Δευτέρα, 26 Ιουνίου 2017

Στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα από 15 πολυσύχναστες παραλίες από το ΠΑΚΟΕ - Ποιες είναι ακατάλληλες

Το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ), συνεχίζει τη μεγάλη έρευνα που πραγματοποιεί εδώ και 37 χρόνια κάθε καλοκαίρι και αφορά την ποιότητα των  νερών κολύμβησης σε πολυσύχναστες παραλίες της Ελλάδας. Σήμερα δίνει στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα σε νερά κολύμβησης για 15 πολυσύχναστες παραλίες της Σαλαμίνας .

-->


 Η μεγάλη  έρευνα  που αφορά τις παραλίες άρχισε τον Ιούνιο και θα ολοκληρωθεί στα μέσα του Ιουλίου. Το ΠΑΚΟΕ θα δίνει σταδιακά στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα από τις δειγματοληψίες των νερών κολύμβησης στις παραλίες, για να μπορούν να γνωρίζουν οι πολίτες που μπορούν να κολυμπούν ελεύθερα χωρίς να βάζουν την υγεία την δική τους και των παιδιών τους  σε κίνδυνο.

Οι δειγματοληψίες αυτές, γίνονται από επιστημονική ομάδα του ΠΑΚΟΕ,(χημικοί, βιολόγοι κλπ.)

Από κάθε σημείο (παραλία ή βρύση), συλλέγονται δείγματα νερού. Στη συνέχεια τα δείγματα αυτά, μεταφέρονται σε ψυγείο και με απόλυτη ασφάλεια στα πιστοποιημένα εργαστήρια που διαθέτει το ΠΑΚΟΕ και γίνονται οι αναλύσεις.


Φωτογραφίες από τα εργαστήρια του ΠΑΚΟΕ  
Τι έδειξαν τα αποτελέσματα στα νερά κολύμβησης  στις παραλίες της Σαλαμίνας

Στο νησί της Σαλαμίνας πραγματοποιήθηκαν μικροβιολογικές αναλύσεις σε σύνολο  15 σημείων. Από αυτές τις παραλίες οι 11 κρίθηκαν ακατάλληλες για κολύμβηση  και οι 4 κατάλληλες. 

Τι αναφέρει η επιστημονική ομάδα του ΠΑΚΟΕ 

Πραγματοποιήθηκαν δειγματοληψίες  θαλασσινού νερού στις 19 Ιουνίου 2017  στη Σαλαμίνα με τις παρακάτω συνθήκες: 

Μερικές  δειγματοληψίες έγιναν στα 5 μέτρα μέσα στη θάλασσα , ενώ  άλλες έγιναν σε διαφορετικά σημεία αρκετά μακριά από την ακτή. 

Φωτογραφίες από δειγματοληψίες

Η μέθοδος ανίχνευσης και καταμέτρησης  του μικροβιακού φορτίου ή ζωντανού μικροβιακού πληθυσμού βακτηρίων E.coli, των ολικών κολοβακτηριοειδών και εντερόκοκκων, στο αρχικό δείγμα έγινε  με την μέθοδο  Διήθησης  δια μέσου μεμβράνης πόρου 0,45 μm συγκεκριμένης ποσότητας (100ml δείγματος νερού). 
Τα αποτελέσματα της εκτιμήσεως των μικροβιακών πληθυσμών που παρουσιάζονται στον παρακάτω πίνακα εκφράζονται ως αριθμός βιώσιμων μονάδων, δηλαδή σε Colony Forming Units (CFU)  ανά 100 ml δείγματος νερού (cfu/100 ml).

Πίνακας αποτελεσμάτων ανίχνευσης και καταμέτρησης του μικροβιακού φορτίου θαλασσινού νερού με την μέθοδο διήθησης από μεμβράνες (MF), στη  Σαλαμίνα.

Επεξήγηση: Κ= κατάλληλη παραλία 
                    Α= ακατάλληλη παραλία 


Για οποιαδήποτε διευκρίνηση σχετικά με τα αποτελέσματα στις παραλίες της Σαλαμίνας μπορείτε να επικοινωνήσετε με την επιστημονική ομάδα του ΠΑΚΟΕ στα εξής τηλέφωνα: 210 - 8100805     και  210- 8100804      και   6944-415875


Χάρτης σημείων δειγματοληψίας 
 Οι επιπτώσεις στη Δημόσια Υγεία από το μολυσμένο νερό 

Εάν το νερό αυτό που απολαμβάνουμε κάνοντας μπάνια στη θάλασσα, δεν είναι απαλλαγμένο από μικροοργανισμούς, τότε είναι δυνατόν να γίνει το αίτιο μεταφοράς, διασποράς και μετάδοσης στον πληθυσμό παθογόνων μικροοργανισμών και επομένως να γίνει πρόξενος εκτεταμένων επιδημιών υδρικής προελεύσεως.. Οι μικροοργανισμοί που έχουν ενδιαφέρον για την ποιότητα του νερού από άποψη υγιεινής είναι κυρίως οι ιοί, τα βακτήρια, τα πρωτόζωα και οι ελμίνθες (helminthes) ή παρασιτικοί σκώληκες. Επίσης μερικοί μικροοργανισμοί συνδέονται με προβλήματα οσμής και γεύσης στο νερό καθώς και με εμφανίσεις γλοιωδών μικροβιακών μαζών στο εσωτερικό των σωληνώσεων του δικτύου διανομής (βακτήρια, φύκη, μύκητες). 

