"Η δική μου Σαλαμίνα"



του Γιώργου Παπαϊσιδώρου*

«Η ιδιαίτερη πατρίδα μου είναι η Σαλαμίνα. Εδώ γεννήθηκα, εδώ μεγάλωσα εδώ μένω. Εδώ έκανα τα πρώτα μου όνειρα και εδώ τραγούδησα τα πρώτα μου τραγούδια. Έχω πολλές δουλειές στην Αθήνα. Το Πανεπιστήμιο μου, τα μαθήματα φωνητικής με την Σοφία Βόσσου, τα στούντιο, ένα σωρό υποχρεώσεις.

-->
Πηγαινοέρχομαι συνέχεια και δεν το θεωρώ τόσο σπουδαίο πράγμα. Όλα είναι θέμα συνήθειας, άσε που μέσα στο ferry boat βλέποντας την θάλασσα μπορώ και σκέφτομαι καλύτερα. Η θάλασσα μου καθαρίζει το μυαλό…

Σκέφτηκα να γράψω για το νησί μου, για να πω τουλάχιστον στους ανθρώπους της Αθήνας, ότι η Σαλαμίνα είναι τόσο κοντά τους… όσο δεν φαντάζονται. Ένα νησί με απίστευτες ομορφιές, με πολιτισμό, με δεκάδες νεανικά στέκια και με απίστευτες παραλίες.




Δεν θέλω να σας κάνω πατριδογνωσία και να σας πω ότι η Σαλαμίνα είναι το νησί του Ευριπίδη, του Αίαντα, του Άγγελου Σικελιανού ή του μεγάλου μας δημοτικού τραγουδιστή Γιώργου Παπασιδέρη, δεν θέλω να σας πω για την Ναυμαχία της Σαλαμίνας και την μεγάλη νίκη των Ελλήνων επί των Περσών, ούτε ότι η Σαλαμίνα είναι το νησί του Σταμάτη Φασουλή, του Μέμου Μπεγνή και του συνθέτη Αντρέα Λάμπρου. Θέλω να σας μιλήσω για τις κρυστάλλινες θάλασσες και για τις πανέμορφες ανομοιογενείς παραλίες, για τα στέκια της, την νυχτερινή ζωή και τα αξιοθέατα της.




Τα νεανικά στέκια: Η Σαλαμίνα από την Αθήνα είναι μια ανάσα. Απέχει μόλις 35-40 λεπτά. Η νυχτερινή ζωή στο νησί είναι έντονη με δεκάδες νεανικά στέκια χειμώνα –καλοκαίρι. Κατηφορίζοντας προς τον Άγ. Νικόλα βλέπουμε μια μεγάλη ομάδα από μοντέρνα café/bar: Belair, Puzzle, Duente, Aroma, Sante, Berlin, Ecstasy, και αν πάμε προς την βόρεια πλευρά του νησιού –προς το ΝΑΤΟ – θα πέσουμε πάνω στα:  Marabu, Estoril και Παλίρροια. Για τις πιο βραδινές ώρες όλοι μαζευόμαστε στο Buka, στο Mojo, στις Handres, στο Gala και στο Hashtag.



Φαγητό: Όσοι λατρεύουν να συνδυάζουν το καλό φαγητό, με live μουσική και θέα την θάλασσα, η πρόταση είναι μία. Το Χοντρό Αλάτι, βρίσκεται δίπλα στην θάλασσα, πάνω στον δρόμο του Αιάντειου με μια ταράτσα που βλέπει πιάτο όλο τον κόλπο. Θα βρείτε πολλών ειδών φαγάδικα και στην πόλη και σε άλλα μέρη, αλλά το Χοντρό Αλάτι νομίζω ότι είναι από τα καλύτερα του νησιού.


Αξιοθέατα: Πολλά και ενδιαφέροντα για κάθε γούστο. Μπορείτε να επισκεφτείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο, το σπίτι του Άγγελου Σικελιανού, την Μονή της Φανερωμένης, το Ευριπίδειο Θέατρο όπου το καλοκαίρι γίνονται ένα σωρό παραστάσεις και συναυλίες, το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και την Παναγία την Ελευθερώτρια.




Παραλίες: Για το τέλος κράτησα τα διαμάντια της Σαλαμίνας, που δεν είναι άλλα από τις παραλίες της. Στην λεωφόρο Αιάντειου βρίσκεται η παραλία Hot Island, πολύ νεανική, με ξαπλώστρες και μουσικές. Στην ανατολική πλευρά του νησιού θα βρείτε παραλίες για οικογένειες κυρίως. Τα κρυστάλλινα νερά τους σε συνδυασμό με την θέα προς Αίγινα και Αγκίστρι αποτελούν πόλο έλξης. Όσοι λαχταρούν νεολαία και service cafe, στο ΝΑΤΟ υπάρχει θαυμάσια παραλία και πολύ κίνηση.




Ειλικρινά θα μπορούσα να γράψω ένα σωρό πράγματα, αλλά φοβάμαι μην με πείτε υπερβολικό, μια και όλοι μας, τον τόπο καταγωγής μας τον βλέπουμε με άλλα μάτια… Εγώ πάντως έτσι βλέπω την δική μου Σαλαμίνα».


Γιώργος Παπαϊσιδώρου
* Ο Γιώργος Παπαισίδωρου γεννήθηκε στην Σαλαμίνα και όταν τέλειωσε το σχολείο οι εξετάσεις τον έφεραν στα σκαλιά του Πανεπιστημίου Αθηνών στο τμήμα της Θεολογίας. Από μικρό παιδί όμως είχε και μια ιδιαίτερη κλίση στην μουσική. Έβρισκε καταφύγιο στο να ακούει τραγούδια, να αυτοσχεδιάζει στο πιάνο και να τραγουδάει. Αποφάσισε παράλληλα με τις σπουδές του λοιπόν να ασχοληθεί περισσότερο μαθαίνοντας πιάνο και παίρνοντας μαθήματα φωνητικής και σολφέζ. Αυτές τις ημέρες κυκλοφόρησε το καινούργιο του τραγούδι που έχει τίτλο «Δυο λέξεις» σε μουσική και στίχους Αντρέα Λάμπρου.
Κάντε like στην σελίδα του Γιώργου, για να μαθαίνετε νέα του: www.facebook.com/GiorgosPapaisidorou
πηγή: infomust.gr