Ξεκινά σήμερα η νέα δίκη του Ουαλίντ Τάλεμπ

Αν και έχει δικαιωθεί από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά ο Αιγύπτιος εργάτης Ουαλίντ Τάλεμπ θα βρεθεί σήμερα (Τρίτη) ξανά στα δικαστήρια καθώς οι βασανιστές του τον κατηγορούν για κλοπή χρημάτων, ισχυρισμός που έχει ήδη αποδομηθεί στη δικαστική αίθουσα.

-->
Άλλωστε, όπως είχε υπογραμμίσει ένας εκ των εφετών προς τους κατηγορουμένους, «δεν είχατε κανένα αποδεικτικό οποιασδήποτε κλοπής. Ούτε είχατε δει κάποια κλοπή από βιντεοσκοπημένη κάμερα. Αναρωτιέμαι πού θα φτάνατε αν είχε πράγματι συμβεί κάτι τέτοιο».
Θυμίζουμε ότι στις 28/11/2016 το Εφετείο έκρινε, σε δεύτερο βαθμό εκδίκασης, ενόχους τους τέσσερις κατηγορουμένους και για τα τρία κακουργήματα: αρπαγής, βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης και της ληστείας.
Συγκεκριμένα επιβλήθηκαν κατά συγχώνευση οι παρακάτω ποινές:
● 13 έτη κάθειρξης (7 χρόνια για κάθε αδίκημα) στο πρώην αφεντικό του Ουαλίντ και ιδιοκτήτη του φούρνου στη Σαλαμίνα, Γιώργο Σγούρδα.
● 5 έτη με αναστολή στον γιο του, Σταμάτη Σγούρδα, στον οποίο αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας.
● 10 έτη στον φίλο και συνεργό του Σγούρδα, Γιώργο Ζαχαριάδη.
● 9 έτη φυλάκισης στον αλβανικής καταγωγής συνεργό Φρέντερικ Ζότο.
To δικαστήριο ουσιαστικά επικύρωσε την πρωτόδικη απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πειραιά, επιβάλλοντας σχεδόν τις ίδιες ποινές.
Μόνο η ποινή του Zότο μειώθηκε κατά έναν χρόνο καθώς εκτιμήθηκε διαφορετικός βαθμός συμμετοχής στις εγκληματικές πράξεις.
Στη φυλακή οδηγήθηκαν εκτός από τον Γιώργο Σγούρδα (που ήδη βρισκόταν από το καλοκαίρι του 2015) και οι Ζαχαριάδης, Ζότο, καθώς οι δύο τελευταίοι δεν είχαν φυλακιστεί μετά την πρωτόδικη απόφαση λόγω του ανασταλτικού χαρακτήρα της έφεσης. Και στους τρεις φυλακισθέντες δεν αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό.
Η εισαγγελέας στην αγόρευσή της αναγνώρισε το ρατσιστικό κίνητρο των εγκληματικών πράξεων. Συγκεκριμένα είπε: «Το κίνητρο των κατηγορουμένων δεν ήταν η (υποτιθέμενη) κλοπή χρημάτων. Ενας άνθρωπος που τόλμησε να ζητήσει τα δεδουλευμένα του βασανίστηκε. Οι πράξεις των κατηγορουμένων είχαν σαφέστατο ρατσιστικό πρόσημο.
»Και αυτό αποδεικνύεται περίτρανα και από το γεγονός πως το πρωί της ίδιας μέρας (σ.σ. της απαγωγής και του βασανισμού) είχε αγοραστεί ειδικά για αυτό τον σκοπό αλυσίδα 10 μέτρων. Τα χτυπήματα που δέχτηκε ήταν σαν να παίζουν μποξ πάνω του, του έλεγαν “να περπατήσει σαν την καμήλα” ενώ κανείς από τους κατηγορουμένους δεν έδειξε να υπολογίζει ότι το θύμα θα μπορούσε να πεθάνει».
• Σήμερα στις 9 το πρωί έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση αλληλεγγύης στα Δικαστήρια Πειραιά (Σκουζέ 3-5).
πηγή: efsyn.gr

Ο Φραγκίσκος Ραγκούσης συνήγορος των βασανιστών του Ουαλίντ Τάλεμπ



Η πρώτη δικάσιμος είχε οριστεί, μετά από πολλές αναβολές, για τις 27 Απριλίου, ωστόσο, όπως προέκυψε από τον απεσταλμένο δικηγόρο που είχε λάβει εξουσιοδότηση να ζητήσει αναβολή της εκδίκασης λόγω ασθένειας του δικηγόρου των τεσσάρων, συνήγορος των βασανιστών είναι ο Φραγκίσκος Ραγκούσης, γνωστός δικηγόρος που έχει αναλάβει -μεταξύ άλλων- την υπεράσπιση του Νίκου Ρωμανού.
Ακολουθούν οι αναρτήσεις Αλληλέγγυων στον Ουαλίντ Τάλεμπ σχετικά με το κάλεσμα για παρουσία στο πλημμελειοδικείο Πειραιά την Τρίτη 6 Ιουνίου, αλλά και σχετικά με την παρουσία του Φραγκίσκου Ραγκούση ως συνηγόρου των τεσσάρων βασανιστών από την Σαλαμίνα.
Την Τρίτη το πρωί. Και πάλι, και για όσο χρειαστεί, θα είμαστε εκεί.
ΚΑΛΕΣΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΝ ΟΥΑΛΙΝΤ ΤΑΛΕΜΠ
Τρίτη 6/6 Δικαστήρια Πειραιά, Σκουζέ 3 -5,
2ος όροφος, 09:00 π.μ
Στις 28/11 ολοκληρώθηκε το Εφετείο για την υπόθεση του Ουαλίντ. Παρόλο που είναι άγραφος κανόνας το Εφετείο να μειώνει τις ποινές των κατηγορουμένων, η δικαστική έδρα, αναγνωρίζοντας τις ήδη επιεικείς ποινές, επικύρωσε την απόφαση του πρώτου δικαστηρίου. Οι τέσσερις φασίστες βρέθηκαν ένοχοι για όλες τις κατηγορίες που αντιμετώπιζαν (ληστεία, αρπαγή, βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη), χωρίς το δικαστήριο να κάνει δεκτό κανέναν από τους ισχυρισμούς τους. Το γελοίο αφήγημα που προσπαθούσε να στήσει η υπεράσπιση περί παραβατικού Ουαλίντ και αιγυπτιακής μαφίας, κατέπεσε για άλλη μια φορά αφού δεν μπορούσε να πείσει ούτε τον συντηρητικότερο των δικαστών.
Αντίθετα, μέσα από τις καταθέσεις των μαρτύρων υπεράσπισης και τις απολογίες των κατηγορουμένων, φάνηκε ξεκάθαρα το πόσο αμετανόητοι βασανιστές είναι. Ο Γιώργος Σγούρδας δέχτηκε ποινή κάθειρξης 13 χρόνια και συνεχίζει να βρίσκεται κρατούμενος στις φυλακές Τρικάλων. Ο Γιώργος Ζαχαριάδης 10 χρόνια κάθειρξης και ο Φρέντερικ Ζότο 9 (η μόνη διαφοροποίηση στις ποινές από το πρώτο δικαστήριο ήταν η μείωση της ποινής του Ζότο από 10 σε 9), οι οποίοι οδηγήθηκαν για πρώτη φορά στη φυλακή. Ο Σταμάτης Σγούρδας δέχτηκε 5 χρόνια με αναστολή, αφού το πρώτο δικαστήριο είχε φροντίσει να του αναγνωρίσει το ελαφρυντικό της «μετεφηβικής ηλικίας» και έτσι έπεσε στα μαλακά. Μετά τη συνεδρίαση της 7/11 όπου απαντήθηκε με δυναμικό τρόπο πρόκληση των βασανιστών, τα πράγματα ήταν εντελώς διαφορετικά.
Ο ρατσιστικός συρφετός της Σαλαμίνας δεν ξεπερνούσε τα πέντε άτομα, και οι βασανιστές ζητούσαν τη συνοδεία της αστυνομίας ακόμα και μέχρι την τουαλέτα. Ο αλληλέγγυος κόσμος δεν χωρούσε μέσα στην αίθουσα και δημιούργησε ένα ασφυκτικό πλαίσιο στέλνοντας μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση. Θεωρούμε επιτυχία της αλληλεγγύης ενάντια στο σκοταδιστικό ρατσισμό το γεγονός ότι απέτυχε η προσπάθεια των φασιστών να μαζικοποιήσουν την παρουσία τους μέσα στη δικαστική αίθουσα. Από την πρώτη στιγμή δείξαμε ότι το κλίμα θα είναι αφιλόξενο για εκείνους και μετά από μια σειρά δυσάρεστων εμπειριών που αντιμετώπισαν, σοφά επέλεξαν να μείνουν σπίτι τους την τελευταία και κρισιμότερη συνεδρίαση. Ο δημόσιος χώρος ανήκει σε όλες και όλους εμάς που αντιπαλεύουμε τον αυταρχισμό, την εκμετάλλευση και τον ρατσισμό και σε κανένα φασιστοειδές που θέλει να δικαιολογήσει βασανισμούς.
Τέλος, νιώθουμε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε τον Ουαλίντ που με τη στάση του δείχνει ένα έμπρακτο παράδειγμα ανυποχώρητου αγώνα, αφήνοντας μια σημαντική παρακαταθήκη για τους επόμενους κοινούς αγώνες ντόπιων και μεταναστών.
Ο αγώνας του Ουαλίντ δεν σταματάει εδώ. Στις 6/6 στο πλημμελειοδικείο Πειραιά, δικάζεται ο Ουαλίντ κατηγορούμενος από τους βασανιστές για κλοπή (η βασική γραμμή της υπεράσπισης που και στα δύο δικαστήρια αποδομήθηκε με θεαματικό τρόπο).
(Στις 27/4 πήρε αναβολή, λόγω επικαλούμενης ασθενείας του νέου δικηγόρου του βασανιστη Σγούρδα, Φραγκίσκου Ραγκούση).
Θα βρισκόμαστε εκεί. Δεν θα αφήσουμε καμία μετανάστρια μόνη και κανέναν μετανάστη μόνο.
Δεν θα αφήσουμε ΣΠΙΘΑΜΗ γης σε φασίστες και ρατσιστές.
Αλληλέγγυες/Αλληλέγγυοι