    

                                                           ΑΠΟ ΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΚΟΕ 

10 σχόλια:

 1. Ανώνυμος26/6/17 17:46

  Άλλη μιά κομπίνα καλοσχεδιασμένη από τον Δήμαρχο Μηνάκο και από το Κάθαρμα των Σεληνίων εις βάρος του κ.Τσαβαρή δεν τους βγήκε....
  Αιτία είναι η αλλαγή του άρθρου 236,παρ 2 του ν.3852|2010, με το άρθρο 6 του ν.4368|2016!!!!!!!
  Συγκεκριμένα οι φωστήρες της απάτης και συκοφάντησης αφού γιά την υπόθεση του δημοτικού αναψυκτηρίου πρώην "φλαμίνγκο" είχαν ..εφεύρει ζημιά του δήμου λόγω μη καταβολής των ενοικίων από την ενοικιαστή του αναψυκτηρίου ύψους 43.000 ευρω μαζί με τα δημοτικά τέλη γιά την ίδια πρίοδο ,επείδη διεκδικεί συμψηφισμό με δαπάνες πού ήδη έχει καταβάλει γιά επιπλέον εγκαταστάσεις υγιεινής ,ΑΡΑ ΑΦΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 30.000 ΕΥΡΩ Η...."ΖΗΜΙΑ" ΘΑ ΠΑΡΑΠΕΜΦΘΕΙ ΓΙΑ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ!!!!!
  Με δεδομένο λοιπόν ότι ίσχυε με το άρθρο 236,παρ 2 του ν.3852|2010, την περίοδο σύνταξης και υποβολής της μήνυση(πριν τροποποιηθεί στις 21-2-2016), είχαν σίγουρο ότι ο κ. Τσαβαρής θα παραπεμφθεί για κακούργημα αφού είχαν μαγειρέψει το ύψος της "ζημιάς" γιά το Δήμο πάνω από το όριο των 30.000 ευρώ άρα και θα εκπέσει του αξιώματος ΑΡΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ!!!!!!
  Όμως η τροποποίηση του συγκεκριμένου άρθρου τον Φλεβάρη του 2016,τους χάλασε καταρχήν τα σχέδια αφού γιά να εκπέσει του αξιώματος και να μην μπορεί να είναι υποψήφιος τώρα δεν έφθανε και δεν φθάνει μόνο η παραπομπή γιά κακούργημα αλλά απαιτεί ΠΡΩΤΟΔΙΚΗ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ( ΣΦΑΛΙΑΡΑ ΝΟΥΜΕΡΟ ΕΝΑ!!!!!)
  Επίσης θα μπορούσε να είχε εκπέσει ο κ.Τσαβαρής αν του είχαν επιβληθεί κατά την διαδικασία της απολογίας του σε Ανακριτή καί Εισαγγελέα περιοριστικοί όροι!!!!
  Δυστυχώς για τους ΣΥΚΟΦΑΝΤΕΣ του δεν του ΕΠΕΒΛΉΘΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΌΣ ΌΡΟΣ (ΣΦΑΛΙΑΡΑ ΝΟΥΜΕΡΟ ΔΥΟ!!!!)
  ΜΕ ΑΥΤΑ ΩΣ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΣΦΑΛΙΑΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΛΘΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΔΙΚΗ ΕΚΔΙΚΑΣΗ ΤΗΣ
  ΥΠΟΘΕΣΗΣ!!!!!!!!!!!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ανώνυμος26/6/17 18:27

   Το κατεβατό αυτό μόνο ο ίδιος μπορεί να το έχει γράψει (ή ο δικηγόρος του)
   Τέτοια ξεφτίλα πρώην δημάρχου δεν έχει υπάρξει.
   Σαν γυναικούλα να κάθετε και να γράφει στα blogs.

   Άντε Γιαννάκη και εις χειρότερα.

   Διαγραφή
 2. Ανώνυμος26/6/17 18:15

  Τσαβαρη αντί να πας να βάλεις το κεφάλι σου στην άμμο έχεις το θράσος να βγάζεις και ανακοινώσεις, ου να χαθείς λαμόγιο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ανώνυμος26/6/17 20:16

  Πολιτικε νανε μην ασχολεισαι με τον τσαβες. Εσυ εχεις πιο σπουδαια πραγματα να ασχοληθεις. Νταμαρια, ναυπηγεια, ιχθυοτροφεια, ρεβυθουσα κλπ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ανώνυμος27/6/17 07:48

  ΜΗΝΑΚΟ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΤΙΣ ΣΦΑΛΙΑΡΕΣ ΤΙΣ ΤΡΩΤΕ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΣΥ ΜΕ ΤΟ ΚΑΘΑΡΜΑ ΤΩΝ ΣΕΛΗΝΙΩΝ
  ΕΣΥ ΜΗΝΑΚΟ ΔΕΣΜΕΥΟΣΟΥΝΑ ΣΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΣΟΥ ΟΤΙ ΤΟΝ ΤΣΑΒΑΡΗ ΘΑ ΤΟΝ ΕΧΩ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ...
  ΒΕΒΑΙΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΕΣ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΞΕΝΟΔΟΧΟ.Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΣΟΥ ΓΙΑ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΞΩΝΤΟΣΗ ΤΟΥ ΤΣΑΒΑΡΗ ΔΕΝ ΣΟΥ ΒΓΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΜΑΛΛΟΝ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΑΠΟ ΤΩΡΑ ΘΑ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΣΟΥ ΜΠΑΙΝΕΙ...
  ΜΗΝΑΚΟ ΓΙΑ ΝΑ ...ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΤΑ "ΟΝΕΙΡΑ"ΣΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ ΠΡΩΤΟΔΙΚΗ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ...ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΟ...ΚΑΙ ΤΟ ΞΕΡΕΙΣ ΛΑΜΟΓΙΟ!!!!!!
  ΑΠΟ ΤΩΡΑ ΛΟΙΠΟΝ ΠΕΣ ΣΤΗ ΦΟΥΚΑΡΙΑΡΑ ΟΤΙ ΣΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΠΑΡΑ ΤΙΣ "ΦΙΛΟΤΙΜΕΣ" ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΣΟΥ ΤΕΛΙΚΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΕΣ ΝΑ ΤΟΝ ΘΕΣΕΙΣ ΕΚΤΟΣ ΜΑΧΗΣ ΠΑΡΟΛΟ ΤΗΝ ΒΡΩΜΙΑ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ανώνυμος27/6/17 08:16

  ΚΑΛΑ ΩΣ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ; ΞΥΠΝΑΤΕ ΡΕ , ΚΑΠΟΙΟ ΠΑΚΟΕ ΛΕΕΙ ΟΤΙ 15 ΠΟΛΥΣΥΧΝΑΣΤΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ, ΣΤΙΣ ΜΙΣΕΣ ΜΗΝ ΠΩ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΔΕΝ ΠΑΤΑΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΛΥΜΒΥΣΗ (ΚΑΛΑ ΓΙΑ ΤΟ #15 ΠΛΑΖ - ΔΕΝ ΣΧΟΛΙΑΖΩ ΚΑΝ), ΑΝΤΙ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΖΕΤΕ ΤΙΣ ΕΛΠΙΖΩ ΟΧΙ ΕΣΚΕΜΕΝΕΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΚΑΘΕΣΤΕ ΚΑΙ ΛΕΤΕ ΤΗΝ Π@ΑΠ@Ρ@ ΣΑΣ. ΩΡΑΙΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ ΕΙΣΤΕ ΟΛΟΙ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Ανώνυμος27/6/17 13:01

  ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΣΤΑ ΒΑΣΙΛΙΚΑ ΚΑΙ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΖΑ.
  ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΓΑΜΩ ΤΑ ΓΕΛΙΑ.
  ΓΟΥΣΤΑΡΩ ΑΞΙΟΠΙΣΤΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Ανώνυμος27/6/17 14:26

  Εδω το ΠΑΚΟΕ λεει οτι οι Σαλαμινιοι κολυμπανε στα σκατα και οι αλλοι φαγωνονται για τη μασα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. να παρω τα παιδια των στελεχων του πακοε να τα παω για μπανιο στην κυνοσουρα και την ψυταλλεια που ειναι καταλληλες για κολυμπι!!! πιο στημενο πεθαινει!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Ανώνυμος19/7/17 00:21

  Παιδιά, τρέξτε να προλάβετε ξαπλώστρα στη μικρή πλαζ δίπλα απ' τα ναυπηγεία του ΚΑΡΡΑ. Έχει ΓΑΛΑΖΙΑ ΣΗΜΑΙΑ! Μη διανοηθεί κανείς να κολυμπήσει στα Περιστέρια ή στις Κολώνες! Πάει κατευθείαν νοσοκομείο! Ε,ΡΕ ΓΕΛΙΑ!!!!!!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Tο salamina.press δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράφουμε τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.