Και στη Σαλαμίνα φέρεται να είχε δράσει η "μαφία των χρηματοκιβωτίων"

Οι αξιωματικοί της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων Κατά Ιδιοκτησίας γνώριζαν για αρκετούς μήνες ότι τα περισσότερα τα μέλη της συμμορίας θα έδιναν το «παρών» στο πάρτι αρραβώνων, γεγονός που θα τους έδινε την ευκαιρία να τους συλλάβουν όλους μαζί.
Την περασμένη Παρασκευή, αστυνομικοί της ΟΠΚΕ πραγματοποίησαν έφοδο σε κέντρο διασκέδασης στη Δυτική Αττική και συνέλαβαν 15 άτομα, μεταξύ των οποίων και τα 4 αρχηγικά μέλη της οργάνωσης. Πρόκειται για 14 ομογενείς από χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, ηλικίας 18-40 ετών, καθώς και έναν 26χρονο υπήκοο Αλβανίας. Ο 18χρονος ήταν ανήλικος κατά τη διάπραξη των ληστειών και είχε αποφυλακιστεί πρόσφατα.


-->

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. οι κατηγορούμενοι έχουν διαπράξει 145 ληστείες και διαρρήξεις και αναμένεται να υποβληθεί συμπληρωματική δικογραφία για επιπλέον 50 υποθέσεις. Το τελευταίο «χτύπημα» της συμμορίας ήταν την Πρωτομαγιά σε ταμείο της Αττικής Οδού στις Αχαρνές. Οι δράστες είχαν πετάξει στην άσφαλτο μεταλλικά καρφιά για να αποτρέψουν πιθανή καταδίωξή τους από αστυνομικά οχήματα, πρακτική που ακολουθούσαν σε πολλές περιπτώσεις. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., ερευνάται η συμμετοχή των συλληφθέντων στην αιματηρή ληστεία στην εταιρεία Υφαντής.
Μία άγνωστη πτυχή της υπόθεσης είναι ο θανάσιμος τραυματισμός μέλους της σπείρας από 27χρονο φρουρό εταιρείας. Εις βάρος του έχει σχηματιστεί δικογραφία για ανθρωποκτονία. Το περιστατικό είχε σημειωθεί στις 28/1/2016 και ο ληστής είχε καταλήξει έναν χρόνο μετά στο Αττικό Νοσοκομείο.
Αξιωματικοί της Ασφάλειας Αττικής αναφέρουν ότι η λεία τους ανέρχεται σε 10 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 6 εκατ. ευρώ έχουν διακριβωθεί από μαρτυρικές καταθέσεις και τα υπόλοιπα 4 εκατ. ευρώ προκύπτουν από εκτιμήσεις. Από τις κατ' οίκον έρευνες βρέθηκαν μόνο 15.000 ευρώ και κοσμήματα μεγάλης χρηματικής αξίας. Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. υποστηρίζουν ότι οι ληστές σπατάλησαν τα εκατομμύρια στην «ντόλτσε βίτα».
Ο διευθυντής της Ασφάλειας Αττικής, υποστράτηγος Χρήστος Παπαζαφείρης, έκανε λόγο για μία από τις σημαντικότερες υποθέσεις που έχει χειριστεί η υπηρεσία. Τα μέλη της σπείρας είχαν απόλυτη αφοσίωση και προσήλωση στους στόχους (είχαν και συγγενικές σχέσεις), ενώ η κεντρική δομή, η ιεραρχική διάρθρωση και η μεθοδολογία που ακολουθούσαν κατέστησε εξαιρετικά δύσκολη την εξάρθρωσή της και απαιτήθηκαν ειδικές ανακριτικές μέθοδοι. Τα μέλη της οργάνωσης χρησιμοποιούσαν πάνω από εκατό «επιχειρησιακά» κινητά, ενώ οι κινήσεις τους ήταν ακριβείας ακόμα και όταν ενεργοποιούνταν συναγερμοί.
Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., οι «ληστές των χρηματοκιβωτίων» λειτουργούσαν κατά τα πρότυπα μαφιών του εξωτερικού. Τέσσερα αρχηγικά μέλη είχαν υπό τον έλεγχό τους μία υποομάδα με διαφορετικούς επιχειρησιακούς συντονιστές. Είχαν προμηθευτεί λοστούς, βαριοπούλες, κατσαβίδια και τροχούς για να παραβιάζουν τις εισόδους των εταιρειών και τα χρηματοκιβώτια, ενώ διέθεταν πυροβόλα όπλα και Kalashnikov, καθώς και ασυρμάτους για να «ακούνε» τις συχνότητες της Αστυνομίας. Ως ορμητήριο τους χρησιμοποιούσαν το Στρατόπεδο Καποτά, όπου συγκεντρώνονταν πριν και μετά από κάθε ενέργεια. Εκεί υπήρχαν κοντέινερ-καβάτζες, στα οποία έκρυβαν διαρρηκτικά εργαλεία, οπλισμό και κλοπιμαία.
Οι ενστάσεις του συνήγορου και η «απάντηση» της ΕΛ.ΑΣ.
Εντελώς διαφορετική εικόνα από τις ανακοινώσεις της ΕΛ.ΑΣ. δίνει ο συνήγορος υπεράσπισης ορισμένων εκ των κατηγορουμένων, Γιώργος Πατρινός. Σε δηλώσεις του στο «Εθνος» κάνει λόγο για απόδοση κατηγοριών καθ' υπερβολή και έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων. «Η πίεση της ΕΛ.ΑΣ. για εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης οδήγησε στη σύλληψη αθώων ανθρώπων», αναφέρει ο Γ. Πατρινός. Επιπλέον υποστηρίζει ότι από την πρώτη ανάγνωση του δικογραφικού υλικού δεν προκύπτει απόδοση αρχηγικού ρόλου σε κανέναν εκ των κατηγορουμένων, όπως ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ.
Οπως λέει, στη δικογραφία δεν έχουν ταυτοποιηθεί αποτυπώματα των κατηγορουμένων από τους χώρους των ληστειών, δεν έχουν βρεθεί ρούχα στα σπίτια των συλληφθέντων που ταυτοποιούνται μέσω των βίντεο ασφαλείας ότι είχαν χρησιμοποιηθεί κατά τις ληστείες, έχει βρεθεί DNA μόνο σε μία από τις 145 υποθέσεις, ενώ και οι 15 συλληφθέντες αναφέρονται στη δικογραφία ως «ιδιαίτερα ενεργό μέλος» και κανένας ως αρχηγικό.
Εκκρεμούν τα αποτελέσματα των εγκληματολογικών εργαστηριών για την ταυτοποίηση του DNA, όμως, ο Γ. Πατρινός υποστηρίζει ότι οι κατηγορίες θα καταπέσουν στο ακροατήριο. Αξιωματικοί της Ασφάλειας ανέφεραν στην παρουσίαση της υπόθεσης ότι για κάθε κατηγορία υπάρχουν δύο με τρία στοιχεία που «δένουν» κάθε κατηγορούμενο.
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΜΠΙΝΤΕΛΑΣ