Στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα από 15 πολυσύχναστες παραλίες από το ΠΑΚΟΕ - Ποιες είναι ακατάλληλες

Το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ), συνεχίζει τη μεγάλη έρευνα που πραγματοποιεί εδώ και 37 χρόνια κάθε καλοκαίρι και αφορά την ποιότητα των  νερών κολύμβησης σε πολυσύχναστες παραλίες της Ελλάδας. Σήμερα δίνει στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα σε νερά κολύμβησης για 15 πολυσύχναστες παραλίες της Σαλαμίνας .

-->


 Η μεγάλη  έρευνα  που αφορά τις παραλίες άρχισε τον Ιούνιο και θα ολοκληρωθεί στα μέσα του Ιουλίου. Το ΠΑΚΟΕ θα δίνει σταδιακά στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα από τις δειγματοληψίες των νερών κολύμβησης στις παραλίες, για να μπορούν να γνωρίζουν οι πολίτες που μπορούν να κολυμπούν ελεύθερα χωρίς να βάζουν την υγεία την δική τους και των παιδιών τους  σε κίνδυνο.

Οι δειγματοληψίες αυτές, γίνονται από επιστημονική ομάδα του ΠΑΚΟΕ,(χημικοί, βιολόγοι κλπ.)

Από κάθε σημείο (παραλία ή βρύση), συλλέγονται δείγματα νερού. Στη συνέχεια τα δείγματα αυτά, μεταφέρονται σε ψυγείο και με απόλυτη ασφάλεια στα πιστοποιημένα εργαστήρια που διαθέτει το ΠΑΚΟΕ και γίνονται οι αναλύσεις.


Φωτογραφίες από τα εργαστήρια του ΠΑΚΟΕ  




Τι έδειξαν τα αποτελέσματα στα νερά κολύμβησης  στις παραλίες της Σαλαμίνας

Στο νησί της Σαλαμίνας πραγματοποιήθηκαν μικροβιολογικές αναλύσεις σε σύνολο  15 σημείων. Από αυτές τις παραλίες οι 11 κρίθηκαν ακατάλληλες για κολύμβηση  και οι 4 κατάλληλες. 

Τι αναφέρει η επιστημονική ομάδα του ΠΑΚΟΕ 

Πραγματοποιήθηκαν δειγματοληψίες  θαλασσινού νερού στις 19 Ιουνίου 2017  στη Σαλαμίνα με τις παρακάτω συνθήκες: 

Μερικές  δειγματοληψίες έγιναν στα 5 μέτρα μέσα στη θάλασσα , ενώ  άλλες έγιναν σε διαφορετικά σημεία αρκετά μακριά από την ακτή. 

Φωτογραφίες από δειγματοληψίες





Η μέθοδος ανίχνευσης και καταμέτρησης  του μικροβιακού φορτίου ή ζωντανού μικροβιακού πληθυσμού βακτηρίων E.coli, των ολικών κολοβακτηριοειδών και εντερόκοκκων, στο αρχικό δείγμα έγινε  με την μέθοδο  Διήθησης  δια μέσου μεμβράνης πόρου 0,45 μm συγκεκριμένης ποσότητας (100ml δείγματος νερού). 
Τα αποτελέσματα της εκτιμήσεως των μικροβιακών πληθυσμών που παρουσιάζονται στον παρακάτω πίνακα εκφράζονται ως αριθμός βιώσιμων μονάδων, δηλαδή σε Colony Forming Units (CFU)  ανά 100 ml δείγματος νερού (cfu/100 ml).

Πίνακας αποτελεσμάτων ανίχνευσης και καταμέτρησης του μικροβιακού φορτίου θαλασσινού νερού με την μέθοδο διήθησης από μεμβράνες (MF), στη  Σαλαμίνα.

Επεξήγηση: Κ= κατάλληλη παραλία 
                    Α= ακατάλληλη παραλία 


Για οποιαδήποτε διευκρίνηση σχετικά με τα αποτελέσματα στις παραλίες της Σαλαμίνας μπορείτε να επικοινωνήσετε με την επιστημονική ομάδα του ΠΑΚΟΕ στα εξής τηλέφωνα: 210 - 8100805     και  210- 8100804      και   6944-415875


Χάρτης σημείων δειγματοληψίας 




 Οι επιπτώσεις στη Δημόσια Υγεία από το μολυσμένο νερό 

Εάν το νερό αυτό που απολαμβάνουμε κάνοντας μπάνια στη θάλασσα, δεν είναι απαλλαγμένο από μικροοργανισμούς, τότε είναι δυνατόν να γίνει το αίτιο μεταφοράς, διασποράς και μετάδοσης στον πληθυσμό παθογόνων μικροοργανισμών και επομένως να γίνει πρόξενος εκτεταμένων επιδημιών υδρικής προελεύσεως.. Οι μικροοργανισμοί που έχουν ενδιαφέρον για την ποιότητα του νερού από άποψη υγιεινής είναι κυρίως οι ιοί, τα βακτήρια, τα πρωτόζωα και οι ελμίνθες (helminthes) ή παρασιτικοί σκώληκες. Επίσης μερικοί μικροοργανισμοί συνδέονται με προβλήματα οσμής και γεύσης στο νερό καθώς και με εμφανίσεις γλοιωδών μικροβιακών μαζών στο εσωτερικό των σωληνώσεων του δικτύου διανομής (βακτήρια, φύκη, μύκητες). 

    

                                                           ΑΠΟ ΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΚΟΕ