ΟΑΕΔ-Κοινωφελής: «Μπλόκο» δήμων σε πληρωμές εργαζομένων

Μικρές αλλά και μεγάλες καθυστερήσεις παρατηρούνται στην καταβολή της μισθοδοσίας, μερίδας των 24.251 εργαζομένων της κοινωφελούς εργασίας που έχουν προσληφθεί με οκτάμηνες συμβάσεις σε 274 δήμους της χώρας, μέσω προγράμματος που προκήρυξε και εκτέλεσε ο ΟΑΕΔ. Ο Οργανισμός είναι αρμόδιος και για τις πληρωμές των εργαζομένων.

-->
Οι εργαζόμενοι συμβασιούχοι με ηλεκτρονικά μηνύματα τους, στην aftodioikisi.gr, διαμαρτυρήθηκαν για την αργοπορία στην καταβολή των δεδουλευμένων τους. Υπενθυμίζουμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των συμβασιούχων εργάζονται σχεδόν δύο μήνες σε διάφορες δημοτικές υπηρεσίες.
Οι καθυστερήσεις ωστόσο στην καταβολή των μισθών τους, σύμφωνα με πηγές του ΟΑΕΔ, δεν οφείλεται σε αβλεψία του Οργανισμού. Σύμφωνα με τις ίδιες πήγες στις περιπτώσεις που δεν έχει καταβληθεί μισθοδοσία, οι αρμόδιοι φορείς υποδοχής των ανέργων, στην προκειμένη περίπτωση, δήμοι της χώρας, δεν έχουν αποστείλει τις μηνιαίες ονομαστικές καταστάσεις, στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, όπως περιγράφεται στη ∆ημόσια Πρόσκληση. Ουσιαστικά ορισμένοι δήμοι «μπλοκάρουν» τις διαδικασίες πληρωμών.
Στελέχη του Οργανισμού, σημειώνουν ότι στα προγράμματα που έχουν κοινωφελή χαρακτήρα, ο ΟΑΕ∆ καταβάλλει εγκαίρως τις αποδοχές των ωφελουμένων με βάση την κατάσταση που είναι υποχρεωμένοι να στέλνουν σε μηναία βάση οι Φορείς Υποδοχής, όπως εξάλλου προβλέπεται από τη σχετική προκήρυξη του διαγωνισμού.
«Αυτό σε κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις δεν έχει συμβεί», μας ανέφεραν αρμόδιες πηγές, αφού οι αρμόδιοι υπάλληλοι των ΚΠΑ2, όπου ήταν εγγεγραμμένοι οι άνεργοι, δεν έχουν λάβει τις σχετικές «ονομαστικές λίστες» από τις υπεύθυνες δημοτικές υπηρεσίες ώστε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες πληρωμής των μισθών.
Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, ο ΟΑΕΔ, πραγματοποιεί δύο πληρωμές μέσα στο μήνα. Την πρώτη ανάμεσα στις 11 – 15 του μηνός και τη δεύτερη μετά τις 22, παρότι η καταβολή μισθού έπρεπε να γινόταν μια φορά το μήνα. Αυτό όπως μας ανέφεραν, επιλέχθηκε ως λύση προκειμένου να αποφευχθούν χρονοκαθυστερήσης, αφού ορισμένοι δήμοι έστελναν τις σχετικές λίστες με τα στοιχεία των εργαζομένων, σε διαφορετικό χρόνο από αυτόν που είχε οριστεί αρχικά.
Πάντως οι ίδιες πηγές, ξεκαθαρίζουν ότι σε κάθε περίπτωση οι εργαζόμενοι θα λάβουν το σύνολο των μισθών τους, μέχρι την ολοκλήρωση των οκτάμηνων συμβάσεων.
Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι ανάλογο πρόβλημα υπήρξε και σε θέσεις κοινωφελούς εργασίας, σε νοσοκομεία της χώρας, όπου εκεί εξαιτίας της αδράνειας των διοικήσεων, σύμφωνα και με σχετική ανακοίνωση που είχε εκδώσει ο ΟΑΕΔ, υπήρξαν σημαντικές καθυστερήσεις στη μισθοδοσία εργαζομένων.