κερκίδας.)
Τοποθετήθηκαν φώτα ασφαλείας στις κεντρικές εισόδους, αποκαταστάθηκε ο μαντρότοιχος. Ενώ εγκαταστάθηκε και τουαλέτα ΑΜΕΑ. Επίσης τοποθετήθηκε μεταλλικό στέγαστρο στα αποδυτήρια.
Κλειστό Γυμναστήριο Ν. Γραμματικός: Ενώ το 2013 από το πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων εγκρίνεται το ποσό των 227.000 ευρώ για παρεμβάσεις στο κλειστό Γυμναστήριο εμείς εξασφαλίσαμε επιπλέον χρηματοδότηση ύψους 120.000 ευρώ ώστε να πραγματοποιηθεί η ριζική αναβάθμιση του χώρου, με επισκευή και της στέγης.
Το έργο θα ολοκληρωθεί τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους.
Σε εξέλιξη βρίσκονται εργασίες και μελέτες για όλες τις αθλητικές εγκαταστάσεις.
Ενθαρρύναμε και Συμμετείχαμε στην επαναδραστηριοποίηση της ιστορικής μας ομάδας «ΑΙΑΣ».
ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ:
Όπως διαπιστώνεται από αυτό τον απολογισμό η πρώτη και μεγαλύτερη προσπάθεια εμού προσωπικά και των συνεργατών μου συμβούλων ήταν για τις ευπαθείς ομάδες μας, δηλαδή οικονομικά αδυνάτους, παιδιά και ηλικιωμένους.
Α΄παιδικός σταθμός (Τσάμη): Αποκαταστάθηκε το σύστημα ηλιακής ενέργειας και θέρμανσης. Τοποθετήθηκε πόρτα ασφαλείας. Έγινε διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου με πιστοποιημένα δάπεδα και παιχνίδια, στεγανοποιήθηκε η οροφή και βάφτηκε. Ενισχύθηκε η κτιριακή υποδομή ( αντικατάσταση στεγάστρων- πάνελ σκίασης). Ο Παιδότοπος πιστοποιήθηκε με όλα τα απαραίτητα έγγραφα για θέματα ασφαλείας και υγιεινής και σήμερα μπορεί να φιλοξενήσει 80 παιδιά.

ΚΑΠΗ (ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΜΕ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠΟ ΑΠΟΨΗ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΚΑΙ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ.

Για πρώτη φορά υπάρχει γιατρός με σύμβαση για να συνταγογραφεί φάρμακα αποκλειστικά στα μέλη που φιλοξενεί.
Υπεγράφη σύμβαση με μουσικό για την λειτουργία χορωδίας όλων των ΚΑΠΗ.
Μετά από απαίτηση των μελών μεταφέρθηκε το ΚΑΠΗ Αιαντείου σε χώρο απόλυτα σύμφωνο με τις ηλικιακές τους ανάγκες.
Συνδέθηκε το ΚΑΠΗ του Αγ. Νικολάου με την αποχέτευση.
Συντήρηση και αντικατάσταση παλαιών με νέα κλιματιστικά.
Έγινε ενίσχυση των εκδηλώσεων και των δράσεων υγείας.
Συντηρήθηκε και ευπρεπίστηκε το ΚΑΠΗ Αγ. Νικολάου.
Τιμώντας την παγκόσμια ημέρα Γ΄ηλικίας σε κεντρική εκδήλωση βραβεύσαμε τα παλαιότερα μέλη των ΚΑΠΗ μας.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΕ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ
-Για πρώτη φορά από την Δημοτική Κοινότητα Αμπελακίων αποφασίζεται η έγκριση της «Χάρτας για τον Εθελοντισμό» με την συμμετοχή 40 συμπολιτών οι οποίοι βοηθούν σε διάφορες δραστηριότητες δίνοντας δυναμικά το παρόν, στο έργο της δημοτικής αρχής.
-Προσπαθούμε και έχουμε καλή συνεργασία με την Ομοσπονδία εξωραϊστικών συλλόγων, έχοντας παρουσία στα συμβούλια τους.
-Ακούμε τους συλλόγους των περιοχών, που βοηθούν πολύ το έργο της Δημοτικής Αρχής.