Την Πέμπτη 27/4 πήρε πολλοστή φορά αναβολή το δικαστήριο στο οποίο οι βασανιστές της Σαλαμίνας, κατηγορούν τον Ουαλίντ ότι έκλεβε συστηματικά χρήματα από το φούρνο του Γιώργου Σγούρδα. Αυτός ο ισχυρισμός ήταν η βάση της υπερασπιστικής τους γραμμής στο δικαστήριο το οποίο τους καταδίκασε χωρίς ελαφρυντικά, με αποτέλεσμα οι τρεις από τους τέσσερις βασανιστές να βρίσκονται σήμερα στη φυλακή.
Η προσπάθειά τους να στοιχειοθετήσουν την εικόνα του Γιώργου Σγούρδα ως οικογενειάρχη επιχειρηματία, πρώην αντιδήμαρχο, ο οποίος «αντέδρασε ακραία» επειδή έμαθε ότι ο εργαζόμενός του τον έκλεβε, κατέρρευσε. Η δικαστική έδρα πολλές φορές κατά τη διαδικασία τόνισε ότι η κλοπή που κατηγορούν οι βασανιστές τον Ουαλίντ «ουδέποτε πραγματοποιήθηκε».
Τα φασιστοειδή έχουν ουσιαστικά ηττηθεί στη δικαστική διαμάχη και γι’ αυτό ζήτησαν για ακόμα μια φορά αναβολή, σε δικαστήριο που οι ίδιοι είναι κατήγοροι.
Όμως αυτή τη φορά μας περίμενε μια έκπληξη: ο απεσταλμένος δικηγόρος που είχε λάβει εξουσιοδότηση για να πάρει αναβολή (με την δικαιολογία ότι ο δικηγόρος ήταν ασθενής) είχε έρθει στο όνομα του Φραγκίσκου Ραγκούση, γνωστό δικηγόρο στο χώρο από το πλήθος υποθέσεων που έχει αναλάβει εκπροσωπώντας συντρόφους/ισσες.
Σε συζήτηση κατά την έξοδο από τα δικαστήρια, ο δικηγόρος από το γραφείο του Ραγκούση διαχώρισε τη θέση του από το αφεντικό του, απαντώντας ότι δεν γνώριζε καν περί τίνος πρόκειται, και ότι βρέθηκε εκεί απλά για να μεταφέρει το αίτημα της αναβολής. Γι’ αυτό και δεν έχουμε λόγο να στραφούμε εναντίον του.
Έχουμε όμως όλους τους λόγους του κόσμου να στραφούμε ενάντια στους αμετανόητους βασανιστές και σε οποιονδήποτε τους υποστηρίζει. Ειδικά ενάντια σε άτομα που χρησιμοποιούν υποθέσεις του χώρου προκειμένου να διαφημιστούν και να χτίσουν καριέρα, χωρίς να έχουν καμία ιδεολογική σχέση και χωρίς να διστάζουν να βρεθούν απέναντι από τον κόσμο της αλληλεγγύης και του αγώνα.
Την Τρίτη 6 Ιουνίου θα βρεθούμε για ακόμα μια φορά στο πλευρό του Ουαλίντ, στηρίζοντας τον συνεπή αγώνα του μέχρι την τελική του δικαίωση.
Τρίτη 6 Ιουνίου, 09:00
Δικαστήρια Πειραιά
Αλληλέγγυες/Αλληλέγγυοι


πηγή