Τρίτη, 16 Μαΐου 2017

Οι άθεοι είναι πιο έξυπνοι από τους θρήσκους

Αυτό δείχνει η μετα-ανάλυση 63 μελετών από δύο πανεπιστήμια της Βρετανίας
Μια ντουζίνα μελέτες καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα: Οι άθεοι είναι πιο έξυπνοι από τους θρήσκους.

-->


Δημοσίευμα του βρετανικού Independent αναφέρεται εκ νέου στη μετα-ανάλυση 63 μελετών (δηλ. τη  στατιστική ανάλυση που συνδυάζει τα αποτελέσματα πολλών ανεξάρτητων μελετών για το ίδιο ερώτημα) που πραγματοποίησαν οι καθηγητές Μάιρον Ζάκερμαν, Τζόρνταν Σίλμπερμαν και Τζούντιθ Χολ των βρετανικών πανεπιστημίων Ρότσεστερ και Νορθίστερν πάνω στη σχέση μεταξύ νοημοσύνης και θρησκοληψίας.

Μερικά από τα συμπεράσματα της μετα-ανάλυσης είναι: η εν λόγω σχέση ήταν πιο δυνατή μεταξύ φοιτητών, ενώ αποδυναμώνεται στα χρόνια της εφηβείας και της παιδικής ηλικίας. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, όσο πιο έξυπνο είναι ένα παιδί, τόσο περισσότερο πιθανό είναι να απομακρυνθεί από τη θρησκεία. Το ίδιο ισχύει και στην τρίτη ηλικία, όπου όσο υψηλότερο το IQ ενός ηλικιωμένου, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να μην πιστεύει στο Θεό. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ευφυΐα και θρησκευτική πίστη είναι μεγέθη αντιστρόφως ανάλογα.


Ως νοημοσύνη ορίστηκε η «ικανότητα λογικών συλλογισμών, σχεδιασμού, επίλυσης προβλημάτων, αφαιρετικής σκέψης, κατανόησης πολύπλοκων ιδεών και ταχείας μάθησης από τις εμπειρίες». Ως θρησκευτικότητα ή θρησκοληψία ορίστηκε οποιαδήποτε εμπλοκή με κάποια όψη της θρησκείας. Άλλοι παράγοντες όπως το φύλο ή το μορφωτικό επίπεδο δεν φαίνεται να παίζουν ιδιαίτερο ρόλο στη σχέση μεταξύ νοημοσύνης και πίστης.


Ακόμα, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι πιο έξυπνοι άνθρωποι συνήθως δίνουν μεγαλύτερη σημασία στον αυτοέλεγχο της προσωπικής ζωής τους, κάτι που τους απομακρύνει από τις πεποιθήσεις περί Θεού.


πηγή:athensvoice.gr

2 σχόλια:

 1. Ανώνυμος16/5/17 19:01

  Κι έπρεπε να γίνει έρευνα για να το καταλάβουμε;
  Η παρουσία των τόσων "πιστών" καθώς και του Προέδρου της Δημοκρατίας στο προσκύνημα του σκηνώματος(!) της Αγίας Ελένης δεν είναι άσχετη με την κατάντια της χώρας μας!
  Περαστικά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ανώνυμος18/5/17 11:31

  «ΜΑΚΑΡΙΟΙ ΟΙ ΠΤΩΧΟΙ ΤΩ ΠΝΕΥΜΑΤΙ ΟΤΙ ΑΥΤΩΝ ΕΣΤΙΝ Η ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΤΩΝ ΟΥΡΑΝΩΝ» (Ματθ. ε´, 3)

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Tο salamina.press δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράφουμε τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.