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ-ΑΘΛΗΤΙΚΟΙ- ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Βοηθιούνται από εμάς όσο οι δυνάμεις και ο νόμος μας το επιτρέπουν, γιατί το αξίζουν, καθώς διατηρούν αναλείωτες τις παραδόσεις μας (ΛΥΚΕΙΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ), μεταλαμπαδεύουν στα παιδιά μας το πνεύμα του «Νούς υγιής εν σώματι υγιή», διοργανώνουν πανελλήνιους και παγκόσμιους αγώνες και μας κάνουν υπερήφανους με Χρυσούς-Παγκόσμιους Πρωταθλητές όπως ο ΝΑΟΣ, ΝΟΒΣ, ΓΝΟΣ, ΑΝΣ Γυάλας, ΠΟΔΗΛΑΤΕΣ και ο ΠΕΡΙΒΟΣ με δράσεις σημαντικές για την προστασία του περιβάλλοντος,
ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ 2ΕΤΙΑ.
Στα επόμενα δύο χρόνια, αφού τέθηκαν οι βάσεις δηλαδή έγιναν μελέτες και εξασφαλίστηκαν χρήματα και καθόλου εύκολα μάλιστα λόγω της οικονομικής κρίσης μετά από πολλές δικές μου επαφές με την Περιφερειάρχη μας, θα πραγματοποιηθούν τα εξής:
-Εγινε ανάθεση σε ειδικό γραφείο και συντάχθηκαν οι δασικοί χάρτες.
-Εντός λίγων μηνών θα ξεκινήσουν 650 συνδέσεις αποχέτευσης με το βαρυτικό σύστημα .
-Θα κατασκευαστεί κυκλικός κόμβος στη συμβολή Σαλαμινομάχων και Θέμιδος-Παλούκια, είναι έτοιμη η μελέτη .
-Θα λειτουργήσει το Καφέ του οποίου οι εργασίες επισκευής τελειώνουν σ΄ένα μήνα και θα γίνει ανάπλαση στο πάρκο Παλουκίων.
-Στεγανοποίηση φρεατίων αποχέτευσης περιοχής Παλουκίων χρηματοδοτούμενη από την Περιφέρεια με 200.000 ΕΥΡΩ, ώστε να μπορούν επί τέλους να συνδεθούν με την αποχέτευση όλα τα Παλούκια.
-Επισκευή και συντήρηση του βασικού οδικού δικτύου του Νησιού. (όλοι οι κεντρικοί δρόμοι), προϋπολογισμού 2.500.000 ΕΥΡΩ χρηματοδοτούμενη από την Περιφέρεια, μέχρις τέλος του χρόνου.
Εδώ θα ήθελα να σας πω ότι η καθυστέρηση οφείλεται αποκλειστικά στην ξαφνική αλλαγή του Νόμου περί έργων και δημοσίων συμβάσεων, με αποτέλεσμα να ακυρωθούν όλες οι μελέτες των έργων σε όλη την Ελλάδα και να ανασυνταχθούν εκ νέου.
Ήδη όμως η προγραμματική σύμβαση για το έργο βρίσκεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο, για τον προσυμβατικό έλεγχο.
-Επισκευή και πιστοποίηση των Παιδικών Χαρών.
-Ανάπλαση Ιστορικού Κέντρου 100.000 ευρώ μέχρι τέλος καλοκαιριού.

Μέσα στο καλοκαίρι θα γίνουν τα εξής έργα:
-Ανάπλαση πλατείας ΑΓ. ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ
-Ανάπλαση πλατείας Αγ. Γεωργίου (Τσάμη).
-Ανάπλαση πλατείας ηρώων (Αγάλματα).
-Ανάπλαση προβλήτας Καματερού
-Οδοποιία Κέντρου και περιφέρειας προϋπολογισμού 320.000 ευρώ
-Κατασκευή δικτύου Ομβρίων Υδάτων σε Καματερό Συνοικισμό και Αμπελάκι.
-Συνεχίζεται με σταθερούς ρυθμούς το έργο της αποχέτευσης στ΄Αμπελάκια και στα Σελήνια.

Προγραμματίζουμε μέσα στα επόμενα δύο χρόνια να γίνουν:
-Μονοδρομήσεις.
-Επισκευή στάσεων λεωφορείων.
-Επισκευή πεζοδρομίων.

-Κατασκευή συνθετικού χλοοτάπητα στο γήπεδο Αμπελακίων, συντήρηση αποδυτηρίων, κατασκευή νέας κερκίδας και αποκατάσταση ηλεκτροφωτισμού 520.000 ευρώ
-Συντήρηση Δημοτικού Σταδίου Σαλαμίνας με τοποθέτηση νέου συνθετικού χλοοτάπητα και δημιουργία ταρτάν για την ανάπτυξη του κλασσικού αθλητισμού, αποκατάσταση ηλεκτροφωτισμού και συντήρηση αποδυτηρίων 855.000 ευρώ
-Αναβάθμιση-βελτίωση Κέντρου Νεότητας 452.000 ΕΥΡΩ.
-Συντήρηση και αναβάθμιση κλειστού γυμναστηρίου Γεώργιος Καραϊσκάκης ύψους 352.000 ευρώ.
-Συντήρηση-Επισκευή οδοφωτισμού επί της Λ. Αιαντείου 150.000 ευρώ χρήματα που εξασφαλίσαμε από την Περιφέρεια
-Επέκταση χώρου για το ΚΑΠΗ Σεληνίων.
-Συνέχιση και ολοκλήρωση της μελέτης Αναθεώρησης Γ.Π.Σ. αφού πληρώσαμε τις οφειλές στην Ανάδοχο Εταιρεία με χρήματα από την επιχορήγηση των ληξιπροθέσμων.
-Οδοσήμανση 60.000 ευρώ
-Από πράσινο ταμείο οδική ασφάλεια 60.000 ευρώ
-Προμήθεια λαμπτήρων LED για την μείωση του κόστους ηλεκτροφωτισμού με χρηματοδότηση από το Τ.Π.Δ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

-Ενταχθήκαμε σε Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα LEADER για την ανάπτυξη του νησιού μας.
Ήδη ιδιώτες ενδιαφέρονται για την δραστηριοποίηση τους επιχειρηματικά στο νησί μας στον τουριστικό τομέα.
-Στόχος μας η μεγαλύτερη επισκεψιμότητα του νησιού μας από εγχώριο και αλλοδαπό τουρισμό. Το νησί μας διαθέτει πλήθος από ιστορικούς-αρχαιολογικούς χώρους τους οποίους αναβαθμίζουμε για να αποτελέσουν πόλο έλξης.

ΡΕΒΥΘΟΥΣΑ
Για τελευταίο, κράτησα κάτι για το οποίο ο Δήμος μας παλεύει χρόνια να το πετύχει κι αυτό είναι το θέμα της Ρεβυθούσας.
Σήμερα βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσω ότι εκδόθηκε οριστική και αμετάκλητη απόφαση του Εφετείου που αναγνωρίζει ότι η νήσος Ρεβυθούσα και η Μακρόνησος υπάγονται στα διοικητικά όρια του Δήμου Σαλαμίνας και όχι του Δήμου Μεγαρέων.
Αυτό μεταφράζεται σε οικονομικά οφέλη τα οποία θα μετουσιωθούν σε έργα για το περιβάλλον και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του νησιού μας, και τούτο διότι εκτός από τα δημοτικά τέλη τα οποία εισπράττει ο Δήμος, ανοίγει ο δρόμος για την διεκδίκηση ανταποδοτικών τελών τα οποία δεν θα είναι ευκαταφρόνητα.
Νομίζω ότι μετά από αυτή την πετυχημένη δικαστική έκβαση πρέπει να συγχαρώ δημόσια τους δικηγόρους του Δήμου για τη νομική τους επάρκεια και τις άοκνες προσπάθειες που έχουν καταβάλλει για την ευόδωση αυτού του σκοπού και ιδιαιτέρως τον κ. Γιώργο Παπανικολάου και τον πρώην Διευθυντή του Δήμου κ. Χρήστο Μιχαλάκη οι οποίοι ήσαν και οι πρωτεργάτες αυτής της προσπάθειας η οποία ξεκίνησε πριν περίπου 20 χρόνια.
Τους ευχαριστούμε θερμά.

Για ότι μέχρι σήμερα και κάτω από δύσκολες οικονομικές συνθήκες καταφέραμε, θέλω να συγχαρώ όλους τους συμβούλους μου, με τους οποίους πήραμε μαζί δύσκολες αλλά άκρως αναγκαίες για την επιβίωση του Δήμου αποφάσεις.
Κάποιους κούρασα πολύ, κάποιους μπορεί και να αδίκησα, σίγουρα έκανα λάθη, όποιος όμως διοικεί στερεύει την ψυχή του μπροστά στο Καθήκον που του επιβάλει η θέση που κατέχει και ο Νόμος.
Ευχαριστώ πολύ και τους 4 Προέδρους, καθώς και του συμβούλους των Δημοτικών μας Κοινοτήτων, για τις προσπάθειες που και αυτοί καταβάλλουν καθημερινά για να επιλύσουν στο μέτρο των δυνατοτήτων τους τα προβλήματα των πολιτών.
Οι εργαζόμενοι του Δήμου πρέπει να γνωρίζουν και νομίζω το γνωρίζουν, ότι δόθηκε από την παρούσα Δημοτική Αρχή μεγάλος αγώνας για την διασφάλιση των κεκτημένων τους, αφού τίποτα δεν ήταν δεδομένο, κάτω από το βάρος του χρέους του Δήμου. Ούτε απολύσεις και μετατάξεις επήλθαν, ούτε μείωση των μισθολογικών τους απολαβών.
Εξάλλου η εργασία τους έχει την ιδιαιτερότητα της προσφοράς στον πολίτη μεν, αλλά και στους ίδιους και τις οικογένειές τους αφετέρου, αφού ότι καλό γίνεται στο Νησί το απολαμβάνουμε όλοι.
Τους ευχαριστώ όλους για την συνεργασία.
Ιδιαίτερα επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω τις γραμματείς του Γραφείου μου, όπου τραβούν τα πάνδεινα από εμένα και τον κόσμο που θέλει να εξυπηρετηθεί ή ακόμη χειρότερα όταν ο κόσμος δεν έχει εξυπηρετηθεί επαρκώς από κάποια Υπηρεσία του Δήμου.
Τελειώνοντας, θέλω να πιστεύω ότι ο σημερινός απολογισμός των πεπραγμένων σας έπεισε ότι αυτή η δημοτική αρχή πορεύεται τον ορθό δρόμο της επίλυσης των προβλημάτων που ταλανίζουν το Δήμο και το νησί, χωρίς να δειλιάζει ούτε να λαϊκίζει, έχοντας πάντα σαν γνώμονα μόνο το κοινό καλό και το συμφέρον των δημοτών.
Έχοντας λοιπόν βάλει τα θεμέλια για μια υγιή ανάπτυξη του Τόπου, να είστε σίγουροι ότι το υπόλοιπο ήμισυ της θητείας μας θα είναι περίοδος υλοποίησης μεγαλύτερων έργων.
Γι΄αυτό αισθάνομαι την ανάγκη να σας ευχαριστήσω όλους για την ανοχή σας αυτά τα δυόμισυ πρώτα χρόνια, την υπομονή και το κουράγιο που μας δίνετε με την παρουσία σας.
Στο τέλος της θητείας μας θα μας κρίνετε και θα ζητήσουμε τότε ξανά την ψήφο εμπιστοσύνης σας.
Σας ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου που μου δώσατε το 2014 την ευκαιρία προσφοράς στον Τόπο που γεννήθηκα και ανατράφηκα.
Ευχαριστώ τους συνεργάτες μου, που συνετέλεσαν στην οργάνωση της σημερινής επιτυχημένης εκδήλωσης, τον κ. Γιάννη Χατζίδη για την προβολή των εικόνων, την δεσποινίδα Μαρία Γαβριήλ για το καλωσόρισμα.
Σας ευχαριστώ όλους για την παρουσία σας σήμερα εδώ!
Τα καλύτερα έρχονται!
Όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε!